• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Istorijskizabavnik

22.11.2023

07:15

Zašto se kaže: "Lupa kao Maksim po diviziji"? Ovo je poreklo popularne izreke!

printscreen youtube

Vesti

Zašto se kaže: "Lupa kao Maksim po diviziji"? Ovo je poreklo popularne izreke!

Podeli vest

Sigurno ste za nekoga ko govori nepovezano ili o temi o kojoj ne zna mnogo, čuli da se kaže da “lupa kao maksim po diviziji”. Verovatno ste tu sintagmu i sami makar nekoliko puta iskoristili, ali da li ste se zapitali - ko je Maksim? Koja divizija? Zašto lupa?

Srpski jezik može da se pohvali brojnim poslovicama i umotvorinama, kao i izrazima i izrekama. Međutim, mnogi ne znaju objašnjenje baš svake. 

Priča o izreci "Lupa kao Maksim po diviziji" zapravo je istorijska.

Da li je Maksim osoba?

I da i ne!

Maksim iz pomenute izreke zapravo je ser Hiram Stivens Maksim, britanski pronalazač američkog porekla koji je živeo krajem 19. i početkom 20. veka. Bio je veoma uspešan i iza sebe je ostavio patente za brojne uređaje - pegle za kosu, mišolovke, letelice i parne pumpe… Tvrdio je čak i da je izumeo sijalicu, ali je u istoriji ipak najpoznatiji po izumu prvog automatskog oružja ili - mitraljeza.

Foto: Serbia.com/Google.com

 

Maksim je svoj mitraljez patentirao 1883. a nakon što je naredne godine pred publikom demonstrirao njegov rad, nije bilo vojske koja nije želela ovo oružje. A kako i ne bi! Mitraljez je mogao da ispali 600 metaka u minutu i, iako se danas smatra preteškim i suviše glomaznim, u svoje vreme je prestavljao poslednji krik vojne mode!

I tu dolazimo do začkoljice! Jer "maksim" iz popularne izreke zapravo nije osoba već - oružje! Mitraljez je dobio ime "Maksim" po svom tvorcu i on je taj koji “lupa po diviziji”. A…

Zašto "lupa"?

Zato što je ovo oružje proizvodilo ogromnu buku!

Osim što je sejao kišu metaka po neprijateljima, maksim je bio i strašno bučan, pa je ondašnjim ljudima izgledalo "kao da lupa".

Prvo su ga nabavili Britanci. Zabeleženo je da ga je prvo dobio Singapurski dobrovoljači korpus još 1889. ali je zapravo najviše korišćen prilikom ekspedicija u Africi, pre svega zato što su se domorodci plašili zvuka ovog oružja. Istorija pamti i da je mitraljez prvi put korišćen prilikom kolonizacije Rodezije, a istoričari ga danas nazivaju i "oružjem kojim je kolonizovana Afrika".

Foto: printscreen youtube

 

Nije prošlo mnogo vremena, a i druge evropske sile u svoje naoružanje su uvrstile "maksima". To je bio slučaj i sa srpskom vojskom, a tu dolazimo i do odgovora na pitanje…

Kojoj diviziji?

"Maksim" je svoju najveću primenu našao tokom Prvog svetskog rata kada su ga, u različitim varijantama, koristile sve zaraćene strane, uključujući i srpsku vojsku.

Zbog svoje ogromne ubojite moći i zvuka, vojnicima je ovo oružje delovalo naročito strašno i imalo je veliki uticaj na tadašnju kulturu. U to vreme nastao je i izraz koji se zadržao sve do današnjih dana - lupa kao maksim po diviziji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda
Politika

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je danas na Zlatiboru građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda Dačić je na manifestaciji "Karavan bezbednosti saobraćaja" poručio da se svi učesnici ove kampanje zalažu za podizanje svesti građana o bezbednom ponašanju u saobraćaju i odgovornosti koje nosi vožnja na putu kako bi se smanjili rizici od nesreća.

26.07.2024

19:47

TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!
Live TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!

Ruski skanderi uništili punkt stranih plaćenika u industrijskoj zoni grada Harkova. Likvidirano oko sto vojnika. EU objavila prvu isplatu milijardu i po evra ruskih rezervi za Ukrajinu. Moskva najavila da će odgovoriti na transfer novca. Peskov najavio da će odgovor biti u skladu sa ruskim interesima. Svedočimo li rasrbljavanju Balkana? Kamala Haris tražila od premijera Izraela da završi rat u Gazi. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i istoričar umetnosti Bojan Bogavac.

26.07.2024

21:51

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)
Live TV

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)

Mandiću, Kneževiću i Bečiću, Hrvatska je zabranila ulazak. Šta žele da postignu hrvatske vlasti donošenjem ove selektivne odluke? Na ovu temu u "Info danu" govorili su Vladimir Dobrosavljević, politički konsultant i Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost. Uživo u program uključio se politikolog i prof. dr Vladimir Pavićević.

26.07.2024

16:32

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)
Live TV

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se prekjuče američkim kongresmenima na zajedničkom zasedanju oba doma Kongresa. On je tokom svog izlaganja tvrdio da je broj civilnih žrtava u Gazi minimalan, potpuno odbacivši realnost u čiju korist svedoče brojni snimci zabeleženi u ratom pogođenom regionu. Ove komentare izraelskog premijera analizirao je profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka.

26.07.2024

13:03

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set