• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.01.2024

13:00

Samo još danas možete da je vidite! Kuća u Tavankutu "gasi svetla"

printscreen/subotica.com

Vesti

Samo još danas možete da je vidite! Kuća u Tavankutu "gasi svetla"

Podeli vest

Godinama u ovo vreme u Tavankutu svi putevi vode ka Ulici Rade Končara gde sjaji kuća iz autentične novogodišnje bajke. I to zahvaljujući domaćinu Marinku Bajiću koji je dom i dvorište ukrasio sa skoro 30.000 svećica!

Marinkova ljubav prema novogodišnjoj rasveti i ukrašavanju traje već skoro dve decenije, a svake godine on dodaje još svećica i ukrasa. Tako je u dvorištu zasijao irvas, visok tri a dugačak dva i po metra koga je Marinko sam napravio. Tu su i sanke i irvas, smešteni na krovu pomoćnoh objekata, i nezaobilazna jelka visine čak osam metara. Sve to Marinko sam, s velikim strpljenjem, obavija šarenim svećicama.

 - Posao mi puno olakšalo to što svake godine kada skidam sijalice, sve proverim i popravim, obeležim rednim brojem i odložim. Zato kad krenem da radim sve bude spremno da postavljam po već urađenim skicama. Neke sijalice su mi stare i 20 godina, jer ih popravljam odmah – objašnjava  Marinko za subotica.com.

Foto: printscreen/subotica.com

Marinko Bajić

 

Tako su ove godine kuća i okućnica sa 160 kompleta lampica, i 21 kopmletom "kapljica". Sve to se pali na pet centralnih mesta a po dvorištu je postavljeno 40 produžnih kablova i 30 "T" razvodnika. Sve to je osigurano od vlage.

- Zbog magle i kiše sve se osigura izolir trakama i najlonom. Kada se kliže ili je mokro, a ne zna se šta je gore, onda stavim krpe na obuću da se ne bih klizao i polako postavljam. Da bi sijale sa svih strana, sijalice stavljam na sam rub lima, koji prvo dobro obrišem da se osuši a onda brzo lepim izolir trakom – dodaje.

Pored same kuće i velike jelke Marinko ukrasi i manje drveće, ogradu, prozore, a ove godine i čardak i zadnji deo dvorišta.

Foto: printscreen/subotica.com

Irvas u dvorištu

 

-  Svake godine kažem da neću više toliko, a onda kada dođe vreme ne mogu da odolim da sve ne ukrasim. Kada sve završim onda bar pola sata nameštam sijalice da sjaje u ujednačenom ritmu – dodaje smejući se.

 

Da njegov trud nije uzaludan dokazao je veliki broj ljudi koji su dolazili i ispred kuće stvarali najlepše novogodišnje uspomene...

Ova bajka, međutim, traje još danas. Marinka čeka veliki posao, da ovu rasvetu skine, proveri i odloži za sledeću godinu...

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set