• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.01.2024

12:00

Plivanje za Bogojavljenski krst i sarački zanat - živo kulturno nasleđe!

printscreen RTS

Vesti

Plivanje za Bogojavljenski krst i sarački zanat - živo kulturno nasleđe!

Podeli vest

Odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe, u Nacionalni registar upisano je još šest elemenata "živog nasleđa" Srbije. Na inicijativu Narodnog muzeja u Čačku, među njima su se našli i sarački zanat i plivanje za Bogojavljenski krst!

Oprema za konje, pse i lov i daje se traže ali je sve manje majstora koji takve predmete od kože ručno izrađuju. Perko Kuvekalović iz Čačka jedan je od sarača koji čuvaju stari zanat.

- Sve se radi ručno, ručno pravimo i alate, prilagođavamo sebi i radi se ručno zato što ne može mašina da uradi neke stvari. Te opreme za konje, nema mašina koja bi to uradila, mora da se radi ručno- objašnjava Perko Kuvekalović, sarač iz Čačka za RTS.

Foto: printscreen RTS

Pero Kuvekalović jedini je sarač u Čačku

 

Uz sarački zanat na listi vrednog kulturnog nasleđa Srbije je i plivanje za Bogojavljenski krst.

Pre dve decenije ta običajna praksa u Čačku obnovljena je skromno, sa samo dva takmičara. Kao i u drugim mestima širom Srbije iz godine u godinu bilo je sve više učesnika, pa je jednom zabeleženo i 148 plivača.

- Mi smo se sve ove godine trudili da manifestaciju održimo u duhu srpske tradicije i vere. Tako da su na tim takmičenjima i naši učesnici kako momci tako i devojke često ispoljavali razne gestove viteštva, lepog ponašanja i odanosti srpskoj veri i tradiciji-  kaže Dragan Savković, organizator Plivanja za Bogojavljenski krst.

Jedinstvena celodnevna manifestacija u Čačku povodom jednog od najvećih hrišćanskih praznika pored jutarnje liturgije i plivanja u Zapadnoj Moravi, na Bogojavljenje, obogaćena je i duhovnom akademijom.

- I upravo zbog toga inicijativa je potekla ovde iz Narodnog muzeja iz Čačka tako da je nekoliko godina se radilo na obnovi podataka na obradi podataka vezanih za ovaj element i naravno nacionalni komitet prošlo je čitavu proceduru i na kraju nacionalni komitet NKN-a pri Ministarstvu kulture i taj element upisao na našu nacionalnu listu- kaže Snežana Ašanin, etnolog Narodnog muzeja u Čačku, regionalni koordinator za NKN za centralnu Srbiju.

Plivanje za Bogojavljenski krst i sarački zanat ukorenjeni u tradiciji, ali i kao održivi elementi živog kulturnog nasleđa ne samo u zapadnoj Srbiji, sada su među više od 60 elemenata upisanih u Nacionalni registar srpskog nematerijalnog kulturnog nasleđa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set