• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.01.2024

22:11

Omiljena mesta u Srbiji za strance! Za mnoga niste čuli, a turisti ih obožavaju

Shutterstock

Vesti

Omiljena mesta u Srbiji za strance! Za mnoga niste čuli, a turisti ih obožavaju

Podeli vest

Postoji nekoliko mesta za koja je malo ko čuo u našoj zemlji, a ona oduzimaju dah.

Kada biste videli fotografije na društvenim mrežama stranaca koji posećuju našu zemlju, za mnoga od njih biste bili ubeđeni da se ne nalaze u Srbiji. 

Predstavljamo vam mesta u Srbiji koja, prema mišljenju turista, svako mora da poseti.

Pećina Risovača

 

Prilikom eksploatacije starog kamenoloma, davne 1953. godine, na ulazu u Aranđelovac, sa desne strane rečice Kubršnice, otkrivena je pećina Risovača.

Prilikom eksploatacije starog kamenoloma, davne 1953. godine, na ulazu u Aranđelovac, sa desne strane rečice Kubršnice, otkrivena je pećina Risovača.

Foto: printskrin/društvene mreže

 

Zbog svojih prirodnih osobenosti i kulturno-istorijskih vrednosti pećina je proglašena spomenikom prirode i kulturnim dobrom od izuzetnog značaja, a godišnje je poseti na hiljade turista.

 

Donja Lokošnica

 

Donja Lokošnica je selo u blizini Leskovca, u Jablaničkom okrugu. Selo je poznato po posebnoj vrsti paprika, koju popularno zovu „nizača“. Svakog septembra u Lokošnici se održavaju „Dani paprike“.

 

Piljski vodopad

 

U jugoistočnoj Srbiji, na oko četiri kilometra južno od sela Topli Do na Staroj planini, nalazi se Piljski vodopad. Sa svoja 64 metra, to je po visini treći vodopad u Srbiji, a zbog svoje zabačenosti otkriven je tek 2002. godine. Do tada ga je posećivalo samo lokalno stanovništvo.

Foto: printskrin/društvene mreže

 

 

Ledena pećina kod kanjona Uvca

 

Ledena pećina u kanjonu Uvca dobila je ime jer je u njoj temperatura i leti i zimi stalno osam stepeni.

Duga je preko 2,5 kilometra, a njeni prirodni ukrasi su prava atrakcija za posetioce.

Do pećine se može doći samo čamcem preko Uvačkog jezera, a onda metalnim stepenicama uz strmu obalu.

Foto: printskrin/društvene mreže

 

Rosomački lonci ili kanjon Rosomače

 

Rosomački lonci je kanjon istoimene reke u istočnoj Srbiji na Staroj planini. Kanjon se nalazi u blizini sela Slavinja, na oko 30 km od Pirota.

Kanjon Rosomače je izgradjen u slojevitim stenama, u kojima su usečena proširenja sa virovima koji podsećaju na kotlove ili lonce, po čemu je i dobio ime. U pirotskom kraju kanjon je poznat i kao Rosomačko grlo, Rosomačko ždrelo,Slavinjski lonci.

Kanjon Temištice

Temštica je reka koja se s visova Stare planine spušta u Nišavu blizu sela Temska. Jedna od pritoka Temštice, Visočica, izvire na bugarskom delu Stare planine i teče udolinom koja se naziva Visok.

Pridružuje joj se nekoliko rečica od kojih je Dojkinačka reka najveća, a najatraktivnija Rosomačka, koja kod istoimenog sela pravi zanimljive kaskade – Rosomačke lonce.

Suva planina

Suva planina se nalazi na jugoistoku Srbije, duga je oko 45, a široka 15 kilometara. Prava je oaza netaknute prirode, a od 2002. godine se nalazi pod zaštitom države.

Foto: D. K.

 

Petrova crkva u Rasu

Crkva svetih Apostola Petra i Pavla ili Petrova crkva predstavlja najstariji spomenik crkvene arhitekture na prostoru Srbije i datira još iz prednemanjićkog perioda.

Zbog svoje vrednosti nalazi se na UNESKO-voj listi svetske baštine u sklopu spomenika srednjeg veka objedinjenih pod zaštićenom celinom Stari Ras.

Semeteško jezero na Kopaoniku

To je jezero po kojem ostrva plove. Jezero je prečnika oko 60m a najveće ostrvo je dugačko 15m i obraslo rastinjem.

Semeteško jezero je specifično i po tome što se njegova dubina ne može izmeriti, jer su podvodni izvori iz kojih jezero dobija vodu toliko duboki i široki da su i sami deo njega.

Rajačke pimnice

Pimnice su živi svedok načina života i običaja tradicionalnih vinarskih zajednica Srba u Istočnoj Srbiji kroz vekove.

Selo Rajac specifično je po tome što poseduje posebni deo sela gde su smešteni autentični vinski podrumi – pimnice. Sastoji se od 292 kamene kuće bez prozora i dimnjaka, koje služe za odlaganje vina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set