• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer /M. L.

25.03.2024

15:51

Evo šta se dobija od recikliranja paklice cigareta! U Aranđelovcu razvili mali biznis

M. L.

Vesti

Evo šta se dobija od recikliranja paklice cigareta! U Aranđelovcu razvili mali biznis

Podeli vest

Mladi sa posebnim potrebama iz Aranđelovca, okupljeni u Udruženju "Putnici" odnedavno imaju i radnu terapiju u kojoj se vrlo uspešno bave reciklažom!

Od odbačenih praznih kutija cigareta oni ponovo prave papir uz pomoć opreme i ljudi dobre volje koji im pomažu u prikupljanju materijala. 

- Procedura reciklaže nije jednostavna i potrebno je prilično vremena. Imamo zaposlenu jednu devojku sa invaliditetom i radnog terapeuta koji im pomaže u svim fazama. Svi naši korisnici, volonteri pripremaju te kutije za mašinu koja ih sitni u "rezance" a koji se potom mešaju sa vodom - priča za Informer Ivana Otašević, predsednica ovog Udruženja. 

Foto: M. L.

Od starog - novo, Ivana Otašević, predsednica Udruženja "Putnici" i Mara Stevanović, radni terapeut

 


Smešu se dalje obrađuje do finalne faze. 
- U rastvor uranjamo ramove da bismo dobili određenu debljinu papira. Potom se sa ramova ocedi višak vode, osuši se i dobijamo jedan od najkvalitetnijih papira - dodaje Mara Stevanović, radni terapeut. 

Foto: M. L.

Svi imaju svoj zadatak

 

U ovom udruženju od tako dobijenog papira već se pripremaju pozivnice, zahvalnice, vizit karte...

Jedinstveni po reciklaži

 - Udruženje "Putnici" osnovano je 2011. godine da bi pomogli deci sa smetnjama u razvoju. Ja sam majka deteta sa posebnim potrebama, tako da najbolje prepoznajem te njihove potrebe. Radili smo razne projekte, uredili prostor, nabavili opremu, imali smo dosta donacija i 2016. smo odštampali jedan logopeski priručnik. Saradnja se dalje širila i došli smo do ideje o radno rehabilitacionom centru i tehnici prerade paklica cigareta u papir. Ovaj posao se radi na još devet mesta u Srbiji i među retkima smo u svetu koji to rade - kaže Ivana Otašević, predsednica Udruženja. 

Foto:  

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Milan je bio najbolji diplomac Mašinskog fakulteta, stradao je u Đakovici: Roditelji su umrli od tuge za njim!
Potresna priča sestre jednog heroja

Milan je bio najbolji diplomac Mašinskog fakulteta, stradao je u Đakovici: Roditelji su umrli od tuge za njim!

Među 1.139 vojnika i policajaca koji su nastradali tokom NATO bombardovanja, a čija imena su uklesana u 19 spomen-ploča postavljenih u kripti Hrama svetog Vasilija Ostroškog, nalazi se i ime Milana Nikolića (1972-1999) iz Blaca, inženjera koji je Mašinski fakultet u Nišu završio kao najbolji student u svojoj generaciji sa prosekom 10!

25.03.2024

14:54

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set