• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/M. O.

24.10.2024

16:41

Ovaj Banaćanin napravio je čudo! Nije šipak samo "ništa", a ni samo korov!

M. O.

Vesti

Ovaj Banaćanin napravio je čudo! Nije šipak samo "ništa", a ni samo korov!

Podeli vest

Kad kažemo "šipak", većina ljudi kod nas pomisli na gest prstima kada nekome odgovaramo negativno ili na korovsku biljku od čijih bobica se pravi džem ili čaj...U Banatu su to prevazišli...

Karolj Fekete iz Novog Kneževca proizvodi organski šipak na čak 50 hektara i ove godine je zadovoljniji rodom.

- Kod nas se, čini mi se, malo zna o šipku, a on je pravi eliksir zdravlja, bogat vitaminima i aminokiselinama. U Aziji se šipak stavlja kao dodatak koncentratu za stočnu hranu. Dokazano je njegovo blagotvorno dejstvo na životinje, a u skandinavskim zemljma svako jutro jedu jednu kašiku brašna od šipka u čaši jogurta, zato su tako snažni i otporni na toj hladnoj klimi - priča Fekete koji se pre nekoliko godina upustio u posao sa ovom biljkom.

- Do kraja oktobra trebalo bi da se završi berba, a većina prinosa završiće u inostranstvu, u Nemačkoj i Austriji, sušen ili smrznut. 

Foto: M. O.

Šipak iz Srbije izvozi se u Austriju, Nemačku i zemlje Azije

 

 

Za sadnice šipurka posebno su zainteresovane azijske zemlje- Uzbekistan, gde se proizvodnja širi i na oko 5.000 hektara, a plod šipka iz Srbije putuje i u Tadžikistan, Turkmenistan, Kirgistan... 

Kupci u Srbiji, kaže Fekete, kupuju kašu od koje spremaju pekmez. 
Cena šipka iz organske proizvodnje svake godine je ista, bez obzira na rod - 2,7 evra po kilogramu, dok je crveni plod nastao u komercijalnoj proizvodnji 2,5 evra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set