• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.07.2017

16:32

SAD SU NAPRAVILE UTOČIŠTE RADIKALNOM ISLAMU U BIH NA ŠTETU SVIH: Američke diplomate i dalje se ponašaju kao da je deveta godina mandata Baraka Obame!

Balkan

SAD SU NAPRAVILE UTOČIŠTE RADIKALNOM ISLAMU U BIH NA ŠTETU SVIH: Američke diplomate i dalje se ponašaju kao da je deveta godina mandata Baraka Obame!

Podeli vest

Politika SAD i Evrope na Balkanu je napravila utočište radikalnom islamu u BiH, Hrvati se potiskuju, a Srbi su u sve jačem savezu sa Rusijom, piše politički magazin "Ameriken spektejtor"

Magazin navodi da je prethodna američka administracija Baraka Obame, pod snažnim uticajem milijardera Džordža Soroša antagonizovala Hrvate i Srbe i promovisala viziju Bošnjaka o unitarnoj državi, što je suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Banjalučki mediji prenose da je ovaj časopis analizirao način na koji su Soroš i njegova Fondacija postepeno preuzeli institucije američke spoljne politike na Balkanu.

"Ameriken spektejtor" je naveo da diplomate SAD nastavljaju da se ponašaju u 2017. godini kao da je ovo deveta godina mandata bivšeg predsednika Obame, iako je novi predsednik Donald Tramp kritikovao intervencionističku politiku Vašingtona.
 

AP/Photo

U tekstu se naglašava da je levičarska orijentacija američke politike posebno apsurdna u BiH, gde postoje tri etničke grupe sa snažnim verskim identitetom.

- Umesto da daje nepristrasne savete, Ambasada SAD u Sarajevu redovno se ponaša nametljivo prema liderima u ovoj zemlji i njenim građanima i promoviše nova prava seksualnih manjina dok istovremeno igra opasnu igru favorizovanja muslimanske zajednice nad Hrvatima i Srbima, na štetu svih - navodi se u tekstu.

SRBIJA NA METI TAJNIH SLUŽBI: Za nas su najopasniji Hrvati, Albanci i Crnogorci, jer moraju da se dokažu gazdama u SAD!

U analizi se ocenjuje da je Trampova administracija, uz potencijalno tragične posledice, dala "dodatni kiseonik propaloj spoljnoj politici" zadržavanjem Obaminih diplomata.

- Takva indiferentnost prema ovom turbulentnom mestu nije mudra, naročito kada džihadistički teroristi, koji sada dolaze iz Iraka i Sirije, pokušavaju da se uklope u postojeća bezbedna utočišta u BiH, na pragu Evrope - piše američki magazin.

Ukazuje se na podrivanje Dejtonskog sporazuma što, kako se navodi, traje od početka 2000. godina, kada je američka administracija posvetila skoro svu svoju pažnju Avganistanu, Iraku i Bliskom istoku.

Tanjug

Navodi se da Ambasada SAD podržava brojne programe kojima se kritikuju BiH i konzervativne tradicije njena tri naroda. 

Posebno se ukazuje na programe kojima je Obamina administracija podržavala prava LGTB zajednice u BiH.

SRBIJA MORA IZDRAŽATI! PRITISAK SAD I BRISELA BIĆE STRAVIČAN: Turski tok i bliskost sa Moskvom VAŠINGTON NAM NEĆE OPROSTITI!

- Ambasada SAD je u višestrukim konfliktima kada je reč o reprezentaciji, obrazovanju i ravnopravnom tretmanu tri naroda, umesto da ih umiruje, a naročito od dolaska aktuelne ambasadorke Morin Kormak - ocenjuje američki politički magazin.

Kancelarija visokog predstavnika u BiH opisana je kao "neka vrsta spoljnjeg diktatora sa ovlaštenjima da zaobilazi parlament, smjenjuje javne zvaničnike i negira sudske odluke".

- Zalaganje za unitarni, centralizovani sistem sa nacionalnim obrazovnim programom ide u korist Bošnjaka, koji su najbrojniji narod u BiH. To bi bilo poput zalaganja za ukidanje prava država i lokalnog obrazovanja u SAD u korist centralizovanog sistema kojim se upravlja iz Vašingtona - piše "Spektejtor".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17