• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.05.2020

11:47

GOGLOTA SRPSKE CRKVE U CRNOJ GORI! Amfilohije i Joanikije poručili: Zaustavite javnu i pravnu šikanu sveštenstva, monaštva i vernog naroda!

Balkan

GOGLOTA SRPSKE CRKVE U CRNOJ GORI! Amfilohije i Joanikije poručili: Zaustavite javnu i pravnu šikanu sveštenstva, monaštva i vernog naroda!

Podeli vest

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, vladika Joanikije i Pravni savet MCP poručili su u zajedničkom saopštenju da će preduzeti mere da se, zbog budućih slučajeva, neodložno poništi neustavna i nezakonita odredba Naredbe za preduzimanje privremenih mera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog korona virusa

Ističu da je u jednom njenom delu, koji se tiče ukidanja i poništavanja verskih prava građana, ona grubo suprotstavljena obavezujućim međunarodnopravnim aktima koje je Crna Gora ratifikovala i koji su za nju obavezujući.

Izgleda da, osim naredbe, u pravnom poretku Crne Gore ne postoji nijedan drugi akt i, u tom pogledu, je kažu, reč je o događaju bez presedana.

MILOVA VLAST ŽELI DA KLEKNEM PRED NJIMA, ALI BOG JE LEKAR SVIH VIRUSA, PA I OVOG! Moćna poruka Mitopolita Amfilohija posle strašnih milogorskih pretnji!

Podsećaju da je MCP i Eparhija budimljansko-nikšićka su u prethodnom periodu, u više svojih saopštenja ukazale na političke, ideološke i medijske aspekte poražavajućih ataka na pravo na slobodu veroispovijesti i govora mržnje protiv Crkve, sveštenstva i vernika.

Ukazuju, međutim, da je crnogorska vlast tokom epidemije korona virusa nastavila, kako kažu, surovi obračun sa Crkvom uz zastrašivanje građana i uterivanje straha u njih kao u najgora vremena jednopartijske totalitarne ideologije i režima.

"Vlast je kroz selektivno i diskriminatorno nezakonito postupanje menadžmenta Uprave policije započela javnu i pravnu šikanu sveštenstva, monaštva i vernog naroda Pravoslavne crkve, počev od poništavanja međunarodnog i ustavnog prava na slobodu veroispovesti do prava na slobodu okupljanja", navodi se u zajedničkoj izjavi za podgorički dnevnik Dan.

AMFILOHIJE SA OSTROGA POSLAO JAKU PORUKU MILU I VELJOVIĆU: Mi ćemo poštovati sve mere, a vi gospodo...

Uprkos poštovanju svih zdrvstvenih zaštitnh mera, ističe se u izjavi, crnogorska vlast je, kažu, nažalost kroz selektivno i diskriminatorno nezakonito postupanje menadžmenta Uprave policije, započela "javnu i pravnu šikanu sveštenstva, monaštva i vernog naroda", koja se ogledala u poništavnju međunarodnog i ustavnog prava na slobodu veroispovesti do prava na slobodu okupljanja.

Nabrajajući neustavlno i nezakonito delovanje Uprave policije tokom protekla dva meseca, od 13. mart 9. aprila, za koje kažu da je bilo katastrofalnon, u izjavi se ističe da nijedan verski trenutak, čak i kada su u pitanju sahrane preminulih, nije bio vredan ljudske pažnje i elementarnog poštovanja.

USKORO ĆEŠ NA ISPOVED PRED BOGA! Nove strašne pretnje mitropolitu Amfilohiju u crnogorskim medijima!

"Uprava policije je postupala bez ikakvih pojedinačnih pravnih akata na koje bi se mogla izjaviti žalba ili iskoristiti drugo pravno sredstvo radi zaštite povređenih prava i osnovnih sloboda", navodi se I dodaje da je takvim postupanjem brojnim građanima prekršeno pravo na delotvorni pravni lek predvdviđen Ustavom Crne Gore.

U izjavi se, između stalog ističe, da se u ovom slučaju nikako ne radi o ograničenju prava radi zaštite zdravlja nego o nesrazmernim, usmenim merama i to u obimu koji ne dopuštaju međunarodnopravni akti i Ustav Crne Gore.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17