• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

23.06.2020

13:03

HRVATI OČAJNI: Rumuni i Bugari imaju veću kupovnu moć!

Balkan

HRVATI OČAJNI: Rumuni i Bugari imaju veću kupovnu moć!

Podeli vest

Hrvatska se oslanja na turizam i doznake svojih građana iz inostranstva, ne vodeći računa o razvoju proizvodnje, pa je to jedan od očiglednih razloga za pad kupovne moći njenih stanovnika, piše portal 24sata.hr


Rumuni su dosegli 79 odosto kupovne moći Evropljana, 13 odsto više od Hrvata. Crnogorci su došli na 60 odsto kupovne moći EU, dok Srbija i Bosna i Hercegovina nisu došle ni do polovine evropske kupovne moći.


Na čelu po potrošnji u Uniji nalaze se Nemačka i Luksemburg. Hrvatsku je pretekla i Turska (sa 68 odsto), zemlja koja osim ekspanzivnog turizma ima i razvijenu industriju koju će ojačati Folksvagenova mega fabrika.

Mađarska i Grčka nešto su jače od Hrvatske, dok je iza nje jedino Bugarska, ali je pitanje do kad će tako ostati, s obzirom na to da je već počela "kataklizma turizma".

Razlozi zaostajanja, navodi portal, su očigledni: Hrvatska se oslanja na turizam i doznake građana iz inostranstva, ne vodeći računa o razvoju proizvodnje, niti o racionalizaciji javnog sektora. "Sad ćemo platiti visoku cenu te pasivnosti i sklonosti rentijerstvu, a ne preokrene li iduća vlada trend, zaostajanje će sigurno biti nastavljeno",
navodi portal.

Udruženje Glas preduzetnika (UGP) prozvalo je odlazeću Vladu za nedopustive propuste u pravilima za nastavak mera pomoći preduzetnicima.

"Šta to rade Vlada RH i Andrej Plenković? Čini se kao da se igraju sa sudbinama građana, proizvoljno određujući kriterijume, žonglirajući brojkama, ubacujući i izbacujući pojedine preduzetnike iz mera koje njima čine razliku između poslovanja i propadanja", kažu u UGP-u.

Vlada je, pojašnjavaju, opet pokazala da ili ne razume ili ih nije briga za mikropreduzetnike, koji čine okosnicu hrvatske ekonomije.


 

 

"Pre izbijanja korona krize preduzetnici početnici i žene preduzetnici su se pripremali za likvidaciju preduzeća, jer još nemaju dovoljno prihoda za plaćanje doprinosa iz i na plate direktora. Kako čujemo, sad su dobili razlike za uplatu i u nedostatku podrške sad, nakon krize, očekuje nas pomor mikropreduzetnika, što će imati dalekosežne negativne posledice na našu ekonomiju", upozoravaju.

Dodaju da se, dok se za firme koje imaju više od deset zaposlenih pregovara sa sindikatima i traže rešenja, mikropreduzetnici puštaju da propadnu.

"Smatramo da bi svi preduzetnici koji imaju do 10 zaposlenih trebalo da dobiju podršku za očuvanje radnih mesta ako im je promet pao više od 50 odsto", kažu u Udruženju.

Nova u nizu diskriminacija, tvrde, vezana je za "skraćenu radnu nedelju" koja važi samo za firme koje imaju više od deset zaposlenih.

"Na ovaj način izostavljeni su mikropreduzetnici kojih ima najviše. Podsetimo samo kako upravo mikro i mali preduzetnici čine čak 50 odosto ekonomije i zaposlenih", kažu u Udruženju i prognoziraju da im se ne piše dobro ako se tako nastavi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17