• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Kurir

12.12.2021

18:44

AMERI OPET MERAČE BOMBARDOVANJE SRBIJE! PAZI SAD, KAO BIĆE NOVI RAT U BIH, A SRBIJA ĆE STATI UZ  SRPSKU... Da li ovi nešto znaju što...

Balkan

AMERI OPET MERAČE BOMBARDOVANJE SRBIJE! PAZI SAD, KAO BIĆE NOVI RAT U BIH, A SRBIJA ĆE STATI UZ SRPSKU... Da li ovi nešto znaju što...

Podeli vest

Eventualni međuetnički sukob u Bosni i Hercegovini vojne snage SAD i članica NATO mogli bi da smire sa oko 60.000 vojnika i troškovima od 18 do 24 milijarde dolara u prvoj godini angažovanja, ocenuje se u studiji američkog Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS), koja tretira i eventualno vojno učešće Srbije koje se smatra malo verovatnim.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, vojna intervencija Srbije se u tom slučaju smatra malo verovatnom, ali se predviđa da bi bili potrebni vazdušni napadi, uz dodatne troškove od oko 24 milijarde dolara.

Kada se govori o BiH kao mogućoj članici NATO, međuetnički sukob se smatra najvećim potencijalnim vojnim izazovom.

Studija iznosi različite hipotetičke scenarije takvog razvoja događaja pod uticajem stranih faktora: od podrške Srbije „iredentistički orijentisanom lokalnom stanovništvu", podrške Rusije etničkom separatizmu do talasa nasilja nastalog pod uticajem radikalnih islamista.

- Srbija se navodi kao jedina potencijalna spoljna pretnja, ali veoma malo verovatna jer je Beograd danas u Partnerstvu za mir, sarađuje sa NATO i nalazi se na putu evropskih integracija - dodaje se u tekstu.

CSIS procenjuje da Vlada u Sarajevu ima relativno slabe vojne snage, mali vojni budžet i ekonomiju u teškom stanju, ali da bi BiH mogla da zatraži podršku NATO ako postane članica Alijanse.

- Zanimljivo je da nigde ne implicira da bi oružanu pobunu izveli Srbi, Bošnjaci ili Hrvati. Ipak, autori iznose i hipotetički scenario po kome bi 'buduća ultranacionalnistička vlast' u Srbiji mogla da se umeša u sukobe u BiH ukoliko bude potredno da zaštiti Srbe od 'sektaškog nasilja, islamskog ekstremizma i sekularnih napada'. U takvom scenariju, procenjuje se da bi Srbija sa četiri teško naoružane brigade i vazduhoplovstvom mogla vrlo brzo da pobedi lako naoružane snaga BiH. Očekivana bi bila i pomoć Rusije Srbiji u tehnici i vojnim savetnicima - smatraju analitičari.

KRIVOKAPIĆ "VISI" NA JEDNOM GLASU, PADA LI VLADA?! Ponedeljak odlučujući dan za Crnu Goru, ko će se iz vladajuće većine prodati Milu?!

Tu bi na scenu stupili vazdušni udari NATO i SAD. Vodeći se iskustvima iz bombardovanja Srbije 1999. i ratova u Iraku i Avganistanu Centar za strateške i međunarodne studije predviđa da bi takva akcija naterala srpske vojne snage da se kriju. U tom slučaju, autoi smatraju da bi protiv srpskih snaga trebalo sprovesti akciju poput one u Hrvatskoj 1995, odnosno kombinovanje vazdušnih udara i napada kopnenih snaga vlade u Sarajevu.

Troškovi vazdušnih napada iznosili bi 24 milijarde dolara, a troškove bi pođednako snosili SAD i ostale zemlje članice NATO-a.

BAJDEN PRETI PUTINU: Platićete STRAVIČNU CENU i imaćete RAZORNE EKONOMSKE POSLEDICE ako napadnete Ukrajinu!

U okviru programa međunarodne bezbednosti, autor Mark Kansian i njegov saradnik Adam Sakston uradili su prognoze kako bi moglo da izgleda širenje NATO, u kontekstu potrebnih vojnih snaga i novca za jačanje odbrambenih sposobnosti saveznika ili pak mirovnih operacija. Autori su se bavili postojećim vojnim snagama NATO-a i Rusije, kao i potencijalnim žarištima ukoliko dođe do širenja Alijanse.

Kao države koje mogu postati deo NATO navode se Švedska, Finska, Ukrajina, Gruzija i Bosna i Hercegovina. Od evropskih zemalja izostavljeni su Srbija, Belorusija, Moldavija, Irska, Švajcarska i Austrija.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Predragm

pre 2 godine

Danima izvestavate o pobedi Dodika kao pravi vojsku pa odvaja se RS i pripaja Srbiji. Pa sta je sada bilo pa Rusi ce vam pomoci pa Vucic nabavio helikoptete i avione, pa samo sto nije stigao s-400. Ajde junacine videcemo u februaru kada krene otcepljenje RS svi da ste na frontu u Bosni. Bice to druga pobeda nad natom.

Borac R SRPSKE

pre 2 godine

Samo vi podrzavajte ludaka dodika koji nezna sta radi normalni narod R Srpske koji ne podrzava lopova nazovate izdajnicima.

grof01

pre 2 godine

Opis budućeg dešavanja...znači,kao i u HRV.....svi srbi u jednoj državi-Srbiji!

Miro

pre 2 godine

Glipost, nema od toga ništa. Pokušavaju da nas uplaše i pokolebaju. Što bi se reklo spin

TT

pre 2 godine

Cuj "centar za strateske i medjunarodne studije" .. Hahaha koga vi citirate, sta kaze Sonja Bisrko na to, slicna je relevantnost?

Milan

pre 2 godine

Niste dobro procitali tekst, to je hipoteticka situacija u slucaju da BiH postane clanica NATO-a, a to se nece desiti.

Zoran

pre 2 godine

Srbi neće dozvoliti da bosnom vladaju muslimani. Alijansa nato, može samo silom, kršeći dejtonski sporazum da oridobije bosnu.

BELA MRLJA NA MAPI BALKANA NATO BAŠ BOLI, ALI... Srbija i Srpska su problem koji nikako ne mogu da reše! ŠTA GOD DA SU PROBALI NIJE IŠLO...
Planeta

BELA MRLJA NA MAPI BALKANA NATO BAŠ BOLI, ALI... Srbija i Srpska su problem koji nikako ne mogu da reše! ŠTA GOD DA SU PROBALI NIJE IŠLO...

Posebna pažnja posvećena Balkanu na sastanku šefova diplomatije NATO-a u letonskoj Rigi samo je potvrda da Alijansa i dalje želi da integriše ovaj region umesto što je tu na karti „bela mrlja". Kako kaže urednik Politike Bojan Bilbije, NATO ima u Evropi dve „rupe" - na prostoru bivšeg SSSR-a, i drugu na Balkanu, gde Srbija i BiH nisu članice Alijanse

03.12.2021

07:00

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija