• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.09.2016

13:10

GOVOR NORVEŠKOG KRALJA OBIŠAO SVET: Svi smo mi imigranti, DOM JE TAMO GDE JE SRCE!

Vesti

GOVOR NORVEŠKOG KRALJA OBIŠAO SVET: Svi smo mi imigranti, DOM JE TAMO GDE JE SRCE!

Podeli vest

Govor norveškog kralja Haralda V o LGBT pravima i borbi za zaštitu izbeglica u njegovoj zemlji za veoma kratko vreme obišao je čitav svet, prenose danas mediji



Britanski "Indipendent" piše da je norveški kralj, govoreći pred oko 1.000 ljudi ispred kraljevske palate u Oslu, apelovao na svoju zemlju da prihvati "poverenje, solidarnost i velikodušnost".

Od kako je koalicija desnog centra osvojila vlast 2013. godine, čime je okončana osmogodišnja vladavina laburista, došlo je do porasti desničarske i antiimigrantske retorike, navodi "Independent".

Tu koaliciju sada čine Konzervativna stranka, Napredna stranka i antiimigrantska partija koja je ranije upozoravala na "tajnu islamizaciju" norveškog društva.

- Norvežani su imigranti iz Avganistana, Pakistana, Poljske, Švedske, Somalije i Sirije. Nije uvek lako reći odakle dolazimo i kojoj nacionalnosti pripadamo. Dom je tamo gde je srce. To ne može uvek da se poklopi sa granicama. Norvežani su i devojke koje vole devojke, momci koji vole momke i momci i devojke koji se vole - rekao je kralj Harald.

Osim toga, njegov govor sadrži i niz referenci na popularnu kulturu, pa su tako svoje mesto u njegovom obraćanju našli i norveški pevač, rok bend, Ð i kompozitor. Kako kaže, Norvežani slušaju sve njih.

- Norvežani veruju u Boga, Alaha, sve i ništa. Drugim rečima, vi ste Norveška. Mi smo Norveška. Nadam se da ćemo moći da se brinemo jedni o drugima i da ćemo moći da gradimo ovu zemlju na poverenju, solidarnosti i velikodušnosti - zaključio je norveški kralj, prenosi B92.

Norveška je konstitutivna monarhija, kralj nema nikakvu stvarnu moć, njegova uloga je ceremonijalna. Kralj Harald je na norveškom prestolu od 1991. godine kada je nasledio svog oca.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vickasti

pre 7 godina

Ova riba sa slike je pametnija od ovog senilnog prdavca.

MRRRRRRRRRRSSSSSSSSSSS

pre 7 godina

Kralj ispod britanske suknje sme nesto da kaze ahahaha i to da obidje svet. Vodi ih sve u Norvesku.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Пуно патетике и "увлакачког" лицемерства! Када један краљ - нема никаква овлашћења а "апелује"...онда боље да постане - ПОП...више приличи, а и мање - кења..!!

Duško

pre 7 godina

Monarhija ima kralja koji nema nikakvu vlast, što znači i odgovornost. Njemu sve lepo, a narod da rinta i da sluša prazne priče.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17