• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.02.2020

13:17

PANIKA U VUHANU! Uginulo 18.000 ptica od posledica ptičjeg gripa H5N1, zaraza se širi

Vesti

PANIKA U VUHANU! Uginulo 18.000 ptica od posledica ptičjeg gripa H5N1, zaraza se širi

Podeli vest

U gradu u centralnoj kineskoj provinciji Hunan uginulo je skoro 18.000 pilića posle zaraze ptičjim gripom H5N1, navelo je u subotu na svom sajtu Ministarstvo poljoprivrede Kine

U saopštenju se ne navodi kada je izbila zaraza, kao ni kada su zaraženi pilići morali da budu usmrćeni. Hunan se inače graniči sa provincijom Hubei, epicentrom zaraze koronavirusom.

Prema navodima ministarstva, ptičji grip se pojavio na farmi u gradu Šaojang i od njega je stradalo 4.500 kokošaka, više od polovine jata farme. U samom gradu je uginulo skoro 18.000 kokošaka, posle izbijanja zaraze. U saopštenju se navodi da je uzrok visoko zarazan podtip gripa H5N1.

Od 2003. godine, H5N1 ptičji grip usmrtio je 455 ljudi širom sveta, navodi se u podacima Svetske zdravstvene organoizacije.

ČUDO! KINEZI NAPRAVILI BOLNIICU ZA 10 DANA! Može da primi 1.000 pacijenata i 1.400 lekara (FOTO/VIDEO)

RASTE BROJ ŽRTVA! Prvi smrtni slučaj zbog koronavirusa van Kine

Kako navodi Svetska zdravstvena organizacija, iako H5N1 može da se prenese na ljude, kroz kontakt sa mrtvim pticama ili kontaminiranom sredinom, među ljudima je, ipak, redak.

Virus ne utiče lako na ljude, a širenje zaraze sa čoveka na čoveka nije uobičajeno. Nema dokaza da bolest može da se prenese na ljude kroz hranu dovoljno kuvanu i spremljenu prema propisima. Smrtnost među ljudima od ovog tipa virusa je 60 odsto, navodi SZO.

Vesti stižu dok koronavirus iz Vuhana, za koji se veruje da je potekao od slepog miša iz provincije Hubei, nastavlja da se širi zemljom. Do sad je uzrokovao 305 smrtnih slučajeva među ljudima i zarazio oko 14.300 ljudi.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija