• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

06.02.2020

10:31

RUSKO ČUDOVIŠTE ZBOG KOJEG JE PAO TREĆI RAJH! Kako je u paklu Staljingrada nikla klica sovjetske POBEDE U BERLINU! (VIDEO)

Vesti

RUSKO ČUDOVIŠTE ZBOG KOJEG JE PAO TREĆI RAJH! Kako je u paklu Staljingrada nikla klica sovjetske POBEDE U BERLINU! (VIDEO)

Podeli vest

Tokom prve faze invazije nacista na Sovjetski Savez 1941, tenkovi KV, poznati po svom teškom oklopu, bili su neranjivi za gotovo svako neprijateljsko oružje, zbog čega su ih Nemci nazivali „ruskim čudovištima“. Iako nisu uspeli da nanesu odlučujuću štetu tokom brutalnih prvih meseci borbe, neposredno su uticali na ključnu bitku u Drugom svetskom ratu

U svom tekstu za američki časopis „Nešenel interest“, Robert Bekhauzen, urednik veb-stranice „Vor iz boring“, usredsredio se na teške sovjetske tenkove KV-1 i KV-2, za koje je tvrdio da su katastrofa.

Opisujući tenk KV kao kuriozitet, autor podseća da su 1941. godine ta vozila bila fizički tvrđa nego bilo koji tenk koji su Nemci imali.

Istovremeno, Bekhauzen tvrdi da KV tenkovi, koje je osmislio konstruktor Žozef Kotin, „nisu naneli odlučujuću štetu tokom tih brutalnih prvih meseci invazije nacista na SSSR tokom Drugog svetskog rata“.

Autor se poziva na neuspele pokušaje da se spreči napredovanje neprijateljskih tenkova ka Lenjingradu u junu 1941. tokom borbi u blizini litvanskog grada Rasejnjaja.

U tom kontekstu, on je citirao knjigu vojnog istoričara Majkla Džonsa „Lenjingrad: Država opsade“, u kojoj piše da su Nemci navodno naveli ruske divove na sopstvenu tešku artiljeriju, a spustili su tenkovske cevi u vodoravan položaj da bi ispalili vatru u pravcu napredovanja sovjetskih trupa.

Kao rezultat toga, uništena je okosnica sovjetskih oklopnih snaga u Baltičkim državama i eliminisana je svaka pretnja nemačkoj ofanzivi sa bočnih granica, navodi Bekhauzen.

Hvaleći „sjajan oklop“ tenka KV, što je omogućilo tenkovima da savladaju „nemačke pantere tog vremena“, autor je istovremeno ukazao na čitav niz ozbiljnih problema, uključujući one povezane sa transmisijom i „činjenicu da posada tog tenka jedva da je išta mogla da vidi“.

Bekhauzen zaključuje da je Kotinova greška sa KV konačno rezultirala stvaranjem naprednijeg teškog tenka IS-1, „koji je Sovjete doveo na naplatu u Berlin četiri godine nakon debakla u Rasejnjaju“.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nikola

pre 4 godine

Treći Rajh je gazio sve živo i to celu Everopu i POLA RUSIJE ma i celu bi je pregazio da ga sa druge strane nije načeo Svetski policajac sa Britancima iliti SAVEZNICI posebno sa DanomD koji i danas označava preokret u svemu...eto kažite zašto do tada Rusi nisu mogli ni da mrdnu a posle Hitler nije mogao na obe strane i protiv celog sveta a šta treba biti škola sada Rusima.

Net

pre 4 godine

2. svjetski rat / World War II - animacija-Youtube www.youtube.com/watch?v=_dEBIAofnno

RACO

pre 4 godine

Uloga saveznika je velika i to je neosporno, ali bez Rusije Hitler ne bi bio pobedjen. Uz basnoslovne gubitke Rusija je uspela da satre Hitlera i ona je slomila vrat Hitleru. Govorim cinjenice.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17