• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: demokracija.eu

18.11.2020

11:50

JANŠA UPOREDIO EU SA TOTALITARNIM REŽIMOM! Slovenački premijer podržao Orbanov VETO na ucene, pa poslao pismo Evropskim liderima od kojeg im NEĆE BITI DOBRO!

Vesti

JANŠA UPOREDIO EU SA TOTALITARNIM REŽIMOM! Slovenački premijer podržao Orbanov VETO na ucene, pa poslao pismo Evropskim liderima od kojeg im NEĆE BITI DOBRO!

Podeli vest

Slovenački premijer Janez Janša podržao je predlog svog mađarskog kolege Viktora Orbana da uloži veto na predloge budžeta EU i Fonda za oporavak od posledica pandemije jer se raspodela uslovljava podrškom izbeglicama. On je uputio oštro pismo liderima Evropske unije

- Dilema koja je pred nama vrlo je jednostavna. Poštovanje julskog sporazuma EUCO odgovoran je pristup za dobru budućnost EU. Nepoštovanje sporazuma donosi suprotno. - napisao je premijer Janez Janša u pismu koje je uputio predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, kancelarki Angeli Merkel i premijeru Portugalije Antoniju Kosti.

Slovenački premijer Janez Janša uputio je u utorak pismo liderima EU. U pismu se zalaže za povratak na sporazum sa julskog samita EU u vezi sa finansijskim okvirom za borbu protiv epidemije koji je po njegovom mišljenju potkopan nedavnim sporazumom između Saveta EU i Evropskog parlamenta o uslovima za upotrebu sredstva u pogledu vladavine zakona.

 

 

U pismu, koje je, između ostalih, upućeno i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, napisao je da vladavinu zakona treba poštovati svuda u EU, ali je dodao da "diskretni mehanizmi koji se ne zasnivaju na nepristrasnoj presudi, već na politički motivisanim kriterijumima, ne mogu se smatrati "vladavinom zakona". Takođe je naglasio da "Slovenija bezuslovno podržava vladavinu zakona u svim slučajevima i bez dvostrukih standarda".

- Danas mnogi mediji i neke političke grupe u Evropskom parlamentu otvoreno prete upotrebom instrumenta koji se pogrešno smatra  "vladavinom zakona", kako bi većinom glasova mogli da disciplinuju određene zemlje - upozorio je Janša u pismu upućenom svim liderima država članica EU, uključujući kancelarku Nemačke Angelu Merkel, koja trenutno predsedava Savetom EU, i premijeru sledeće zemlje koja predsedava, Portugaliji, Antoniju Kosti.

 

- Neki od nas koji smo proveli deo svog života pod totalitarnim režimima znamo da odstupanje od stvarnosti započinje kada se procesima i institucijama daju imena, čija su značenja suprotna njihovoj suštini - dodao je on.

U skoro četiri stranice dugom pismu, Janša je napomenuo da je Slovenija 2014. godine "bila svedok krađe izbora uz pomoć drastičnog zlostavljanja institucija, a nijedna od institucija EU nije tada reagovala na ni jedno upozorenje.

Takođe je napisao da vladavina zakona po definiciji znači da sukobe rešava nezavisni sud, a ne politička većina ili bilo koja druga institucija.

- Ako neka politička organizacija svoju odluku smatra vladavinom zakona, ona čini prvi korak koji ih daljava od stvarnosti - upozorio je Janša. Evropska unija se zasniva na vladavini zakona, na podeli izvršne, zakonodavne i sudske vlasti. Država, čiji politički sistem nije zasnovan na demokratiji i vladavini zakona, ne ispunjava ni sve uslove za članstvo, podsetio je Janša.
 

 

Janša je na kraju pisma uputio upozorenje  naglasivši da će naredni dani biti presudni za postizanje poštenog i uravnoteženog sporazuma, zasnovanog na julskom sporazumu lidera EU.

- Samo brzim ispunjenjem onoga, što smo započeli u julu, možemo ispuniti velika očekivanja i utrti put ka jačoj Evropi u periodu nakon pandemije - naglasio je.

Ovde možete pročitati CELO PISMO koje je Janez Janša uputio liderima EU!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17