• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.02.2021

22:40

BAJDEN VEĆ BOMBARDUJE! Amerika se vratila već poznatoj ratnoj politici

Vesti

BAJDEN VEĆ BOMBARDUJE! Amerika se vratila već poznatoj ratnoj politici

Podeli vest

Novi predsednik SAD, posle svega mesec dana u Beloj kući, bombardovao Siriju. Lično je naredio napad na istoku te zemlje, u kom su ubijene najmanje 23 osobe. Pentagon tvrdi da su gađali proiranske milicije

Američkom predsedniku Džou Bajdenu bilo je potrebno svega mesec dana na toj funkciji da bi započeo nov sukob i bombardovao neku suverenu zemlju! Vojska Sjedinjenih Država, prema nalogu aktuelnog šefa Bele kuće, izvela je u noći između četvrtka i petka vazdušni napad na istoku Sirije i tom prilikom ubila najmanje 23 osobe za koje Pentagon tvrdi da su pripadale proiranskim paravojnim formacijama.

U ime mira


Bila je to prva vojna akcija američkih snaga otkad je Bajden 20. januara postao 46. predsednik SAD, a analitičari ocenjuju da se Amerika "vratila ratnoj politici po kojoj je bila poznata pre dolaska Donalda Trampa na čelo te zemlje".
Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je novinarima da je bombardovanje na istoku Sirije naredio Bajden lično i da je ono osveta za nedavne napade na američke snage u Iraku.
- Prema naređenju predsednika Bajdena, američke vojne snage izvele su vazdušni napad na infrastrukturu koju su koristile iranske militantne grupe u istočnoj Siriji. To je bio naš odgovor na nedavne napade na američko i koaliciono osoblje u Iraku. Naša akcija bi trebalo da smanji tenzije na Bliskom istoku - rekao je Kirbi.

Mediji podsećaju da je u poslednje dve nedelje izvedeno nekoliko raketnih napada na takozvanu zelenu zonu u Bagdadu, vazdušnu bazu "Balad" i međunarodni aerodrom "Erbil" u Iraku. Za ove incidente, međutim, do sada nijedna teroristička organizacija nije preuzela odgovornost, niti je Amerika prethodno optužila Iran da stoji iza njih.

Napad pred pregovore


Pentagon je saopštio da su u vazdušnim napadima vojske SAD "uništeni mnogi objekti koje u Siriji koriste proiranske grupe, poput Hezbolaha i Kataib Sajid el Šuhada". Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila je da su "pogođena tri kamiona sa municijom i da ima mnogo mrtvih, najmanje 23".
Politički analitičari takođe podsećaju da je napad na proiranske snage u Siriji izveden uoči početka pregovora između SAD i Irana o nuklearnom programu Teherana. Sporazum između te dve zemlje već je bio postignut 2015, ali ga je bivši američki predsednik Donald Tramp poništio 2018.
 

Lavrov: SAD hoće da unište Siriju

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov osudio je vazdušne napade koje je Amerika izvela u Siriji, upozorivši da SAD žele da unište ovu suverenu zemlju.
- Imamo informacije da Amerikanci žele zauvek da ostanu u Siriji i da unište tu zemlju. Napad koji su izveli predstavlja kršenje svih međunarodnih zakona. Amerikanci su nas o bombardovanju upozorili pet minuta pre nego što su ga izveli, što je takođe nedopustivo - rekao je Lavrov.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17