• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbijadanas

02.06.2021

08:12

SKRIVALA DECU U MRTVAČKE SANDUKE! Posle hapšenja je isplivala potresna ISTINA!

Podkast

SKRIVALA DECU U MRTVAČKE SANDUKE! Posle hapšenja je isplivala potresna ISTINA!

Podeli vest

Irena je uhapšena i osuđena na smrt, a onda se dogodio šokantan preokret

Irena Sendler je rođena 1920. godine u Varšavi. Otac ju je naučio mnogim stvarima, a najvažnija od njih je da pomogne ljudima u nevolji.

Prateći stope svog oca koji je bio lekar, školovala se za medicinsku sestru. Kasnije je postala socijalna radnica, koja se između ostalog brinula da obezbedi siromašnima hranu i odeću.

U tom periodu, već je počelo proganjanje Jevreja širom Evrope.

Tokom Drugog svetskog rata, nacisti su formirali jevrejski geto u Varšavi. Tu je bilo smešteno preko 400 hiljada ljudi, koji su svakodnevno živeli na ivici smrti.

Irena je bila duboko zabrinuta za te ljude, pa je rešila da pokuša da im pomogne. Pridružila se organizaciji ,,Zegota,” koja je spasavala Jevreje. Iako je rizikovala život, Irena je bez razmišljanja krenula u akciju.

Sa dve prijateljice, pomagala je deci iz geta. Međutim, mnoge jevrejske porodice su odbile da povere svoju decu nepoznatoj ženi.

Geto je bio dobro čuvan, pa je morala da se dovija kako bi pomogla deci.

Jedan od načina je bio da izmisli da je dete bolesno, kako bi ga povela u bolnicu.

Kako su čuvari geta pooštrili kontrolu, iznosila je decu u mtrvačkim sanducima, kontejnerima za smeće, koferima. Deca je ostavljala na čuvanje dobrim poljskim porodicama, u sirotištima i crkvama. Posle rata, njeni spiskovi su poslužili da se deca vrate retkim preživelim roditeljima. 

Gestapo ju je uhapsio 1943. godine i osudio na smrt. Njeni prijatelji iz pokreta su potplatili nemačke stražare i tako je spasili smrti. 

Umrla je 12. maja 2008. godine.  

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17