• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.05.2024

19:57

NATO u panici! Američki nuklearni kišobran ugrožen novim Putinovim planom! Pitanje trenutka kada će se sve srušiti kao kula od karata! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

NATO u panici! Američki nuklearni kišobran ugrožen novim Putinovim planom! Pitanje trenutka kada će se sve srušiti kao kula od karata! (VIDEO)

Podeli vest

Takozvano Kosovo postalo pridruženi član parlamentarne skupštine NATO-a. Mađarska jedina glasala protiv. Ruska vojska oslobodila je još dva mesta. Makron u Nemačkoj posle 24 godine. Ujedinjenje nacije upozoravaju: Gaza je pakao na zemlji. U emisiji "Rat uživo" na sve ove teme govorili su pukovnik Stevica Karapadžin, Aleksandar Lukić iz Instituta za političke studije, a uživo preko vajber uključenja javio se i novinar i narodni poslanik Milovan Drecun.

Pukovnik Stevica Karapadžin rekao je da se status takozvanog Kosova u parlamentu skupštine NATO-a promenio sa idejom da neko bude nagrađen, a da se neko drugi kazni.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Stevica Karapadžin

-Ne znam gde su našli pravni osnov za pridruživanje Kosova u parlament skupštine NATO-a. NATO ima problem što ima jednu zemlju koja je suverena. Ovo što se nama dešava, ja gledam da ovo može biti i na dobro. Imali smo vanserijski događaj u Srbiji, a to je poseta predsednika Sija. Stvari će se brzo menjati i treba izdržati pritiske. Kada bude došlo vreme da se traže medijatori, takve zemlje koje su se držale neutralno će biti najviše na ceni. Kao što je Evropa poluostrvo Azije, tako je Balkan poluostrvo Evope. Ukoliko znamo da je na Majdanu 2014. srušen politički sistem, postavlja se pitanje koliko je Ukrajina suverena država- rekao je Karapadžin.

Govoreći o ratu u Ukrajini, pukovnik je poredio ruske i NATO snage gde je istakao da NATO nema nikakve šanse.

-Kada je prikazan trijumf F400 bila je poruka da imaju čime da se brane. Predsednik Putin je rekao da imaju užasno nuklearno oružje koje može da pogodi svaku tačku planete. Nuklearno oružje se može upotrebiti u bilo kakvoj pretnji nuklearnim oružjem. To nije bezazleno. Kada govorimo o vojnoj moći NATO-a i Rusije, ukoliko bi na ovom prostoru došlo do sudara, u vojnom smislu NATO nema nikakve šanse. Moralna snaga je na ruskoj strani. Rusi su odbrani imali veći manevar nego ovi u napadu. U Pentagonu ne sede amateri i ne treba potcenjivati Zapad. Koliko god Rusi dobili na bojnom polju, ukoliko NATO uđe u Moldaviju, Rusija će izgubiti ovaj rat u geopolitičkom smislu, a to je razlog zašto se i vodi ovaj rat- rekao je Karapadžin.

Aleksandar Lukić iz Iznstituta za političke studije rekao je da ne bi davao previše značaja tome što je lažna država Kosovo postala pridruženi član parlamentarne skupštine NATO-a.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Aleksandar Lukić

-Ova skupština nema veliku moć. Aljbin Kurti je njihov eksponent. Da je agenda Zapada drugačija, on bi morao da radi drugačije. Zapadu treba određeno priznanje da je takozvano Kosovo nekakav subjekt međunarodnih odnosa. U suštinskom smislu ovo ne znači ništa. Ne može se reći da je takozvano Kosovo sada postalo deo NATO-a. Jedan mali korak ka onome što je pravi cilj, a to je da jednoga dana takozvano Kosovo zaista postane nezavisna država. U Trebinju će biti održan Srpski filozofski simpozijum, a tema će biti  Rat kao sudbina. Sa politikološke strane raspravljaće se o problemu rata, a samim tim i mira. Kad se govori o miru, mora se govoriti i o ratu- rekao je Lukić.

Stoltemberg je pozvao članice Alijanse da se pripreme za drugotrajan sukob u Ukrajini. Aleksandar Lukić rekao je da je svima postalo jasno da Rusi pobeđuju.

-Kao kula od karata će se sve srušiti kada ključne tačke padnu. U NATO-u su toga svesni. Šalju se takve poruke jer oni jednostavno ne znaju šta da urade. Čini se kao da postupaju kao pas koji laje, a ne ujeda. U efektivnom smislu ne mogu mnogo da urade. Svo to oružje koje šaju i sav novac koji daju, ne mogu da spreče ovo što neminovno dolazi. Na zemlje koje ne žele u tome da učestvuju vrši se pritisak. To su na prvom mestu Mađarska i Slovačka. Baltičke zemlje i Poljsku ne treba mnogo nagovarati. Oni su takvi da će vrlo rado govoriti protiv Rusije. Poljaci zaparavo ne brane Ukrajinski narod, već ukrajinski režim. Sve to je sponzorisano od strane Zapada- rekao je Lukić.

Novinar i narodni poslanik Milovan Drecun komentarisao je da ovo pridruženo članstvo takozvanog Kosova u parlamentu skupštine NATO-a nema neki naročit značaj.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Milovan Drecun

-Sam čin dobijanja višeg statusa ne znači ništa posebno, ali treba imati u vidu da je cilj da se Kosovo učlani u organizacije koje su pod dominacijom Evrope. Mene brine poruka koja je ovim poslata. Ovde se vidi cilj Zapada da po svaku cenu uvuče Kosovo u NATO. Politički uslov se stvara preko Francusko-Nemačkog sporazuma. Vodeće zapadne države moći će da izmanipulišu 4 članice EU koje nisu članice NATO-a da se slože sa tim da Kosovo bude članica NATO-a. Mađarska već duže vreme vodi prijateljsku politiku sa Srbijom. Iako je Mađarska priznala nezavisno Kosovo, Mađarska ima puno uvažavanje za naše interese, mada ne treba zaboraviti da je njena pozicija u EU vrlo komplikovana. Treba imati u vidu da je 14 članica bilo uzdržano. Vidimo da nema jedinstva po pitanju takozvanog Kosova. Ovaj potez će ohrabriti Aljbina Kurtija da nastavi sa politikom koju vodi. Ohrabruje se takva politika ako ga stalno nagrađujete. To će uticati na dijalog Beograda i Prištine- rekao je Drecun.

Vlastimir Vidić, novinar iz Nemačke komentarisao je kako je protekla poseta predsenika Makrona ovoj državi.

Foto: Informer printscreen

Vlastimir Vidić

-Ovo je prva poseta na predsedničkom nivou. Makron i Merkelova su se posećivali daleko češće.  Ova poseta traje tri dana. Ima mnogo toga ceremonijalnog i protokolarnog. Došao je i Šolci i Merkelova sa kojom se srdačno pozdravio. Makronova poseta provejava jednom niti. Makron naslućuje turbulentne poremećaje koji će nastati ako pobedi Tramp u Americi. On onda ima potrebu da nameće autonomiju Evrope. Sa druge strane, Nemačka želi jednu sigurnost i ona se oslanja na podršku SAD-a i na NATO pakt. Postavlja se pitanje u medijima šta je to slično, a šta različito između Nemačke i Francuske- rekao je Vidić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Sramna rezolucija je samo papir! Svet pamti ko se služi bombama, a ko zakonom! (VIDEO)
Live TV

Sramna rezolucija je samo papir! Svet pamti ko se služi bombama, a ko zakonom! (VIDEO)

Nedavno glasanje o Rezoluciji u Srebrenici bilo je vrlo tesno. Ako se saberu oni koji su bili uzdržani, brojke idu u drugom smeru. Predsednik Vučić postavio je pitanje kome je potrebna ova rezolucija i zašto o njoj govorimo baš sada, međutim, odgovore nije dobio. Na ovu temu u emisiji "Info dan" govorili su Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji i Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji.

27.05.2024

16:50

sledeća vest

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija