• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.11.2021

10:42

Pravi je trenutak da se deca ponovo vrate u školske klupe!

Beograd

Pravi je trenutak da se deca ponovo vrate u školske klupe!

Podeli vest

U Beogradu je bar jednu dozu vakcine primilo 61,88 odsto punoletnih, dve doze 59,43 odsto, a sve tri doze vakcine primilo je skoro 30 procenata gradana, izjavio je gradonacelnik Beograda Zoran Radojičić i ocenio da je pravi trenutak da deca ponovo krenu u škole


Radojičić je rekao da se učenicima moraju obezbediti, što je moguće bolji uslovi da školsku godinu završe bolje nego prethodnu, ali i da se treba voditi računa o epidemijskoj situaciji.


On je gostujući na RTS naveo da je, prema podacima koje ima iz predškolskih ustanova, u novembru bilo pozitivno 233 dece, 203 zaposlena i 707 roditelja, te istako da su rezultati značajno bolji u odnosu na prošli mesec.

Poručio je da je, ukoliko se cela situacija sa predškolskim ustanovama preslika na škole, pravi trenutak da se deca ponovo vrate u školske klupe, ali da se situacija mora pratiti.

"Nema modela u Evropi i u svetu za koji bi mogli da kažemo ''ovaj je idealan''. Imamo primere veoma striktnih, veoma drastičnih mera, a s druge strane imamo vrlo liberalnih. I jedna i druga opcija nije se pokazala kao idealna i zato je ova neka srednja koju mi koristimo možda dobra", rekao je Radojičić.

Govoreći o kovid propusnicama, Radojičić je naveo da su komunalni milicionari i sanitarni inspektori na terenu i da vredno rade svoj posao.

Istakao je da su prethodnog vikenda na terenu bile 22 ekipe, 49 komunalnih milicionara, 12 inspektora gradskih i 24 sanitarna inspektora. Prilikom kontole, kaže on, ekipe su obišle 890 objekata i proverila 435 prevoznih sredstava – autobusa, tramvaja.

Foto: Tanjug

Takođe, naveo je da je od 25. oktobra iskontrolisano 15.800 objekata, a da je od kazni naplaćeno preko 11 miliona dinara.

"Nije cilj da kažnjavamo, ali jeste cilj da pošaljemo jasnu poruku da jednostavno moramo da se pridržavamo mera i vidimo da su te mere na odredeni način i dale rezultate", naglasio je gradonačelnik.

Na pitanje o imunološkoj situaciji, on je odgovorio da je u Beogradu bar jednu dozu dobilo 61,88 odsto punoletnih, a dve doze 59,43 odsto njih, kao i da je sve tri doze vakcine primilo skoro 30 odsto sugrađana.

Kovid propusnice 24 časa? Da li je moguć lokdaun u Srbiji?! Oglasio se doktor Tiodorović

Dodao je da je prethodnih dana, 605 onih koji su dobili prvu dozu i 973 onih koji su dobili drugu dozu, te istakao da se broj vakcinisanih povećao od kako su pooštrene epidemiološke mere.

"Od 27. oktobra 180.000 novih doza je aplicirano, što govori o tome da je otprilike oko tri do četiri puta povećan taj stepen novovakcinisanih u periodu otkako su uvedene propusnice, tako da sigurno da je to jedan od razloga. Što je još važnije, ovaj broj smanjenja novozaraženih je skoro sigurno i uticaj kovid propusnica", naveo je Radojičić.

Gradonačelnik se osvrnuo na izgradnju metroa koja danas počinje u Makišu i rekao da realizacija ovog projekta pokrenuta nakon 100 godina.

Istakao je značaj početka izgradnje i objasnio da su trase i linije koje će biti pokrivene metroom važne, ali da je u ovom trenutku najznačajnije da je projekat pokrenut i da su napravljeni prvi koraci.

Foto: Tanjug

Kazao je da će metro doprineti boljem kvalitetu života i smanjenju zagadenja vazduha, kao i da će od njega svi građani imati dobrobit.

Prokomentarisao je to što su mnoge organizacije organizovale proteste zbog izgradnje metroa u Makišu, tvrdeći da bi izgradnja mogla da dovede do ugrožavanja najvećeg izvorišta pijace vode u Beogradu, rekavši da se od prvog dana sprovode istraživanja i da se procedura mora ispoštovati.

"U prethodnom periodu je ogroman broj studija urađen. Faktički, prethodna vlast je sa ''Ežisom'' koga je angažovala i kojem je u tom trenutku verovala, krenula u proceduru idejnog rešenja i istraživanja celokupne situacije oko tog metroa. Tako da tu nema nikakve dileme", kazao je on.

Nabrojao nekoliko studija koje su urađene u prethodnom periodu na kojima su radili domaći i strani stručnjaci, te poručio da na osnovu analza ne postoji nikakav problem ni opasnost.

Kada je reč o izgradnji bolnice "Tiršova 2", gradonačelnik je kazao su počeli pripremni radovi i da se radi temeljna jama, a najavio je da uskoro kreću radovi na pristupnoj saobraćajnici, te izrazio nadu da će bolnica biti izgradena do 2024. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set