• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P.

03.06.2019

23:00

MINISTAR MLADEN ŠARČEVIĆ NAJAVLJUJE PROMENE: NOVI SISTEM U ŠKOLAMA! Na časove samo pre podne, a do 16.30 razne aktivnosti!

Društvo

MINISTAR MLADEN ŠARČEVIĆ NAJAVLJUJE PROMENE: NOVI SISTEM U ŠKOLAMA! Na časove samo pre podne, a do 16.30 razne aktivnosti!

Podeli vest

Od septembra po novom principu radiće 240 škola. Osnovci će ići pre podne na nastavu, a u školama ostaju dok su im roditelji na poslu

Od 1. septembra u 240 osnovnih škola širom Srbije primenjivaće se novi koncept nastave! Đaci će časove pohađati samo pre podne, ali će u školi ostajati do 16.30 časova, kada će imati različite aktivnosti izabrane po svojoj volji, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Prema njegovim rečima, drugi deo dana učenici će moći besplatno da uče strane jezike, informatiku, treniraju razne sportove, završavaju domaće zadatke, ali i da rade u đačkim zadrugama ili vreme provode sa istraživačima.

U svim školama

Šta ih zanima

Naša ideja je da kada se završi redovna nastava, kreće drugi blok koji je rasterećen školskih obaveza
Mladen Šarčević

Šarčević je istakao da će ovaj sistem već za koju godinu zaživeti u svih 1.290 škola širom Srbije.

- Za početak, ovaj sistem rada primenjivaće se u 240 gradskih, prigradskih i seoskih osnovnih škola širom Srbije. Ovo će u budućnosti zaživeti u svakoj od 1.290 škola u našoj zemlji, ali to se ne može desiti preko noći. U nekoliko opština u Beogradu, Novom Sadu, Novom Pazaru i drugim gradovima gde ima mnogo dece moraće da se prave nove škole. S druge strane, u mnogim mestima đaka je danas dosta manje nego pre i učionice su poluprazne ili potpuno prazne, tako da tu neće biti problema da svi učenici pohađaju nastavu samo u jednoj smeni. Ova novina dosta će olakšati zaposlenim roditeljima, a pritom će biti potpuno besplatno. Roditelji će u svakom trenutku znati da su im deca u školi, bezbedna, nahranjena, da nisu na ulici već se u školskom dvorištu druže sa drugarima, a da uz to i rade nešto korisno - kaže Šarčević i dodaje:

Foto: printscreen RTV Pink

Jankovićeva: Sledeće godine još 240 škola

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković nada se da će već kroz koju godinu ovo zaživeti u svim školama.
- Mi se već nekoliko godina zalažemo za uvođenje jednosmenskog rada u škole i veoma smo zadovoljni što će to zaživeti već od 1. septembra. Za početak 240 škola uopšte nije malo, sledeće godine nadamo se da će se priključiti još toliko osmoletki, a kroz koju godinu, kada se izgrade nove škole gde je potrebno, da svi osnovci rade po ovom sistemu. Ipak, ovo zahteva mnogo organizovanja, moraju se u hodu rešavati problemi, poput toga ko će zapravo predavati u tim drugim smenama - smatra Jankovićeva.

- Naša ideja je da kada se završi redovna nastava, kreće drugi blok koji je rasterećen školskih obaveza. Pripremili smo za njih oko 50 različitih zanimljivih sadržaja, od učenja jezika, informatike, đačkih zadruga do izviđača i svakodnevnih sportskih aktivnosti. Već smo napravili ugovore sa raznim sportskim savezima, obnovićemo dotrajale terene i sagraditi nove gde je potrebno, pa će đaci moći da treniraju odbojku, džudo, karate, fudbal, rukomet... Ono što je jako važno i roditeljima bitno jeste da će oni sve domaće zadatke završavati u školama uz nadzor i pomoć učitelja i nastavnika. Deca će, pored užine, u školi i ručati, biće to zdrav kuvani obrok koji će se spremati u đačkoj kuhinji ili kupovati od ketering firmi. Bitno je da roditelji znaju i da će taj ručak biti zaista povoljan - objasnio je Šarčević.

Šta će deca raditi nakon nastave:

* učenje stranih jezika
* informatika
* građansko vaspitanje
* sport
* izviđači
* izrada domaćih zadataka
* preduzetništvo
* rad u đačkoj zadruzi

Pomoć roditeljima

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković ističe da je najvažnija prednost to što će đaci biti bezbedniji, a roditelji spokojniji jer uvek znaju gde su im deca.

- U drugoj smeni oni ostaju u školi i do 19 časova, a zimi padne mrak već u 16 časova. Na ovaj način, oni više neće morati sami po mraku da se vraćaju kući, već će roditelji moći da ih pokupe iz škole - napominje Jankovićeva.

Lakše deci

Druga smena je prilično nepraktična za decu koja ne umeju lepo da rasporede svoje vreme
Branka Tišma

Dečji psiholog Branka Tišma već godinama radi u školi u kojoj deca nastavu pohađaju samo u jednoj smeni i iz prve ruke nam je otkrila sve prednosti ovog načina rada.

- Ovo je velika promena nabolje za decu, zato što oni mnogo bolje i lakše pamte i usvajaju gradivo ujutru, kada su odmorni, nego po podne. Druga smena je prilično nepraktična za decu koja ne umeju lepo da rasporede svoje vreme, ujutru se posvete nekim drugim obavezama i onda kad krenu u školu već su umorna. Da ne spominjemo koliko će ovo biti olakšavajuće za zaposlene roditelje - kaže Tišma.

Prednosti:

* Deca će posle škole moći bolje i preciznije da obave domaće zadatke i da se bave i drugim aktivnostima
* Roditelji neće morati da brinu o deci dok su na poslu
* Nastavnici sa malim fondom časova moći će da se angažuju u ovim aktivnostima

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 4 godine

Ja godinama molim i kumim DA SE EKSPERIMENTI PRVO RADE NA PACOVIMA pa tek onda nad decom?Da deca ostanu u školi gotovo ceo dan a kod kuće babi ili dedi nema ko vodu da donese?Umesto da se gradivo renovira i izbaci SVE ŠTO JE NEPOTREBNO davaj ceo dan u školi.RUDNO BLAGO ARGENTINE!To mora da se zna a dete ne ume ni sijalicu da zameni? DA ŠKOLA TRAJE ČETIRI DANA U NEDELJI i kraj priče.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija