• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.04.2020

17:17 >> 18:16

EVO DO KADA MORATE DA PODNESETE PRIJAVU ZA MINIMALAC! Ministar Mali objasnio šta treba da uradite i kada će novac biti uplaćen

Društvo

EVO DO KADA MORATE DA PODNESETE PRIJAVU ZA MINIMALAC! Ministar Mali objasnio šta treba da uradite i kada će novac biti uplaćen

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da očekuje da u prvih 10 dana maja bude uplaćen prvi minimalac svakom zaposlenom u privatnom sektoru za koji se poslodavac prijavi da bude deo ovog programa

On je rekao da je usvojena uredba i time definisan pravni okvir i da sada ne postoji nikakava preorpeka da taj proces krene i da će upavo poceti od ponedeljka 13. aprila, pošto ne veruje da će neko podneti prijavi tokom vikenda.

Sva privredna lica inače podsnose tu pijavu do kraja meseca i pozivam ih da to ubrazaju i ukoliko do kraja meseca, šta god da podnesu, mi nedelju dana nakon toga možemo da reagujemo sa isplatom prvog minilac.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da bi privrednici ostvarili pomoć države potrebno da urade samo dve stvari - da u poreskoj prijavi koju podnose svakog meseca kao datum početka plaćanja poreza stave 4. januar 2021. godine i da na portalu Poreske uprave potvrde preko koje poslovne banke žele da im se novčana pomoć isplati.


Kako je objasnio, pojedina privredna društva i preduzetnici imaju samo jedan račun, te će isplata ići automatski, dok oni koji imaju račune u više banaka trebalo bi da odaberu preko koje banke žele da im se isplati pomoć.

“Sve ostalo će država uraditi. Gledali smo da bude jednostavno, brzo i efikasno, naša želja je bila da što pre taj novac dođe na račune zaposlenih, istom brzinom kao što smo ispunili pomoć za penzionere za jednokratnu pomoć”, rekao je Mali odgovarajući na pitanje novinara.

Prema njegovim rečima, privredinici sa prijavljivanjem mogu da počnu od ponedeljka, 13. aprila, a koje će, kaže, trajati do kraja meseca.

“Pre nego što isplatite plate zaposlenima, vi popunjavate obrazac vezan za poreze i doprinose, šaljete ga Poreskoj upravi i automatski vam se odlaže plaćenje poreza i doprinosa na zarade i poreza na dobit koji je vezan za 2020. godinu”, pojasnio je Mali.

Kaže, da privrednik automatski postaje deo programa koji se odnosi na uplatu minimalne zarade za sve zaposlene.

Progonoza je da će se taj proces u Srbiji završiti krajem aprila, dodajući da se isplata prvog minimalca može očekivati u prvoj nedelji maja.

“Ne može brže i jednostavnije, ali, s druge strane, ispunjavamo osnovne zahteve privrede, ako se sećate kritika koje smo čuli: “Evo su mere, ko zna kada će da ih primene”. Evo doneli smo pravni okvir i krećemo sa merama, naporno smo radili da to izlgeda kako treba - bez grešaka i zloupotrebe”, rekao je Mali.

Kaže da država sluša privredu i da je odgovorila na njene apele i da se pokazala kao “ozbiljan partner privredi u krizi”.
 

EVO NA KOJI RAČUN ĆE VAM LEĆI MINIMALAC! Siniša Mali potvrdio: Neću dozvoliti bilo kakve ZLOUPOTREBE!

"Tako da računam u prvoj nedelji maja odnosno prvih 10 dana maja prvi minimalc će već biti uplaćen svakom zaposlenom u privatnom sektoru za koji se poslodavac prijavi da bude deo ovog programa", rekao je Mali.

Kaže da je obaveza poslodavca da te zaposlene i zadrži i da veruje i da hoće, pošot će kada se završi vanredno stanje opet biti borba za dobrog zapaslenog.

KO JE OTPUSTIO RADNIKE, A VRATIO IH JE DO DANAŠNJEG DANA, IMA PRAVO NA MERE VLADE! Pratite uživo predstavljanje mera za oporavak! (UŽIVO)

"Obaveza formalna je da nemaju pravo da otpusti te ljude još tri meseca nakon uplate poslednje rate novčane pomoći od strane držve, a to je, računamo, negde oktobar mesec", kazao je Mali.

Kaže da su defiisane dobre i kvlaitetne mere sa cije da se održi zaposlenost i da pomoć ide onima koji je napotrebnija - privatnom sektoru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Tužno! Zvezde i navijači se slažu - fudbal umire! Nikada nije bilo dosadnije i lošije, ovo je samo biznis...
EURO 2024

Tužno! Zvezde i navijači se slažu - fudbal umire! Nikada nije bilo dosadnije i lošije, ovo je samo biznis...

Navijačima i fudbalskim legendama se doslovno plače dok gledaju ovih dana fudbal na Evropskom prvenstvu i Kopa Amerika, jer su izdanja današnjih zvezda daleko od onih na koje su nas navikli igrači koji su okačili kopačke o klin ili su na pragu penzije. Sve je manje bravura, lucidnosti, poteza od kojih zastaje dah i ne čudi što su nekadašnji superstarovi najvažnije sporedne stvari na svetu očajni kada vide šta njihovi naslednici rade na travnatom tepihu.

08.07.2024

10:41

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija