• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. D.

29.04.2020

18:04

OVI PREDMETI REŠAVAJU SE ODMAH! Rad Prvog osnovnog javnog tužilaštva za vreme vanrednog stanja usklađen sa merama Vlade!

Društvo

OVI PREDMETI REŠAVAJU SE ODMAH! Rad Prvog osnovnog javnog tužilaštva za vreme vanrednog stanja usklađen sa merama Vlade!

Podeli vest

Rad zaposlenih u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu za vreme trajanja vanrednog stanja od dana 15.03.2020. godine organizovan je u skladu sa merama Vlade Republike Srbije, kao i na osnovu uputstva javnog tužioca A. br. 91/20 od 18.3.2020. godine o radu zaposlenih u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu za vreme vanrednog stanja i obaveznih uputstva Republičkog javnog tužilaštva O. br. 2/20 i O. br. 3/20, te je utvrđeno da će rad tužilaštva biti organizovan tako da će se i dalje postupati u predmetima u kojima je određen ili predložen pritvor, u predmetima gde se kao oštećeni javlja maloletno lice, u predmetima nasilja u porodici, u predmetima u kojima postoji opasnost od zastarevanja krivičnog gonjenja, kao i u predmetima za krivična dela Nedozvoljena trgovina iz čl. 235 KZ, Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije iz čl. 248 KZ, Prenošenje zarazne bolesti iz čl. 249 KZ, i po krivičnim prijavama za krivična dela koja su izvršena za vreme vanrednog stanja i u vezi su sa vanrednim stanjem

S tim u vezi, tužilaštvo je hitno postupalo i u predmetima koji se odnose na sprečavanja nasilja u porodici, odnosno hitno postupalo po krivičnim prijavama zbog izvršenja krivičnog dela Nasilje u porodici iz čl. 194 KZ i to ne samo u pritvorskim predmetima, već i u predmetima u kojima su se stranke odazivale na pozive postupajućeg tužioca, odnosno oštećeni krivičnim delom i svedoci.

 

Prema zvanično objavljenim podacima na globalnom nivou uočen je porast izvršenja krivičnog dela Nasilje u porodici kako u evropskim, tako i svetskim zemljama, dok je u Republici Srbiji prema, podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, smanjen broj izvršenih krivičnih dela Nasilje u porodici iz čl. 194 KZ. U radu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu uočeno je da je za vreme vanrednog stanja u periodu od 15.03.2020. godine do 25.04.2020. godine smanjen priliva krivičnih prijava zbog izvršenja navedenog krivičnog dela kako u odnosu na isti period u toku 2019. godine, tako i u odnosu na period neposred pre uvođenja vanrednog stanja, pa je tako Prvom OJT u Beogradu podneta 31 krivična prijava za krivično delo Nasilje u porodici iz čl. 194 KZ, za koja je prema 3 lica određen pritvor, te su izrečene 44 hitne mere i to 26 hitnih mera privremene zabrane učinioca da kontaktira žrtvu i prilazi joj i 18 hitnih mera privremenog udaljenja učinioca iz stana. Takođe, u navedenom periodu je održano 19 sastanaka Grupe za kordinaciju i saradnju za područja Prvog OJT u Beogradu i izrađeno je 181 planova za zaštite i podrške.

 

Radi poređenja, prema evidencijama ovog tužilaštva u periodu pre uvođenja vanrednog stanja od 05.02.2020. godine do 15.03. 2020. godine podneto je 36 krivičnih prijava zbog izvršenja krivičnog dela Nasilje u porodici iz čl. 194 KZ, od koji je 8 predmeta bilo pritvorskih. U tom periodu je izrečeno 86 hitninih mera i to 61 hitna mera privremene zabrane učinioca da kontaktira žrtvu i prilazi joj i 25 hitnih mera privremenog udaljenja učinioca iz stana, dok je u periodu od 15.03.2019. godine do 25.04.2019. godine Prvom OJT u Beogradu podneto 49 krivična prijava, određen je pritvor prema 7 lica, te je izrečeno 70 hitnih mere i to 47 hitnih mera privremene zabrane učinioca da kontaktira žrtvu i prilazi joj i 23 hitnih mera privremenog udaljenja učinioca iz stana.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija