• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K.

01.05.2020

10:25

ROMSKA NASELJA U SRBIJI BEZ KORONAVIRUSA! Epidemija zaobišla nehigijenska naselja!

Društvo

ROMSKA NASELJA U SRBIJI BEZ KORONAVIRUSA! Epidemija zaobišla nehigijenska naselja!

Podeli vest

Nezvanične infromacije da u romskim naseljima, ne samo u Novom Sadu, već i u celoj Srbiji, nije došlo do prodora koronavirusa, potvrđene su i od strane Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Srbiji

- Stanje u romskim naseljima tokom epidemije koronavirusa je zadovoljavajuće i nema zareženih koronavirusom. Bilo je samo  pojedinačnih slučajeva pozitivnih na kovid-19 kod Roma, ali ne i u romskim naseljima, gde na sreću nije došlo do širenja virusa - izjavio je Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta Roma, odgovarajući na pitanje za sajt Udruženja novinara Srbije.

Na početku pojave koronavirusa u Srbiji postojala je bojazan da će se ona posebno raširiti među Romima, koji žive u nehigijenskim naseljima. Kako saznajemo, korona se nije pojavila ni kod žitelja novosadskih romskih naselja Veliki rit i Bangladeš, kao ni u delovima naselja Adice, gde žive pripadnici ove nacionalne manjine.

 

Foto: Informer

- Ne vodimo evidenciju po nacionalnoj pripadnosti zaraženih, ali smo zapazili da nije bilo masovne zaraze u tim romskim naseljima. Ovo je dobra vest, s obzirom da jedan dobar deo romske populacije tu živi u nehigijenskim uslovima - kaže za Informer jedan od zdravstvenih radnika iz Novog Sada.

MINISTARSTVO ZA RAD NAKON SASTANKA SA KANCELARIJOM ZA MANJINSKA PRAVA: U romska naselja stižu cisterne, namirnice i kante Crvenog krsta

Inače, Gradska uprava za socijalnu i dečju zaštitu je u periodu od 7. do 22. aprila organizovala podelu paketa pomoći sa prehrambenim proizvodima za 566 romskih porodica, odnosno za oko 1800 stanovnika u naseljima Bangladeš, Veliki rit i Adice.

 

Foto: S. K.

- Takođe, porodicama izbeglih i raseljenih lica na teritoriji Grada Novog Sada, Gradska organizacija Crvenog krsta je, 23. aprila, dostavila 42 paketa na kućne adrese. Tokom aprila, isporučeno je i podeljeno 800 lanč paketa za sugrađane koji su korisnici programa Narodne kuhinje u prigradskim naseljima Stepanovićevo, Kisač, Budisava, Ledinci, Bukovac, Sremska Kamenica, Begeč, Čenej, Pejićevi salaši, Futog, Veternik, Kovilj, Kać, Rumenka, Šangaj - kažu za Informer u Gradskoj upravi za socijalnu i dečju zaštitu Novog Sada i dodaju da je u saradnji sa većim brojem donatora obezbeđeno da veliki broj romskih porodica bude obuhvaćen navedenom pomoći.

Inače, kada su u pitanju Romi, sasvim je zanimljivo, kako smo nezvanično saznali, da koronavirus nije dospeo ni u najveće romsko naselje u Evropi, Šuto Orizari u Skoplju, gde zvanično živi oko 19.000 stanovnika, a nezvanično još toliko! Takođe, svetski mediji ovih dana bruje o veoma malom broju zaraženih u prapostojbini Roma, Indiji, koja broji više od milijardu stanovnika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Daliborka

pre 3 godine

Kako će se znati kad nisu ni testirani,a i teško ih je naći. Izvršite testiranje pa ćete se uveriti.

Dragan

pre 3 godine

Razume se da niko nije oboleo, nemaju simptome...mozda imaju virus, ali nicht simptoms, Romi su poznati po jakom imunitetu protiv bakterija i virusa jer su navikli na nehigijenske uslove i otuda im je organizam otporan ....obicni ljudi, da provedu samo 7 dana u tom naselju bi umrli od neke bakterioloske zaraze.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija