• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.10.2020

08:00

HRANA ZA OČI – PET NAMIRNICA KOJE ĆE POBOLJŠATI VAŠ VID!

Društvo

HRANA ZA OČI – PET NAMIRNICA KOJE ĆE POBOLJŠATI VAŠ VID!

Podeli vest

Pravilna ishrana je važna kako za ceo organizam, tako i za zdravlje očiju. Određene namirnice imaju blagotvoran uticaj na njihovo zdravlje jer sadrže vitamine, minerale i antioksidante koji doprinose boljem vidu

U susret Svetskom danu vida koji se ove godine obeležava 8. oktobra, dr sc. med. Snežana Pešić, stručni konsultant u DIOPTI, otkriva kojih pet namirnica bi trebalo da uvrstite u vašu svakodnevnu ishranu ukoliko želite na prirodan način da poboljšate svoj vid.

Šargarepa

Zahvaljujući obilju beta-karotena, zeaksantina i luteina, šargarepa štiti mrežnjaču oka od štetnih UVA i UVB zračenja. Takođe, doprinosi umanjenju rizika od nastanka senilne degeneracije makule i katarakte, tzv. sive mrene.

Kajsija

Baš kao i šargarepa, bogata je karotenoidima koji popravljaju vid. Osim toga, sadrži i lutein koji poboljšava zdravlje očiju. U telu se beta-karoten pretvara u vitamin A koji poboljšava noćni vid, sprečava degenerativne promene  u makuli i sočivu.

Dinja

Dinja poseduje značajnu količinu vitamina A i C. Ova dva moćna antioksidanta štite organizam od raznih bolesti, ali je njihovo unošenje izuzetno važno za dobar vid.

Bundeva

Bundeva je izuzetno bogata vitaminom A koji je važan za dobar rad očiju, a pogotovo mrežnjače. Zahvaljujući beta-karotenu, predstavlja snažan antioksidans i štiti oko od katarakte.

Zeleno povrće – brokoli, spanać, blitva

Povrće iz ove grupe sadrži obilje hranjivih materija poput kalcijuma, vitamina A, B12, C. Brokoli, spanać i blitva daju očima neophodne minerale i vitamine, a nivo antioksidanata u njima je izrazito velik. Oni štite mrežnjaču od UV zračenja i sprečavaju degeneraciju oka. Redovna upotreba zelenog lisnatog povrća može smanjiti probleme sa vidom i kataraktom.

Kupite vikend dvobroj Informera i pronađite poklon-vaučer

Tokom oktobra meseca, DIOPTA svim kupcima dioptrijskih naočara i stakala daje popuste od 10 do 30 odsto, kao i besplatne preglede vida. Kupite vikend broj Informera, 10. i 11. oktobra, i pronađite poklon vaučer u iznosu od 1000 dinara na kupovinu optike u DIOPTI.




Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17