• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

10.11.2020

18:18

VAKCINACIJA MOŽE BITI OBAVEZNA, SRBIJA SPREMA NOVI ZAKON! Šta predviđaju izmene zakona koji je ove nedelje u Skupštini!

Društvo

VAKCINACIJA MOŽE BITI OBAVEZNA, SRBIJA SPREMA NOVI ZAKON! Šta predviđaju izmene zakona koji je ove nedelje u Skupštini!

Podeli vest

Izmenama zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, o kojima će se ove nedelje izjasniti Skupština Srbije predviđeno je, pored ostalog, da se zbog epidemije može odrediti preporučena ili obavezna vanredna vakcinacija protiv zarazne bolesti i to za sve ili za određene kategorije stanovništva, pišu Novosti.

Izmene relativno friškog Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti bile su iznuđenje problemima u sankcionisanju onih koji krše protivepidemijske mere u vreme epidemije kovida 19. Trebalo je i zakonom regulisati nadležnost kontrole sprovođenja ovih mera.

Kućna izolacija i bolovanje  

Tako će, prema novom zakonu, kada bude usvojen, i počne da se primenjuje, svi koji su do sada i pored toga što su pozitivni na SARS-KoV-2, ali bez simptoma ili sa lakom kliničkom slikom bolesti i slobodno šetali, morati u kućnu izolaciju. Ta mera važiće za sve inficirane koji nisu za bolnicu, a nalagaće je specijalista za infektivne bolesti ili drugi doktor, u skladu sa naredbom resornog ministra. Isti doktor će obaveštavati nadležnu epidemiološku službu, a ko će kontrolisati poštovanje ove mere propisaće Vlada Srbije, pišu Novosti.

U BEOGRADU JE VANREDNA SITUACIJA! Doktor Kon poslao jasnu poruku: VELIKI BROJ INFICIRANIH NIJE REGISTROVAN!

U kućni karantin ići će svi koji su bili ili za koje postoji sumnja da su bili u kontaktu sa zaraženim. Ograničenje slobode kretanja i obaveza praćenja zdravstvenog stanja propisivaće se na 14 dana od poslednjeg sumnjivog kontakta. Meru, takođe, donosi infektolog ili drugi doktor i o njoj obaveštava nadležni institut za javno zdravlje, ali i sanitarnog inspektora, i to pismeno. U oba slučaja rešenje o izrečenoj meri je i potvrda o sprečenosti za rad, tokom koje osobi, ako je zaposlena, pripada nadoknada. To je „klasično" bolovanje za vreme kojeg se isplaćuje 65 odsto zarade.

Izmenama Zakona predviđeno je, takođe, da resorni ministar može da donese odluku o ograničavanju slobode kretanja u svim ustanovama kolektivnog smeštaja, a za kontrolu ove mere biće zadužena sanitarna inspekcija.

Foto: Public

Pod najširom lepezom kontrole biće mere koje spadaju u ličnu zaštitu, što podrazumeva i zaštitnu masku u zatvorenom, kao i na otvorenom, ako je tako propisano. Njih će udruženim snagama kontrolisati sanitarna inspekcija, komunalna inspekcija i komunalna milicija.

MEDALJE ZA NAJZASLUŽNIJE! Vučić sutra deli odlikovanja zaslužnima u borbi protiv korone! EVO KO JE NA LISTI DOBITNIKA!

Pored kazne za fizičko lice u visini od 5.000 dinara, propisane su i kazne za pravne subjekte i odgovorne osobe, od 30.000 do 300.000 dinara.

Vakcinacija može biti obavezna

Izmenama zakona predviđeno je da se zbog epidemije može odrediti preporučena ili obavezna vanredna vakcinacija protiv zarazne bolesti i to za sve ili za određene kategorije stanovništva. Dok su za sve ostale vakcinacije troškovi regulisani zakonima o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, da su obavezne i besplatne ili preporučene koje osiguranici plaćaju, posebna imunizacija u vreme pandemije može se finansirati iz budšeta Srbije, u skladu sa posebnim aktom Vlade.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15