• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.12.2020

09:49

OD 1. JANUARA NOVI USLOVI ZA ODLAZAK U PENZIJU! Evo koliko vam treba radnog staža

Društvo

OD 1. JANUARA NOVI USLOVI ZA ODLAZAK U PENZIJU! Evo koliko vam treba radnog staža

Podeli vest

Od 1. januara sledeće godine granica za odlazak u starosnu penziju kod žena se pomera za dva meseca, tako da će žene u 2021. godini u starosnu penziju moći da idu sa 63 godine i dva meseca života i najmanje 15 godina staža osiguranja

Iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje podsećaju i da će za muškarce važiti isti uslovi kao i ove godine, dakle 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Osim ovog osnova za starosnu penziju, osiguranici oba pola mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Od 1. januara se menjaju i uslovi za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, pa će muškarcima biti potrebno 40 godina staža osiguranja i 59 godina života, a ženama najmanje 39 godina i četiri meseca staža osiguranja i 58 godina i četiri meseca života.

U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini a ukupan iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju može maksimalno da iznosi 20,4 odsto.

Iz Fonda PIO takođe navode da ukoliko osiguranik želi da ostvari pravo na penziju po uslovima iz ove godine, trebalo bi da raskine radni odnos i podnese zahtev u ovoj godini.

Podnošenje zahteva 1. januara i kasnije podrazumeva primenu uslova koji važe u toj godini. Dakle, da bi se ostvarilo pravo na penziju po uslovima koji važe u 2020. godini, potrebno je da se najkasnije 30. decembra raskine radni odnos, kako bi se najkasnije 31. decembra podneo zahtev za ostvarivanje prava na penziju.

Zahtev za ostvarivanje prava na penziju sa priloženim dokazima može se predati lično na šalteru nadležne jedinice Fonda ili poslati poštom kao preporučena pošiljka.

Zahtevi za ostvarivanje prava na penziju mogu se podneti i elektronskim putem, korišćenjem veb portala e-Šalter, preko adrese esalter.pio.rs.

Portalu se može pristupiti i preko sajta Fonda PIO. Na portalu se nalazi i detaljno uputstvo za korišćenje, kao i uslovi koje je neophodno ispuniti da bi se portal mogao koristiti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17