• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.01.2021

10:06

SILOVANJE OSTAVLJA VELIKE PSIHIČKE TRAUME! Advokat Božilović-Petrović: Protok vremena otežava slučaj, ali sve se može dokazati!

Društvo

SILOVANJE OSTAVLJA VELIKE PSIHIČKE TRAUME! Advokat Božilović-Petrović: Protok vremena otežava slučaj, ali sve se može dokazati!

Podeli vest

Veoma je teško odlučiti se na prijavu bilo kog krivičnog dela, a kamoli dela silovanja, rekla je advokat Gordana Božilović-Petrović

- U današnje vreme se na tome i kako tako radi, ali se pre deset godina nije mnogo obraćala pažnja. Ta škola traje dugo, i ona je mnogo značila toj deci, mladim ljudima koji su jedva čekali da postanu deo neke takve grupe - rekla je Božilović-Petrović u emisiji Novo jutro na TV Pink.

Kako kaže, slične situacije se dešavaju i u drugim oblastima, i u drugim sektorima.

- To su velike psihičke traume. Neke od devojaka su rekle da godinama posle nisu imale momka, da godinama nisu izlazile iz kuće. Da su to tako velike traume da ni roditelji nisu mogli da uspostave kontakt sa svojom decom, zbog stanja u kome se nalaze - rekla je Božilović-Petrović.

Ističe da je činjenica da se sve može dokazati, ma koliko da je teže sa protokom vremena.

- Imamo iskaze, analizu stručnog tima, dokaze, ozbiljno se prilazi pokušaju da se utvrdi činjenično stanje. To su sudije višeg suda koja imaju dosta znanja i iskustva iz te oblasti. U okviru zakona se i utvrđuje krivica - rekla je Božilović-Petrović.

Foto: Dejan Živančević

Aleksić, optužen za silovanje

Savetnik predsednika internacionalne policije, analitičar i medijski strateg Saša Bojović, rekao je da se u studijima ovakvog tipa, kao što je škola Mike Aleksića, prave spartanci.

- Uporedio sam da je neko uzeo i prebacio vojnu disciplinu na deo kreativaca, koji nije primenjiv. Ta disciplina može biti jako opasna. Oni koji se bave tim poslom, uvek će se kriti iza njega, da je to iza kulisa onoga šta je on zapavo radio sa njima i šta je on vežbao - rekao je Saša Bojović.

Kako kaže, od momenta kada se ovo pojavilo, pojavile su se mnoge grupe po društvenim mrežama , na kojima se prijavilo preko 25 hiljada devojaka koje su bile na neki način seksualno zlostavljane samo za šest dana.

- Neka sitraživanja su pokazala da je svaka treća devojka u Srbiji doživela nekakvo seksualno uznemiravanje. Sve ovo što se dogodilo, podiglo je jedan fenomen širom regiona. Digli su se u Sarajevu, Banjaluci, Hrvatskoj. Gde mi to živimo? Naš krivični zakonik kaže da je devojčica sa 14 godina seksualno zrela osoba, da može da ide kod lekara i da radi sve bez znanja svojih roditelja i da lekar nema pravo da otkrije roditelju detalje njenog zdravstvenog stanja - rekao je Saša Bojović.

Foto: Aleksandar Jovanović

Milena Radulović

Glumica Vjera Mujović kaže da je sigurno teško izaći sa takvom traumom u javnost, kao i da su potrebne godine da žensko biće može da prevaziđe takve stvari.

 -Moja majka je dečiji psihoterapeut, i često me je pitala kada sam bila mala za neke profesore i sada se tek sećam koliko je bila oprezna i puna iskustva. Čak i jedno vrlo praktično pitanje se postavlja, koliko su te devojke bile u strahu za sopstvenu porodicu? - rekla je Mujović.

Kako kaže, najgora stvar u svemu tome je što je to pedagog, što su to ljudi koji su naši idoli, i dodaje da je glumcima potrebna i vojnička disciplina, ali takođe, dodaje i slobodan duh.

Glumac Aleksandar Dunić rekao je da smatra da treba govoriti o svemu ovome javno i da društvo mora da počiva na uzajamnom poverenju.

- Kada neko dovede dete negde, mora verovati školi i profesorima, pa je bitno kada se dese ovakve devijacije da se o tome progovori. Država bi morala da razmišlja malo o nekoj kontroli. Moramo malo da definišemo šta znači nešto privatno. Roditelji su kako čujem, bili potpuno isključeni iz cele priče. Ne može to da bude poligon gde će neko da radi šta hoće i kako hoće - rekao je Dunić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nina

pre 3 godine

Gospodin Bojovic odrasla sam u Jugoslaviji i kao tinejdzer izlazila ali sa prijateljima i rodjacima stalno. Nikad mi se nije nista neprijatno desilo niti je neko pokusao nesto sto je neprilicno. Ne mogu da shvatim da je to sada tamo problem. Sada kad citam sta se u svetu dogadja u vezi silovanja i napastvovanja pitamo se kako to, sta je sa tim drzavama. A eto sada optuzbe i u Srbiji. Znam da ste imali sale za zene cak i ponizavajuce ali meni niko nije govorio te sale. Jedino na Fecebook nedavno kad sam napravila neki koment a jedan mi je napisao "Idi i operis sude", to je mislim neko ponizenje da zena treba samo to da radi.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17