• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.02.2021

17:14

GRAĐANIMA DAJTE BUDUĆNOST, A NE PROŠLOST! Održan sastanak privrednika Zapadnog Balkana!

Društvo

GRAĐANIMA DAJTE BUDUĆNOST, A NE PROŠLOST! Održan sastanak privrednika Zapadnog Balkana!

Podeli vest

U Privrednoj komori Srbije u Beogradu održana je sednica Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (Kif ZB6), asocijacije koja okuplja privredne komore Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Kosova* i Srbije

- Sa ovog sastanka privrednici Zapadnog Balkana uputili su zajednički apel svojim vladama i političkim strukturama regiona da učine sve kako bi privreda poslovala na što jednostavniji način i da se okrenu budućnosti i zajedničkoj regionalnoj saradnji. “Građanima regiona dajte budućnost, a ne prošlost - zajednička je poruka svih predsednika privrednih komora Zapadnog Balkana vladama svojih zemalja.

Predstavnici poslovne zajednice traže hitno ukidanje svih barijera za poslovanje i normalizaciju odnosa u korist svih građana regiona. Zatraženo je od  Bosne i Hercegovine ukidanje viza i svih drugih ograničenja za slobodu kretanja građana Kosova*, čime bi se stekli uslovi za međusobno ukidanje trenutnih barijera sa obe strane. Takođe, zatraženo je i priznavanje registarskih tablica, osiguranja vozila kao i svih dokumenata čime bi se omogućila potpuna sloboda kretanja.

Privredne komore Zapadnog Balkana poslale su i jasnu poruku Evropskoj uniji o nužnosti usvajanja vizne liberalizacije za Kosovo*. Privredne komore regiona podsećaju Evropsku uniju da je upravo vizna liberalizacoija bila prekretnica i najveći zamajac ekonomskog razvoja svih zemalja Zapadnog Balkana. Od 2009. godine po uvođenju vizne liberalizacije za zemlje Zapadnog Balkana ekonomska razmena regiona sa EU je je povećana skoro dva i po puta. Sprečavanja građana i privrede da slobodno putuju u direktnoj je suprotnosti sa osnovnim vrednostima na kojima počiva Evropska unija. 

Zajednički je ocenjeno i da je inicijativa o ukidanju PCR testa za putovanje građana u zemlje regiona, koja je usvojena upravo na incijativu privrednih komora, imala velikog efekta na poslovanje kompanija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Demokratije više nema u svetu, postoji samo vladavina jednog naroda! Oni određuju šta su ljudska prava! (VIDEO)
Live TV

Demokratije više nema u svetu, postoji samo vladavina jednog naroda! Oni određuju šta su ljudska prava! (VIDEO)

Troškovi servisiranja ogromnog američkog saveznog duga sada su veći od budžeta za odbranu, izjavio je izvršni direktor Tesle i Spejks Iksa Ilon Maks u popularnom podkastu. On je dodao da zemlja „izuzetno brzo bankrotira“. Američko ministarstvo finansija objavilo je krajem jula da je državni dug premašio 35 biliona dolara, što je skočilo za trilion u periodu od šest meseci. Profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka govorio je na ovu temu u "Info jutru" Informer televizije.

13.09.2024

12:42

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!
Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!

U okviru akcije preventivnih pregleda koji se svakog vikenda održavaju u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji, u Čačku će u nedelju primati pacijente lekari Opšte bolnice i Doma zdravlja.

13.09.2024

15:45