• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.04.2021

08:42

Direktor Lekarske komore: Svi da se vakcinišu, a ne samo zdravstveni radnici!

Društvo

Direktor Lekarske komore: Svi da se vakcinišu, a ne samo zdravstveni radnici!

Podeli vest

Stav lekarske komore kada je vakcinacija u pitanju je nepromenjen godinama, još od kada je potpisana Deklaracija o podršci vakcinaciji, gde struka jednoglasno stoji da je vakcinacija metoda izbora, prevencije lečenja svih infektivnih zaraznih bolesti, pa tako i kovida, kaže za RTS doktor Milan Dinić direktor Lekarske komore Srbije

Gostujući u Beogradskoj hronici, doktor Dinić je rekao da svi građani treba da se vakcinišu, ne samo zdravstveni radnici, i to je nešto što bi trebalo da bude imperativ.

- Svi ulažemo napore poslednjih dana i nedelja da motivišemo ljude da se vakcinišu, jer je to jedini način da pobedimo epidemiju. Imamo i pozitivne primere iz Izraela kako je masovna vakcinacija dovela do toga da se smanji broj pacijenata - ističe Dinić.

- Imena medicinskih radnika preminulih od kovida neće biti zaboravljena.

Prema njegovim rečima, Lekarska komora će se potruditi da sva imena i prezimena medicinskih radnika koji su preminuli od kovida, posebno onih koji su preminuli a radili su u kovid zonama, ostanu upamćena.

- Neke aktivnosti su bile i tokom prošle godine a u periodu pred nama planiramo da na jedan poseban način da žrtva koju su podneli zarad struke i života i zdravlja drugih ne ostane zaboravljena - naglašava direktor Lekarske komore Srbije.

Dodaje da, sveukupno gledano, postoji dovoljan broj lekara u Srbiji, ali njihova demografska rasprostranjenost ka velikim gradovima i velikim medicinskim centrima je neuravnotežena.

- Potrebno je da nađemo način da motivišemo lekare kako da pokrijemo ostale delove Srbije zdravstvenom zaštitom, a ne samo četiri najveća grada - poručuje Milan Dinić.

O optužbama porodilje da ju je lekar zlostavljao

Ističe da je iz medija primio informaciju o pacijentkinji koja je optužila lekara da je zlostavljao na porođaju.

- Ohrabrujemo sve pacijente koji imaju takve ili slične primere da to prijave Lekarskoj komori Srbije, što će biti procesuirano i ispitano. Sudski proces traje kao i svaki drugi proces i dobije svoj epilog na kraju kada se iznesu dokazi i utvrdi nečija odgovornost - kaže doktor Dinić.

Prema njegovim rečima, ako dođe do utvrđivanja profesionalne odgovornosti, najveća kazna koja može od strane komore da se propiše je oduzimanje licence do pet godina. Preko pet godina licenca može da se oduzme samo presudom suda pravosudnih organa i to se događalo.

Javnost iskazala poštovanje prema svemu što lekari rade

Ističe da je najveći problem medicinskih radnika trenutno što epidemija dugo traje i što su postojale situacije da sa vremena na vreme pacijenti ne poštuju određene mere, preporuke i onda to stvara dodatni pritisak.

- Mi smo jednostavno morali veliki broj kolega da koncentrišemo u kovid bolnice i kovid ambulante. Nažalost, u prvim mesecima kolegama je bilo najteže što nisu znali sa čim se bore i kakav je ovo virus, a sada sa velikim prilivom pacijenata i nadljudskim naporima koji ulažu ne bi li spasili svaki život - poručuje Milan Dinić.

Dodaje da se javnost u velikom delu upoznala sa time i u jednom trenutku javno iskazala poštovanje prema svemu što lekari rade.

- Lekarska komora i neke druge organizacije su se trudile da sve to dokumentuju da bi ljudi shvatili kako sve to izgleda i kako izgleda život naših kolega u poslednjih godinu dana. Mislim da postoji veliko poštovanje prema svemu tome i verujem da sve žrtve koje je lekarska profesija podnela neće biti zaboravljene. Građani će shvatiti da imaju lekare i medicinske sestre na koje mogu da se oslone kada je najteže", poručuje doktor Milan Dinić - direktor Lekarske komore Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17