• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.05.2021

12:22

Dijareja, mučnina, povraćanje - KORONA IZAZIVA OZBILJNE GASTRO TEGOBE! Dr Svorcan: Antibiotici štete crevnoj fauni

Društvo

Dijareja, mučnina, povraćanje - KORONA IZAZIVA OZBILJNE GASTRO TEGOBE! Dr Svorcan: Antibiotici štete crevnoj fauni

Podeli vest

Svaki treći pacijent koji je bio kovid pozitivan imao je gastroenterološke probleme, dijareju, mučninu ili povraćanje, a povećano korišćenje antibiotika dovelo je do narušavanja crevne flore i pojave antibiotskih kolitisa, rečeno je na tribini "Obezbedi svoje digestivno zdravlje"

Tribinu su organizovali Udruženje gastroenterologa Srbije i gastroenterološka sekcija Srpskog lekarskog društva (SLD), a kako je saopšteno sa ovog skupa, navedena saznanja potvrđuju i podaci iz naših bolnica koje su bile u kovid sistemu.

Direktor KBC Zvezdara i predsednik gastroenterološke sekcije SLD, prof. dr Petar Svorcan, rekao je da je za poslednjih godinu dana, koliko je ova zdravstvena ustanova bila u kovid sistemu, od 7.000 pacijenata lečenih u njoj od kovida, trećina imala gastroenterološke tegobe.

- S obzirom na to da imamo kliničko odeljenje za gastroenterologiju, koje se ozbiljno bavi ovom

problematikom, posvećivali smo posebnu pažnju pacijentima, u smislu lečenja i što bržeg
oporavka. Od simptoma, pacijenti su se najviše žalili na dijareju, povraćanje, mučnine i
povremeno na bolove u stomaku. Nekada su problemi sa digestivnim traktom bili čak i prvi
simptomi koronavirusa, tako da su se pacijenti javljali svojim lekarima opšte prakse sa
gastrointestinalnim simptomima da bi se nakon toga utvrdilo da su korona pozitivni.

Zbog činjenice da su antibiotici deo protokola za lečenje kovid infekcije, pacijentima je pretila pojava i od antibiotskog kolitisa i naravno infekcije izazvane klostridijom dificile. Međutim, mi smo se trudili da bolesnicima dajemo i probiotske preparate, prema najnovijim preporukama koje su zasnovane na naučnim dokazima o efikasnosti i bezbednosti probiotika za određena
zdravstvena stanja, čime smo u isto vreme prevenirali pojavu svih tih neželjenih problema –

objašnjava prof. dr Svorcan.

Predsednik Udruženja gastroenterologa Srbije prof. dr Miodrag Krstić je istakao da je oko 25 odsto ljudi koji su sistemski uzimali antibiotike, a morali su da ih uzimaju po protokolu lečenja kovid infekcije, razvilo neželjena dejstva.

- U tim slučajevimo ne postoji apsolutno sigurno sredstvo koje može da pomogne, ali adekvatno izabrana probiotska kultura za najmanje 50 odsto smanjuje učestalost antibiotskog proliva i pojavu bakterije klostridije - rekao je on.

Dodao je da je u Srbiji registrovano više od 100 probiotskih preparata, ali nisu svi dovoljno dobri kada se uzimaju antibiotici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15