• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.C.

19.05.2021

12:35

DOKLE ĆEMO IMATI JESEN U PROLEĆE? Meteorolozi kažu da se nećemo lako rešiti kiše i otkrivaju KADA NAM STIŽE PRAVO LETO

Društvo

DOKLE ĆEMO IMATI JESEN U PROLEĆE? Meteorolozi kažu da se nećemo lako rešiti kiše i otkrivaju KADA NAM STIŽE PRAVO LETO

Podeli vest

U Srbiji će ostatak maja i skoro čitav jun biti kišoviti sa temperaturama nižim od proseka, najavljuju meteorolozi. Suvo i sunčano vreme, uz prave letnje temperature očekuju nas tek u julu?!

Prema prognozi, kiša će padati i danas i sutra, ali se ne očekuje da bude pljuskova kao u ponedeljak u Beogradu, kada je za nepunih sat vremena pala ista količina kiše kao u celoj prvoj polovini maja.


Vikend pred nama ipak donosi prolepšanje vremena i izuzetno sunčane i tople dane.


Sunce na čekanju


Meteorolog "Weather2Umbrela" Đorđe Đurić kaže za Informer da su ovakve vremenske oscilacije uobičajene za maj, ali nas i razočarao informacijom da pravog leta neće biti do početka jula.

Foto: Tanjug

Pravog leta neće biti do jula


- U maju je normalno da u jednom danu padne ista količina kiše kao za 20 ili 30 dana. Do tog fenomena dolazi jer se stvore izuzetno moćni oblaci, takozvani kumuloni, koji su puni vode, i onda se to samo "sruči" u kratkom vremenskom periodu. Što se tiče prognoze za naredne dane, danas i sutra se očekuje naoblačenje sa pljuskovima i osetno zahlađenje. U petak dolazi do razvedravanja, a potom sledi suv i sunčan vikend. Do kraja maja vreme će biti promenljivo sa smenom kišnih i sunčanih dana. Jun će biti nešto topliji od maja, sa temperaturama od 25 do 30 stepeni, ali ćemo i tu imati kišnih dana. Ono pravo tropsko leto možemo očekivati tek u julu - objasnio je Đurić.


I meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović istakao je da je gledajući od početka aprila, proteklih nekoliko dana palo najviše kiše ovog proleća, ali i napomenuo da je bilo godina kada smo u maju imali mnogo više padavina.


Kišovit maj
- U prvoj polovini maja palo je 35 litara kiše po kvadratnom metru, a isto toliko je palo i u ponedeljak. Samim tim u Beogradu je praktično već ispunjena prosečna mesečna kvota padavina. Međutim ovo nije ništa strašno, jer je, podsećanja radi, u maju 2019. godine palo čak 140 litara kiše po kvadratnom metru. U narednom periodu neće biti većih vrućina, ali i dalje možemo računati na popodnevne pljuskove. Maksimalna temperatura neće preći 27 stepeni, a od 21. maja, pa do kraja meseca biće i manje kišnih dana - naveo je Todorović i ukazao da je u drugim delovima Srbije palo mnogo manje kiše nego u Beogradu, pa se može reći da je u proseku u zemlji pala prosečna količina padavina za ovo doba godine.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija