• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.05.2021

18:10

U PTT muzeju otvorena izložba "Neotkrivena Afrika"! Starović: Miroljubivo rešavanje sporova, tolerancija, ravnopravnost su temelj budućnosti

Društvo

U PTT muzeju otvorena izložba "Neotkrivena Afrika"! Starović: Miroljubivo rešavanje sporova, tolerancija, ravnopravnost su temelj budućnosti

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković uputio je čestitku povodom obeležavanja Dana Afrike u kojoj je poželeo prosperitet i blagostanje svim afričkim zemljama i narodima

Selaković je podsetio da se u Srbiji od 2017. godine 25. maj obeležava kao Dan prijateljstva sa narodima Afrike i da je time naša zemlja pokazala želju da neguje i brižljivo gradi saradnju sa afričkim zemljama.

U čestitki se navodi da je Srbija istinski posvećena razvoju svestranih odnosa sa afričkim zemljama sa kojima je povezuje tradicionalno prijateljstvo koje datira još iz perioda SFRJ i dodaje se da se ti odnosi temelje na principima zajedništva, uzajamnog razumevanja i podrške, ali i saradnje i solidarnosti.

Foto: Tanjug

Ministar Selaković čestitao dan Afrike

Ministar je u čestitki podvukao opredeljenje Srbije za intenziviranje političkih, ekonomskih, kulturnih i obrazovnih veza sa afričkim zemljama, posebno ističući višegodišnji program stipendija za mlade iz afričkih zemalja za studiranje na univerzitetima u Srbiji koji se nastavlja i ove godine.

Takođe, Selaković je ukazao na značaj saradnje sa afričkim zemljama u multilateralnim forumima, od kojih je posebno istakao Unesko.

Ministar je u čestitki upućenoj afričkim kolegama, a koju je stalnim delegacijama afričkih zemalja pri Unesku distribuirala Stalna delegacija Srbije pri ovoj organizaciji, izrazio posebno zadovoljstvo što je i ove godine nastavljena tradicija obeležavanja Dana Afrike i pod okriljem Uneska napominjući da je Srbija i finansijski podržala održavanje manifestacije "Nedelja Afrike" u Unesku. 

Dodao je da Srbija snažno podržava aktivnosti ove organizacije u afričkim zemljama, kao i da se naša zemlja zalaže za što sadržajniju i sveobuhvatniju podršku Uneska Africi.

Starović: Miroljubivo rešavanje sporova, tolerancija, ravnopravnost su temelj budućnosti

Povodom Dana Afrike, koji se obeležava 25. maja, danas je u PTT muzeju u Beogradu održana promocija filatelističkog izdanja "Dan Afrike" i otvorena izložba "Neotkrivena Afrika".

Na otvorenoj postavci su izloženi ekskluzivni eksponati bogatog istorijskog i kulturnog nasleđa ovog kontinenta.

Zoran Ðorđević, v. d. direktora Pošte, izjavio je da je misija te ustanove da povezuje ljude i kontinente, te da im je zbog toga posebna čast da predstave marku posvećenu višedecenijskom prijateljstvu i zajedničkim vrednostima naroda Srbije i Afrike.

- Sa narodima Afrike delimo i viđenje buduće saradnje u oblasti privrede, modernih tehnologija, razvoja infrastrukture i obrazovanja, čemu će Pošta Srbije doprineti u domenu poštanskih, logističkih i informatičkih usluga -  rekao je Ðorđević.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović rekao je da je Srbija ponosna na slavnu prošlost i zajedničke pobede i da je zbog toga 25. maj zabeležen u kalendaru kao Dan prijateljstva sa narodom Afrike.

- Miroljubivo rešavanje sporova, tolerancija, ravnopravnost, pravo na održivi razvoj, poštovanje međunarodnog i javnog prava, predstavljaju principe na kojima mora biti utemeljen svet budućnosti kojem zajedno težimo - izjavio je Starović.

Doajen Grupe afričkih ambasadora ambasador Alžira Abdelhamid Šebšub naveo je da će odluka Pošte Srbije da marku posveti Danu Afrike doprineti obeležavanju posebnog odnosa između afričkog kontinenta i Srbije.

- Ova inicijativa nas nije iznenadila, jer su nam dobro znane prijateljske veze koje gospodin Ðorđević održava sa svim afričkim ambasadorima, kao i njegova uvek prisutna volja za unapređenjem saradnje - izjavio je Šebšub.

Direktor PTT muzeja i upravnik Udruženja Adligat Viktor Lazić podsetio je da su Jugoslavija i Srbija afričkim narodima uvek pružale ruku prijateljstva, podrške i razumevanja.

- Zato ne čudi što nijedan predmet koji se nalazi u Muzeju afričke umetnosti ili Udruženju Adligat nije napustio Afriku kao plen okupatora, već kao dar afričkih prijatelja ili uz odobrenje meštana - naglasio je Lazić.

Takođe je otkrio da se aktuelna izložba sastoji od predmeta od velikog umetničkog i kulturnog značaja, koji su Muzeju putovanja Adligata poklonili bračni par Stanimir i Slobodanka Jovanović nakon dužeg diplomatskog rada u Zambiji, Nigeriji, Gabonu.

Na vinjetama se nalaze predmeti iz Muzeja afričke umetnosti koji predstavljaju simbole Nigerije, Angole, Alžira, Maroka i Egipta, dok su Kenija, Tunis i Etiopija prezentovani predmetima iz navedenog Muzeja knjige i putovanja Adligat.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Ukrajina će biti dužnik Zapada godinama nakon rata! "Dušebrižnici" daju svoj krš od oružja koji će kasnije višestruko naplatiti! (VIDEO)
Live TV

Ukrajina će biti dužnik Zapada godinama nakon rata! "Dušebrižnici" daju svoj krš od oružja koji će kasnije višestruko naplatiti! (VIDEO)

Zelenski je rekao da smo sve bliži kraju rata, da smo bliži nego što mislimo. Zapad svesrdno pomaže Ukrajinu, svestan ogromne zarade od ovog sukoba. O ratu u Ukrajini, ali i mogućnostima proširenja sukoba u emisiji "Info jutro" govorili su Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog pokreta i pukovnik prof. dr Velibor Stević.

26.09.2024

13:08

U slučaju ubistva Danke Ilić sve je više čudnih okolnosti! Optužnica je podignuta, ali da li ima dovoljno dokaza za osudu? (VIDEO)
Live TV

U slučaju ubistva Danke Ilić sve je više čudnih okolnosti! Optužnica je podignuta, ali da li ima dovoljno dokaza za osudu? (VIDEO)

Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je optužnicu protiv dvojice muškaraca za teško ubistvo devojčice Danke Ilić. Ivana Ilić, majka devojčice, rekla je da veruje da su tužilaštvo i politicija radili svoj posao kako treba. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su naordni poslanik i privatni detektiv Uglješa Grgur i advokat Nemanja Todorović.

26.09.2024

12:35

Andreju Vučiću prekipelo, pa presavio tabak! Brat predsednika Srbije podneo tužbu protiv Šolakovih medija! (VIDEO)
Live TV

Andreju Vučiću prekipelo, pa presavio tabak! Brat predsednika Srbije podneo tužbu protiv Šolakovih medija! (VIDEO)

U Višem sudu u Beogradu održano je ročište po tužbi brata predsednika Vučića, Andreja Vučića, protiv medija Junajteg grupe u vlasništvu Dragana Šolaka. Povod za tužbu je kolumna na portalu Nove S. U pomenutoj kolumni spomenuto je da je Andrej Vučić "proslavio prvu milijardu", a autorka se poziva na kriminalni klan blizak bivšem predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. Andrej Vučić rekao je da će, ako presuda bude u njegovu korist, novac koji dobije dati u humanitarne svrhe. Na ovu temu u "Info jutru" govorila je Nevena Đurić, potpredsednica Glavnog odbora SNS-a Nevena Đurić.

26.09.2024

10:21

Bajden vređao Slobodana Miloševića, ali i ceo srpski narod! Odlazeći predsednik optužio Srbe za sopstvene zločine! (VIDEO)
Live TV

Bajden vređao Slobodana Miloševića, ali i ceo srpski narod! Odlazeći predsednik optužio Srbe za sopstvene zločine! (VIDEO)

Milošević je kriv za rat u Bosni tokom devedesetih godina- rekao je Džozef Bajden, zaboravljajući svoju odgovornost za te iste ratove. Za svoj zločin, Bajden nikada nije odgovarao. U tom obraćanju spomenuo je i rat u Ukrajini ističući da Amerika ne sme da napusti Ukrajinu u ratu sa Rusijom. O porukama koje predsednik Srbije poslao u Njujorku, u emsiji "Info jutro" govorili su narodna poslanica Danijela Vujičić i Bratislav Jugović, član GO SNS.

26.09.2024

09:40

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!
Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!

- Naravno da bismo voleli da Kasandra dođe da nas poseti! Pa mi je volimo najviše u Srbiji! Meštani Kučeva s oduševljenjem su dočekali vest da je glumica Koraima Tores, koju su zavoleli krajem 90-ih kao Kasandru, stigla u Beograd.

26.09.2024

19:30