• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug / Informer

13.07.2021

07:03

DELTA SOJ NAJČEŠĆE POGAĐA OVU POPULACIJU! Stručnjak upozorava: Izmenila se epidemiološka situacija!

Pixabay

Društvo

DELTA SOJ NAJČEŠĆE POGAĐA OVU POPULACIJU! Stručnjak upozorava: Izmenila se epidemiološka situacija!

Podeli vest

Predsednik Udruzenja pedijatara Srbije Georgios Konstatinidis apelovao je danas da se i mladi od 12 do 18 godina vakcinišu protiv korona virusa, ukazujući da delta soj mnogo češće pogađa upravo tu populaciju

Konstatinidis za Tanjug kaže da, s obzirom na stručno znanje, Udruženje preporučuje u ovom trenutku samo Fajzerovu vakcinu, koja je registrovana za uzrast od 12 do 15 godina.

- Jednostavno nije moguće preporučiti vakcinaciju nekom drugom vakcinom osim one koja je odobrena i u Americi i Evropi i konačno u našoj zemlji - naveo je.

Kako je pojasnio, Udruženje je ranije dalo zvaničnu preporuku u saradnji sa Agencijom za imunizaciju koja podrazumeva da se vakcinišu pre svega ugrožena deca, odnosno deca koja su u riziku da dobiju teške oblike kovida 19, a to su gojazni, šećeraši, oboleli od nekih neuroloških ili srčanih bolesti.
 

Foto: ap photo

Međutim, aktuelna epidemiološka situacija nalaže, kaže, da se uputi apel da se vakcinišu i ta deca, ali i sva ostala.



- Ovo je trenutak da pozovemo i kažemo da bi bilo poželjno da se svi vakcinišu. Razlog je što se izmenila epidemiološka situacija i što delta soj mnogo češće zahvata populaciju od 12 do 29 godina, gde je i grupa od 12 do 15, ali i od 12 do 18 - naveo je Konstatinidis.

Prema njegovim rečima, Udruženje poziva na vakcinaciju upravo zbog toga što se, kako navodi, kriva epidemije pomera prema tim starosnim grupama i zato što postoji izmena u strukturi morbiditeta.

Izmena u strukturi već je zabeležena u SAD, Velikoj Britaniji, ali i u Indoneziji, a tamo, kako kaže Konstatinidis, sve je više mladih koji su oboleli i sve je veći broj mladih koji se leče u bolnicama.

- To ne znači da oni imaju težu kliničku sliku nego zaraženi klasičnim sojevima, ali mnogo više oboljevaju. Bitno je i to da sa klasičnim sojevima korona virusa mladi nisu bili prenosioci, odnosno veoma retko su prenosili, međutim ovaj soj u stvari omogućava i ima takve karakteristike da se lako prenosi i sa mladih, odnosno adolescenata, u ovom slučaju s dece na odrasle - pojašnjava.

Foto: Shutterstock

Dodaje da deca često imaju asimptomatske oblike ili blagu kliničku sliku i ističe da bi se njihovom vakcinacijom zaštitili i odrasli.



Zaključuje da, prema mišljenju struke, obuhvat vakcinacijom mora da bude pravi i da bude dobar da bi i deca bila zaštićena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Veterinar

pre 3 godine

Ja ne znam da li barem malo osetite stid, kada pišete ovakve nebuloze, koje narod ne šljivi ni dva posto. Smeju vam se ljudi, ugasite se najbolje.

Peka

pre 3 godine

Dobar dan svima. Da li doktor Konstantinidis čita stručnu literaturu i članke i istraživanja drugih, poznatih u svetu doktora . Čak i pronalazač metode po kojima je napravljena Fajzerova vakcina kaze da deci ne treba davati taj tip vakcine, jer se nezna koje ce reakcije u organizmu inicirati u periodu 5-10 godina nakon vakcinacije ( a vakcina je odobrena samo kao eksperimentalna do 2023 godine. Vlasti i jedan deo doktora ne trebaju da glume boga. Tradicionalno lecenje daje rezultate i onda bi svim gradjanima trebali biti dostupni ti tretmani kod svojih licnih doktora i u apotekama, kao kod gripa. Sto se tice kineske i ruske vakcine, tu sam za vakcinisanje, ali samo ugrozenih osoba i normalno osoba starijih od 18 godina, koji zele da se vakcinisu.

Tako

pre 3 godine

Sve sto doktor kaze je logicno naravno da se svi moramo vakcinisati pa i deca a da deci ne treba davati ne bi ni odobrili.

sledeća vest

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija