• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/K. Milanović

06.09.2021

21:22

IGRAJU LI VAŠA DECA IGRICE? RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU! Zabrinjavajući podaci istraživanja!

Društvo

IGRAJU LI VAŠA DECA IGRICE? RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU! Zabrinjavajući podaci istraživanja!

Podeli vest

Najviše vremena potroše igrajući igrice, gledajući Jutjub ili su na društvenim mrežama

Deca u Srbiji na internetu provode i po sedam sati dnevno, zabrinjavajući su rezultati najnovijeg istraživanja o upotrebi interneta! Najviše vremena, napominju stručnjaci, oni potroše igrajući igrice, gledajući Jutjub ili su na društvenim mrežama.


Ovi alarmantni podaci zabrinuli su psihologe i pedijatre. Pored toga što mogu postati zavisni od interneta ukoliko na njemu provode više sati dnevno, mališani zbog predugog sedenja za kompjuterom mogu sebi napraviti ozbiljne zdravstvene tegobe poput krive kičme, problema sa vidom, nesanice...

 

Kriva kičma

Dok "čačkaju" telefon ili igraju igrice na kompjuteru, mališani sede u potpuno neprirodnom položaju, savijeni i pogrbljeni, što dovodi do krivljenja kičme
Dr Saša Milićević


Dečji psiholog Branka Tišma upozorava da previše vremena koje deca provode za kompjuterom nikako nije dobro za njihov razvoj.


- Toliko vremena ispred ekrana dovodi do toga deca postanu pasivna, manje se kreću, igraju i druže sa drugarima, zbog čega dolaze u sukobe i sa roditeljima i sa vršnjacima... Jako je važno da roditelji deci ne daju prerano telefone ili tablete kako bi se igrali ili ih umirili puštajući im neke sadržaje. Svedoci smo da već sa godinu ili dve mališanu roditelji daju telefon da se zanima dok oni piju kafu. Isto tako možete da mu date papir i bojice i ono će crtati i biće mu zabavno. Smatram da roditelji moraju da angažuju svoje dete i nađu mu zanimaciju. Upišite ih na neki sport, jezike, muzičku školu, ples... Većina dece već kad krene u prvi razred, ima svoj telefon. Sa jedne strane, to razumem, roditelji žele u svakom trenutku da znaju gde su im deca, pa im kupuju telefone da bi im se javljali. Ali onda bar treba da pomoću aplikacije ograniče deci vreme provedeno na telefonu na, recimo, dva sata dnevno - kaže dr Tišma.

 

Foto: Shutterstock


Naša sagovornica upozorava i da roditelji često daju uslove deci, poput "ako budeš učio, moći ćeš da igraš igrice".

 

Svađe i sukobi

Deca postaju pasivna, manje se kreću i druže, a češće dolaze u sukobe i sa roditeljima i sa vršnjacima
Branka Tišma


- To nije dobro. Deca obavljajući svoje školske obaveze "kupuju" vreme koje će provesti za kompjuterom - kaže ona.


Tišma upozorava da je zavisnost od interneta kod dece uzela maha i upozorava da je to postao ozbiljan problem i kod nas i u svetu:

 

Foto: Shutterstock


- Najbolji pokazatelj za to jeste koliko dete vremena provodi za kompjuterom. Ako postane razdražljivo, zapostavi školu i ako je nezainteresovan za porodicu, druženje, onda to definitivno ukazuje na zavisnost. Najgore od svega je to što roditelji uglavnom uopšte ne znaju sa čime se dete susreće na internetu. Postoje opasni sadržaji, a i sama deca umeju da budu okrutna u komentarima - napominje Tišma.

 

Zdravstvene posledice:

* glavobolje
* bolovi u leđima
* problemi sa vidom i suve oči
* gojaznost
* nesanica
* loša higijena
* gubitak kilaže i izbegavanje obroka zbog korišćenja interneta


Ozbiljne posledice


Pedijatar Saša Milićević kaže da dok "čačkaju" telefon ili igraju igrice na kompjuteru, mališani sede u potpuno neprirodnom položaju, savijene kičme i pogrbljeni, što dovodi do krivljenja kičme.
- Mnogima se zbog toga i upale mišići vrata, pa imaju jake bolove zbog neprirodnog položaja u kome sede satima. Zbog dugog kucanja po tastaturi deca sve češće imaju upaljene tetive palca. Upala tetiva se prvo manifestuje kao grč, a onda se javlja užasan bol. Takođe, zbog toga što se manje kreću i grickaju sve i svašta dok igraju može doći i do gojaznosti - objašnjava dr Milićević i dodaje:

 

Jonev: Sa interneta vrebaju mnoge opasnosti

Edukator za bezbednost dece na internetu Katarina Jonev Ćiraković rekla je za Informer da deca u današnje vreme već sa sedam godina počinju da budu aktivna na društvenim mrežama.
- Da bi se sprečile tragedije, potrebno je pričati sa decom i kontrolisati šta ona prate na društvenim mrežama. Takođe, postoje opcije da roditelji deci preko uređaja ograniče vreme provedeno na internetu, kao i sadržaj koji mogu pratiti. Deca su najranjivija grupa korisnika društvenih mreža jer, iako su vešta u upotrebi novih tehnologija, nemaju dovoljno iskustva ni svesti da uvide sve onlajn opasnosti. Bitno je da roditelji objasne detetu da, iako im raznorazne igre izazova sa društvenih mreža možda deluju interesantno, sebe mogu dovesti u ozbiljnu opasnost, izazvati povrede i ugroziti sopstveno zdravlje i život - napomenula je ona.


- Zbog gledanja u ekran javljaju se problemi sa vidom, suvoća očiju, ali i problemi sa sluhom kod one dece koja preterano drže slušalicama na ušima.

 

Foto: Shutterstock

 

Znaci zavisnosti od interneta:

* promenjeno ponašanje
* provođenje sve više vremena za kompjuterom i internetom
* prekid školovanja
* zanemarivanje drugih obaveza i interesovanja
* problemi sa koncentracijom i pamćenjem
* gubljenje pojma o vremenu dok ste online
* izlivi besa, anksioznost, ili frustracije usled zabrane korišćenja interneta
* "kriziranje" - osećanje gneva, napetosti, depresije kada je kompjuter nedostupan




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija