• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

25.09.2021

16:05

Nova antikoruptivna mera u Republičkom geodetskom zavodu

Društvo

Nova antikoruptivna mera u Republičkom geodetskom zavodu

Podeli vest

Polazeći od činjenice da je u Republici Srbiji u toku proces uspostavljanja prava svojine na građavinskom zemljištu koje je dugi niz godina bio u režimu prava korišćenja (svačije i ničije) Republički geodetski zavod je preko interneta, javno i transparentno, dao jasno i obrazloženo upustvo oko pokretanja postupka po pitanju zemljišta koje je ušlo u procenu vrednosti privatizovanog objekta

Iz Zavoda objašnjavaju da se ovakvo postupanje bazira se na činjenici da je moderna država zasnovana na principima pravne sigurnosti, a ne kao nekada, da se upisi vrše na način „drži bure vodu dok majstori odu“, odnosno da se gotovo svi postupci odbijaju ili vode unedogled.

"U trenutnoj situaciji postupanje po pomenutom upustvu dovodi do ispravnog i zakonom predviđenog ishoda. Dakle, prvo mora da se izjasni organ nadležan za utvrđivanje naknade za konverziju nakon čega se pokreće postupak upisa u katastra", navode u saopštenju iz RGZ.

Ističu da su na ovaj način postignuta dva osnovna efekta. Kao prvo, izjašnjava se organ koji određuje naknadu. Ukoliko se on izjasni da se ne radi o slučaju konverzije uz naknadu pokreće se postupak za upis konverzije bez naknade. Kao drugo, kada se grad ili opština izjasne da nema naknade, službenik u katastru nema prostora za izvrdavanje i odugovlačenje postupka čime se ukida prostor za mahinacije u postupku upisa. 

Iz Republičkog geodetskog zavoda naglašavaju da je samo ovakvo postupanje logično i da se pretpostavlja da su odeljenja za imovinsko-pravne odnose svakako upućenija u materiju, kada je u pitanju procena vrednosti u privatizaciji. Naročito što kontrolu zakonitosti njihovih akata vrši Ministarstvo finansija Republike Srbije. 

RGZ je spreman da preuzme neposredno odlučivanje o upisima bez naknade za privatizovana privredna društva čim od nadležnog ministarstva dobije akt o ispravama koje mogu predstavljati dokaz da je određeno zemljište ušlo u procenu vredosti u privatizaciji. 

Iz RGZ podsećaju da je ovaj kapitalni projekat pokrenut još 2009. godine. Usledilo je više zakonskih akata i podakata koji su doveli do konfuzije i stvorili plodno tlo za pojavu korupcije i „lova u mutnom“. Na sastancima sa privrednicima predstavnici katastra upoznati su sa činjenicom da velika većina ne želi da nešto dobije džabe, već da se nastali problemi reše dugoročno i pravno valjano kako sutra ne bi došli u situaciju da se vuku po sudovima.

Dodaje se da se samo uz takav pristup i proceduru koju sprovodi RGZ, a na osnovu izmena i dopuna Zakona o konverziji uz naknadu  iz 2020. godine, konačno može doći do pravno održivog rešenja. Više nema „možda će biti, a možda biti neće“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleksa Žunjić

pre 2 godine

Подземље купује земљу. Шири своју делатност...

AVe cezare

pre 2 godine

Аутократа даје миг институцијама да не погреше.

SNS talibani

pre 2 godine

Власт се лако отарасила лопова. Послала их је у јавна предузећа.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51