• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer

15.12.2021

09:25

SRBIJA NA PROLEĆE ULAZI U MIRNIJU FAZU? Ne očekujem dramatične promene, postali smo otporniji!

Društvo

SRBIJA NA PROLEĆE ULAZI U MIRNIJU FAZU? Ne očekujem dramatične promene, postali smo otporniji!

Podeli vest

U Velikoj Britaniji zabeležen je prvi slučaj smrti čiji je uzrok zaražavanje novim sojem korona virusa, omikronom. Ipak, ono što su pokazale prve studije, ovaj soj ne daje drastičnu razliku u kliničkoj slici, čak neka istraživanja pokazuju da je slabiji i od delte. Svakako, tok kliničke slike zavisi od imunog odgovora zaražene osobe, ali i od toga da li je neko vakcinisan ili ne

Iako se o omikronu na samom početku govorilo kao o opasnijem soju, ispostavilo se da ta teza „ne pije vodu“, te da se vakcine mogu modifikovati po potrebi. Ipak, još jedna dobra stvar u vezi sa novim sojem je da dve antikovid Fajzer vakcine smanjuju rizik od hospitalizacije ili smrti izazvane korona sojem omikron do 84 odsto, dok buster doza dvostruko smanjuje šansu da se neko uopšte i razboli od kovida, zvanične su procene iz Velike Britanije.

Ipak, ono što se nas tiče je da li će doći u našu zemlju, i da li ćemo ga i kako izbeći? Stručnjaci objašnjavaju da je to neminovno i da će se u nekom trenutku pojaviti, ali da smo mi svakako na dobrom putu u ovom momentu i ne očekujemo dramatične promene.

Zamenik generalnog direktora UKC Niš, prof. dr Radmilo Janković, kaže za „Blic“ da će broj novozaraženih u narednim nedeljama biti u proseku oko 1.000, te da ćemo, ukoliko ne načinimo neki pogrešan korak, verovatno na proleće ući u mirniju fazu.

- Ne očekujem neku veliku eskalaciju i ne očekujem da ćemo imati 7.000 - 8.000 zaraženih. Postali smo otporniji, što vakcinom, što svojom neodgovornošću tako što smo se zaražavali u septembru i oktobru. Nije toliko nepovoljna situacija sada, imamo te neke mere koje održavamo, maske, tokom večeri nema okupljanja nevakcinisanih, pa i ne očekujem neko dramatično uvećanje. Verovatno će nam Kruševac, Batajnica i Mišeluk biti dovoljni za te sporadične slučajeve koje ćemo imati na proleće, pa ćemo se nekako kao zdravstveni sistem vratiti u normalu - priča profesor Janković za „Blic“.

Proces mutacije virusa je prirodna pojava! Dominantan soj potiskuje sve prethodne sojeve!

Što se omikrona tiče, kako objašnjava „svašta se piše“, da li testovi „hvataju“ novi soj ili ne, ali ono što je bitno za populaciju je, da treba da se vakcinišu i prime treću dozu kako bi bili sigurniji na više nivoa.

- Onaj ko se vakciniše neće imati problema ni sa omikronom, i verovatno sa nekim drugim sojem. Sva dosadašnja istraživanja pokazuju da vakcine efikasno štite. Teško da će omikron ili neki naredni soj praviti neku težu kliničku sliku, jer bi to podrazumevalo drugačiji patogenski mehanizam, da se virus vezuje preko nekih drugih receptora, što bi onda bila neka potpuno drugačija bolest teoretski, to ne bi bio kovid 19. Tako da mislim da nema opasnosti, da nema realne opasnosti od toga. Inače, teško da omikron neće doći u Srbiju. Ne postoji ni teoretska mogućnost, da se to ne desi - kaže profesor Janković.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Vakcinisani neće imati problem sa omikronom

Kako dodaje naš sagovornik, možda je bilo previše „uzbune“ od strane SZO, koji su verovatno poučeni delta sojem tako i postupili, kada su alarmirali da se pojavio novi soj.

- Ono što stanovništvo treba da zna je, da je stvaranje novih mutiranih sojeva direktna posledica lošeg imunološkog bedema u nekoj državi. Dokle god se čitava planeta ravnomerno ne vakciniše, a ne da u Španiji ima 90 odsto, a u Južnoj Africi 20 odsto, dešavaće se mutacije. Virus napada one koji su nevakcinisani, on se tamo replicira, razmnožava i to je prirodni put čak i ljudskih ćelija, a kamoli virusnih. Bitno je da se kaže, da tamo gde nema dovoljno vakcinisanih, u slabije razvijenim zemljama, gde proces vakcinacije nailazi na otpor, tu se virus širi. To podrazumeva razmnožavanje i što je više replikacija to je veća mogućnost za mutacije - dodaje profesor Janković.

Globalno rešenje za pandemiju kako kaže je, usmeriti saradnju najbogatijih zemalja ka Africi i Aziji, kada se ravnomerno obavi obuhvat, onda će problem sa nekim potencijalno opasnim mutacijama biti svedene na najmanju moguću meru.

NALAZIMO SE U "OBRUČU", KORONA NAS STALNO IZNENAĐUJE! Ni delta soj u početku nije davao tešku kliničku sliku! MORAMO BITI SPREMNI NA SVE!
Kakva je situacija kod nas?

U ovom momentu mi stagniramo sa brojkama, i situacija nije u tolikoj meri nepovoljna. Bolnice su rasterećenije ali to ne znači da je vreme za opuštanje.

- Trenutno stagniramo na relativno niskim brojevima. Ima smanjenja broja hospitalizovanih, taj broj je u Srbiji pao ispod 3.000, što je ohrabrujuća vest. To manje opterećuje zdravstveni sistem, manje su popunjeni kapaciteti, drugi kapaciteti koji su predviđeni za kovid pacijente se oslobađaju, što je dobro. Ali da će brojke pasti toliko nisko da ćemo moći da zatvorimo sve kapacitete, to ne verujem. Održavaće se kao i prošle godine na nekom nivou, gde imamo određeni broj pacijenata, otprilike će ta broja ići oko 1.000 u narednih par nedelja, i ako ne uradimo neki pogrešan korak, verovatno će ići u nekom tom pravcu i završiti se početkom proleća. Pa ćemo ući u neki mirniji period - zaključuje profesor Janković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija