• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts.rs

24.12.2021

12:27

MNOGI SU SE VEĆ USPANIČILI, A EVO ŠTA KAŽU LEKARI! Rešena misterija: Evo zašto je test porodice ZARAŽENE OMIKRONOM bio negativan na ulasku u Srbiju!

Freepik.com

Društvo

MNOGI SU SE VEĆ USPANIČILI, A EVO ŠTA KAŽU LEKARI! Rešena misterija: Evo zašto je test porodice ZARAŽENE OMIKRONOM bio negativan na ulasku u Srbiju!

Podeli vest

Zvanično - novi omikron soj koronavirusa potvrđen je u Srbiji kod osobe koja je doputovala iz Bocvane, lekari tvrde da je vakcinacija efikasna zaštita

Virusolog Milanko Šekler navodi da je vakcinacija i dalje savršeno korisna i efikasna protiv omikron soja i da se pokazalo da je smrtnost kod te varijante korona virusa manja tri do sedam puta.

Institut za mikrobiologiju i imunologiju potvrdio je juče prisustvo omikron soja u Srbiji kod četvoročlane porodice koja je u izolaciji od ulaska u zemlju. Zaražene osobe, koje su došle iz Bocvane, ušle su u zemlju sa negativnim pi-si-ar testom, a Šekler ističe da to ne znači da testovi ne prepoznaju novi soj virusa.

- Kod jedne vrste testa, koji hvata tri gena, dešavalo se da je jedan gen, onaj na es-proteinu koji je najviše promenjen kod omikrona, bude negativan, ali ostala dva budu pozitivan. Bilo koji od ovih gena da je pozitivan jasno je da imate koronu - objašnjava Šekler.

Ističe i da je velika verovatnoća da testirana osoba ima upravo omikron soj ako taj jedan gen nije pozitivan.

- PCR testovi i dalje rade savršeno. Osobe koje su došle iz Bocvane su u tom trenutku još bile u inkubaciji. Virus je tek ušao u njih i nije se dovoljno umnožio da bi test bio pozitivan. Posle nekoliko dana svi su bili pozitivni. Možda su se čak zarazili na aerodromu kad su polazili odozdo - kaže Šekler.

Foto: printscreen

Naglašava da je potrebno svega tri ili četiri dana da novi soj virusa pokaže simptome dok su prethodne varijante dovodile do pojave simptoma posle dužeg vremenskog perioda - čak i do desetak dana.

Doktor Šekler ističe da treba pratiti zemlje koje imaju najveći problem sa omikronom kao što su Južna Afrika i Velika Britanija.

- Kad pričamo o Južnoj Africi, evidentno je da je četiri do pet puta manja šansa da osoba zaražena omikronom završi u bolnici, ali postoji i 40 odsto šanse da neko ko je preboleo koronu ponovo bude inficiran novim sojem. Vakcinisanih u bolnicama ima ispod 20 odsto što govori da vakcina i te kako štiti - tvrdi Šekler.

Iako rezultati analiza pokazuju da su neutralizujuća antitela značajno slabija, Šekler ističe da neutralizacija nije proporcionalna efikasnošću vakcina protiv koronavirusa.

- Kao što vam je dovoljno malo parče kvasca da napravite hleb, možete isto to testo da napravite i sa četvrtinom te kockice kvasca i da dobijete isti hleb. Postoji umnožavanje i jedna imunološka kaskada gde se povećava efikasnost - objašnjava Šekler.

Naglašava da je vakcinacija i dalje savršeno korisna i efikasna protiv omikron soja i da se pokazalo da je smrtnost kod ove varijante virusa manja tri do sedam puta.

- Ljudi koji završe u kovid bolnicama ne traže kiseonik. Čak do 90 odsto primljenih nema potrebe za kiseonikom - navodi Šekler.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
psihijatar

pre 2 godine

Pričaste li da je najgori omikron? sad ispade, kao po Nestoroviću, sprdnja?

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17