• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Objektiv.rs

24.12.2021

18:35

DETE VAM JOŠ NIJE PROGOVORILO? Evo u kom trenutku mu je potreban logoped!

Društvo

DETE VAM JOŠ NIJE PROGOVORILO? Evo u kom trenutku mu je potreban logoped!

Podeli vest

Govor je osnovna komunikacijska veština ljudi, pa stoga nema potrebe objašnjavati koliko je važno da on bude tečan i pravilan. Prva reč koju dete upotrebljava sa značenjem i smislom, javlja se do prve godine, odnosno 12. meseca starosti

Pojedina, naprednija deca, u stanju su da izgovore prvu reč već oko 6. meseca.

Pre upotrebe prve smislene, odnosno funkcionalne reči, dete prolazi kroz početne govorne faze. Ove se odnosi na gukanje, brbljanje, i slaganje slogova u pokušaju da nešto izgovori.

Dete često otpočinje komunikaciju pokušajem imitiranja kratkih reči koje čuje od roditelja. Ukoliko sama reč nije bila izgovorena u svrhu dozivanja roditelja ili traženja nečega, onda se ne može govoriti o funkcionalnom govoru.

Funkcionalni govor se razvija pod različitim spoljnim uticajima. Dete mora da prepoznaje emocije i spoljne nadražaje kako bi moglo da se obrati nekome smisleno i da iskaže ono što želi ili što je potrebno.

Takođe, neophodno je da kod deteta postoji motorička zrelost govornih organa (sposobnost da izvodi pokrete usnama, jezikom i nepcima).

Iskustvo koje dete stiče u ranim danima života, takođe je veoma važno, jer ga upravo ono podstiče na imitiranje zvukova, glasova, mimike, gestova, facijalne ekspresije i drugog.

Da bi dete prikladno upotrebilo reč u svom izražavanju, neophodno je da je pre toga razume, odnosno da se ona nalazi u njegovom rečniku.

Pored toga, neophodno je da dete nauči da prepoznaje i koristi emocije u govoru, kako bi prenelo željenu poruku. Neophodno je i da se samo oseća emocionalno sigurno, odnosno zaštićeno, jer će komunicirati sa drugima samo kada oseća da je to bezbedno.

Faze gukanja i brbljanja se javljaju več od 2. meseca, dok prve slogove, dete počne da sriče u 9. mesecu. Prvu smislenu, naravno, kratku, rečenicu možete od deteta očekivati u 12. mesecu.

Dete na uzrastu od 12. do 18. meseca imenuje likove i predmete sa slike (imitira onomatopeju životinja), pokazuje delove tela na sebi, ima razumevanje prostih naloga…

Pomoć stručnjaka, odnosno logopeda, treba da potražite ukoliko vaše dete do 18. meseca nije razvilo osnovne govorne sposobnosti. Ovo ne mora da bude indikator nekog ozbiljnog problema, i definitivno ne znači da dete nikada neće ni progovoriti.

Govor jeste složena aktivnost izahteva da svi aspekti razvoja budu u skladu sa uzrastom. Zato je neophodno da proverite da li postoji kašnjenje u socioemocionalnom aspektu razvoja ali i u psihomotornom razvoju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17