• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

26.01.2022

07:00

U VOJVODINI NASTAVA SAMO NA DALJINU, ČEKA SE ODLUKA ZA CELU SRBIJU! Mnogo zaraženih nastavnika! Sve škole prelaze na onlajn časove?!

Društvo

U VOJVODINI NASTAVA SAMO NA DALJINU, ČEKA SE ODLUKA ZA CELU SRBIJU! Mnogo zaraženih nastavnika! Sve škole prelaze na onlajn časove?!

Podeli vest

Situacija u školama nije uopšte dobra, virus se veoma brzo širi! Mešaju se grip i korona, upozoravaju stručnjaci

U Srbiji je tek počelo drugo polugodište, a već je značajan broj nastavnika zaražen koronom! Zbog toga bi u narednim danima sve škole mogle potpuno da pređu na onlajn nastavu.

Vojvodina je zbog velikog broja inficiranih prosvetara već započela nastavu na daljinu, a prema rečima stručnjaka, to bi uskoro moglo da se desi i u celoj Srbiji.

Nema ko da predaje

Jedna srednja škola u Pančevu morala je da pređe na nastavu od kuće jer ima čak 13 zaraženih nastavnika
Milorad Antić

Da korona divlja i da je odluka o nastavi od kuće sve izvesnija, potvrđuje i jučerašnji broj novozaraženih virusom. Za 24 časa zabeležen je čak 19.901 slučaj, što je najveći broj od početka epidemije (pogledajte okvir)!

Alarmantna situacija

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže da bi onlajn nastava posle Vojvodine mogla da se vrlo brzo proširi i na sve ostale delove zemlje.

Korona bukti! Rekordan broj zaraženih

U poslednja 24 sata, do juče u 15 časova, u našoj zemlji testirane su 39.282 osobe, od kojih je 19.901 bila zaražena. Broj pozitivnih u odnosu na testirane iznosi 50,6 odsto, što je porast u odnosu na prethodne dane.

"U bolnicama se trenutno nalazi 3.114 obolelih, a na respiratorima je 131 pacijent. Nažalost, od poslednjeg izveštaja preminula su još 34 pacijenta", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

- Situacija u školama nije uopšte dobra, virus se veoma brzo širi! Mešaju se grip i korona, imamo zaraženu decu, ali najviše brine veliki broj obolelih nastavnika. Jedna srednja škola u Pančevu morala je odmah, nakon samo dva dana, da pređe na nastavu od kuće jer ima čak 13 zaraženih nastavnika. I druge škole u Vojvodini prelaze na učenje od kuće jer nema ko da radi. Kod nas u centralnoj Srbiji drugo polugodište počelo je tek pre tri dana, ali bojim se da nećemo izbeći ovakav scenario i da ćemo za maksimum deset dana preći potpuno na onlajn časove, jer će se nastavnici masovno zaražavati - upozorava Antić i ističe:

Foto: Informer/Marko Đoković

- Nije važno da li će oni dobiti grip ili koronu, svejedno su bolesni, infektivni i moraju na bolovanje. I to minimum sedam dana. Školski kolektivi su veliki, svi smo zajedno u istom prostoru i koliko god vi poštovali preporučene mere, zarazu je u takvom okruženju jako teško izbeći. Zato strahujemo da će doći do lančanih slučajeva obolevanja i zato se mi već uveliko pripremamo za onlajn vid učenja i komunikacije sa đacima. Nemamo drugog izbora, jer je stanje već sada alarmantno i ne deluje da će se smiriti. Prelazak na rad od kuće ujedno će sprečiti i masovno zaražavanje đaka, jer su i oni na udaru ovog novog soja, ali i gripa.

Nove odluke

Treba reagovati što pre kako bi se sprečile veće posledice i po đake i po nastavnike
Jasna Janković

Odluka sve izvesnija

Da je škola od kuće najbolje rešenje za trenutnu situaciju i da se ta odluka mora doneti što pre, smatra i predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

- Vraćanje dece u učionice bila je, sada se to vidi, greška. Pogotovo u trenutku kada imamo ovoliki broj zaraženih ljudi i čitavih porodica. Trebalo je ili produžiti raspust za još jednu nedelju ili preći na potpunu nastavu od kuće, čak ne ni na ovu kombinovanu. Trenutno nema puno dece koja su obolela, ali to se može promeniti preko noći. Zato treba nekim merama reagovati što pre, kako bismo sprečili veće posledice i po đake i po nastavnike - napominje Jankovićeva.

Skraćen karantin za zaražena odeljenja

Trajanje onlajn nastave na koju se upućuje grupa ili odeljenje sa manje od 16 đaka ako je došlo do pojave inficiranih, skraćeno je sa deset na pet dana, saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Do sada je važilo pravilo da odeljenje koje ima manje od 16 đaka, ukoliko se pojave tri slučaja infekcije, prelazi na onlajn nastavu u trajanju od deset kalendarskih dana.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17