• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Objektiv/Informer.rs

08.03.2022

08:33

SVE JE ZAPOČELA JEDNA GRUPA ŽENA! Evo zbog čega se slavi 8. mart i kada je prvi put obeležen u Srbiji!

Društvo

SVE JE ZAPOČELA JEDNA GRUPA ŽENA! Evo zbog čega se slavi 8. mart i kada je prvi put obeležen u Srbiji!

Podeli vest

Prvo obeležavanje praznika bilo je 8. marta 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj

Međunarodni dan žena ili, poznatije, Osmi mart, praznik je posvećen ženama. Nastao je kao dan sećanja na borbu za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Foto: facebook.com/Goran Vesić

Ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, vođe nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta da se uvede dan večnog sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. i njujorški marš više od 15.000 žena, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

DRAGE NAŠE DAME, redakcija Informera vam želi SREĆAN 8. MART!

Prve javne demonstracije žena zaposlenih u industriji dogodile su se 8. marta 1857. u Njujorku. Policija ih je rasterala, međutim, žene su nakon dva meseca osnovale sindikat.

Zahvaljujući njihovom zalaganju, protesti 8. marta postali su tradicija.

Foto: Shutterstock

Prvo obeležavanje praznika bilo je 8. marta 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj.

U tradicionalno patrijarhalnoj Srbiji, dan borbe žena za jednakost prvo su prihvatili komunisti i socijaldemokrate. Prva proslava u našoj zemlji održana je u Beogradu, u tadašnjem Narodnom domu, 1914. godine.

Međutim, međunarodni dan žena uskoro je počeo da se povezuje sa socijalističkim zemljama. Posle Oktobarske revolucije, zahvaljujući feminstkinji Aleksandri Kolontaj, Osmi mart je postao državni praznik u SSSR-u koji se obeležavao kao dan obeležavanja “herojstva radnica”.

Potom su tu praksu prihvatile i ostale socijalističke države, pa je i u Jugoslaviji ovo bio veliki i značajan praznik.

Foto: Pixabay

Zapadne zemlje su zbog toga dugo izbegavale prihvatanje Dana žena, a feministkinje su ponovo počele da ga slave šezdesetih godina. Ujedinjene nacije su zvanično 8. mart proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godine.

Nažalost, političko značenje se postepeno izgubilo i 8. mart danas više nije praznik socijalne pravde i ravnopravnih šansi za žene i muškarce. Naprotiv, uglavnom je banalizovan i pretvoren u tipičan praznik masovne potrošnje.

Ipak, nadamo se da će vas ovaj tekst podseti na prave motive praznovanja Dana žena.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!
Live TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!

Poslanik u hrvatskom parlamentu Miro Bulj napao je juče predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazivajući ga četnikom, a sve iz razloga što je podsetio na ustaške zločine počinjene nad Srbima. Dan ranije, Bulj je uputio u proceduru zaključak kojim bi se svi poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenavcu proglasili za "persone non grata", odnosno da im se zabrani ulazak u Hrvatsku. Ove skandalozne izjave za Informer je komentarisao lider Srpske desnice Miša Vacić tokom gostovanja u "Info jutru".

04.07.2024

10:34

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija