• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Espreso.rs

11.03.2022

22:29

ŠOKANTNO! VIŠE OD POLA RAČUNARA U SRBIJI JE BILO ZARAŽENO VIRUSOM! Koliko smo informisani o zaštiti?

Društvo

ŠOKANTNO! VIŠE OD POLA RAČUNARA U SRBIJI JE BILO ZARAŽENO VIRUSOM! Koliko smo informisani o zaštiti?

Podeli vest

Računari, čak 60 odsto korisnika interneta u Srbiji su bar jednom zaraženi virusom ili nekim drugim malverom, pokazuje istraživanje koje je tokom januara i februara ove godine realizovala Fondacija Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) u saradnji sa RATEL-om, a biće predstavljeno 16.marta na konferenciji DIDS (Dan internet domena Srbije)

Rezultati ankete pokazuju da značajan broj korisnika interneta nema razvijene navike koje doprinose zaštiti, iako su upoznati poseduju informacije u vezi sa bezbednosnim rizicima.

Ovo istraživanje ukazuje da čak  39 odsto ispitanika svojim računarima pristupa direktno i nema podešenu lozinku ili bilo koju drugu vrstu identifikacije. Zatim, 72,6 odsto sugrađana starijih od 60 godina ne koristi dvostepenu proveru identiteta, a oko 11 odsto ne koristi antivirus softver.

Pritom, gotovo petina priznaje da se bar jednom "upecalo" na "fišing" poruku, a njih 14 odsto tvrdi da im je u nekom trenutku hakovan nalog na nekoj od društvenih mreža.

 

Sajber napad uživo

Na konferenciji DIDS 16.marta virtuelna publika pratiće i demonstraciju sajber napada koja će biti realizovana tokom trajanja programa. Cilj demonstracije biće da pokaže publici koliko je zapravo lako hakerima da pristupe uređajima, pa samim tim i podacima korisnika, i da ih edukuje o načinima zaštitite.

 

Foto: Pixabay

Koliko nam je narušena bezbednost

Istraživanje je imalo za  cilj da pokaže koliko smo informisani o bezbednosnim rizicima prilikom korišćenja interneta, te koliko nam je narušena bezbednost, ali i kako i koliko štitimo svoje podatke u onlajn interakcijama.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bojan

pre 2 godine

Najveci problem je sto je Microsoft od starta dozvolio da korisnik ima privilegiju administratora. Da to nije uradjeno Windows bi bio najbezbedniji sistem. Sad je to vec problem, treba navići korisnike da im se za svaku instalaciju trazi lozinka za administratora. Microsoft bezi od toga po svaku cenu, jer ce da razljuti korisnike.

HITNA POMOĆ U NOVOM SADU JE OBORILA SVE REKORDE! Čega SE PLAŠE NOVOSAĐANI?
Društvo

HITNA POMOĆ U NOVOM SADU JE OBORILA SVE REKORDE! Čega SE PLAŠE NOVOSAĐANI?

Protekle godine novosadski Zavod za hitnu medicinsku pomoć imao je pune ruke posla i to 30 odsto više u odnosu na ranije godine kada nije bilo kovid situacije, kaže direktor te ustanove dr Bogdan Živanović. Ukupno je bilo 54.109 intervencija, a od toga je skoro 34.000 bilo delovanje na terenu, dok je 20.190 intervencija odrađeno u noćnim ambulantama Hitne pomoći na Bulevaru patrijarha Pavla

11.03.2022

21:11

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija