• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

19.03.2022

07:53

OVO SMO ČEKALI DECENIJAMA! SRBIJA DANAS DOBIJA NAJMODERNIJU ŽELEZNICU! Voz 'poleće' 200 na sat

instagram/buducnostsrbijeav

Društvo

OVO SMO ČEKALI DECENIJAMA! SRBIJA DANAS DOBIJA NAJMODERNIJU ŽELEZNICU! Voz 'poleće' 200 na sat

Podeli vest

Od Beograda do Novog Sada stizaće se za oko pola sata, tri puta brže nego ranije, ubrzano se nastavlja gradnja brze pruge ka Subotici

Posle više decenija čekanja, od danas će vozovi u Srbiji konačno juriti 200 kilometara na sat!

Ultrabrzi voz na sprat protutnjaće u subotu s prvim putnicima od Beograda do Novog Sada za svega 36 minuta! To je čak tri puta brže nego što se do sada putovalo između ova dva grada.


Prvoj vožnji brzog voza prisustvovaće predsednici Srbije i Mađarske, Aleksandar Vučić i Viktor Orban.

Foto: informer.rs

 


Već od nedelje, voz će redovno saobraćati za putnike, a vozna karta u jednom pravcu koštaće u promotivnom periodu 300 dinara, dok će prevoz dece do sedam godina biti besplatan.

Ostvarenje sna

Brza pruga Beograd - Novi Sad deo je buduće međunarodne pruge od Beograda do Budimpešte. Kako je dalje planirano, sledeća deonica na ovom velikom projektu ide od Novog Sada do Subotice, a počela je da se gradi krajem prošle godine. 
Planirani rok za završetak radova je novembar 2024. godine, a čitava pruga od Beograda do glavnog grada Mađarske trebalo bi da bude gotova do kraja 2025. godine.

Poslednje pripreme


Na železničkoj stanici "Beograd centar" u Prokopu u petak su urađene poslednje pripreme.

Zaposleni u železnicama i u preduzeću "Srbija voz" imali su pune ruke posla kako bi istorijski dan prošao besprekorno. Urađene su i posebne simulacije saobraćaja kako bi sve proteklo bezbedno.


Mašinovođe, skretničari i kondukteri sa nestrpljenjem su kontrolisali svaki detalj, dok su stjuardese i stjuardi u bifeu ređali sokove, flašice vode i punili aparate sa kafom, a higijeničari glancali stakla i čistili podove...


Tehničke službe su isprobavale uređaje za kupovinu karata, dok su se radnice na blagajni ljubazno smeškale svaki put kada bi prišao neko od prolaznika da pita kada će moći da kupi kartu za brzi voz.


- Verujte mi da nas svakodnevno putnici zapitkuju kada će karte biti u prodaji. Već sad je jasno da će gužve biti velike, srećom, voz je komforan i može da primi više od 300 putnika. Ovo zaista jeste nešto novo i jedinstveno u Srbiji i svi se radujemo - kaže jedna od blagajnica na stanici "Beograd centar" u Prokopu.


Da se sprema veliki dan, primetilo se i na parkiralištu u sklopu železničke stanice, gde je zabeležena nešto veća gužva nego obično. Ovo parkiralište udaljeno je od stanice samo pedesetak metara.


I na železničkoj stanici "Novi Beograd" radnici su glancali sve oko perona. Majstori su proveravali i liftove, koji će olakšati putnicima dolazak do same stanice.


Prvi voz iz železničke stanice "Beograd centar" u Prokopu kretaće u 7.34 ujutru, dok će u Novi Sad stizati u 8.10. Poslednji polazak brzog voza je u 20 časova. Iz Novog Sada prvi polazak predviđen je u 7.04, dok će poslednji večernji polazak biti u 20.01.

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

 

Ukupno tri linije


Između dva grada biće uvedene i ekspres i regionalne linije, a putovanje tim vozovima trajaće od 49 minuta do 55 minuta, u zavisnosti od broja usputnih stanica na kojima će vozovi prihvatati putnike.


Putnici će bez dužeg čekanja i stajanja u redu svoje karte moći da kupe na stanici Prokop ili elektronskim putem. Važno je napomenuti da se karte neće prodavati u samom vozilu, već da ih putnici moraju kupiti pre vožnje, i to na tri načina: putem internet aplikacije "Srbija voza", na novim kartomatima koji su postavljeni na železničkim stanicama ili na blagajni.

Komforno kao u avionu

Za putnike novog voza biće obezbeđena i hrana, a osim kondukterki i konduktera, za dodatni komfor biće zadužene stjuardese i stjuardi, koji će kao u avionu prodavati kafu, sokove, grickalice, salate i sendviče. 
U vozu se nalaze i toaleti za osobe sa ograničenom pokretljivošću, mesta za parkiranje bicikala, aparati za kafu i sokove i specijalan prostor za presvlačenje beba. Obezbeđen je i besplatan internet, a sedišta imaju dodatna osvetljenja za čitanje u toku vožnje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milica

pre 2 godine

Lepo je što smo dočekali da posle niza godina Srbija ima modernu železnicu, brze vozove,još jedan dokaz da Srbija ulazi na velika vrata sveta!

Snezana

pre 2 godine

Veliko Hvalaaa najboljem predsedniku koji se nesebično zalaže i bori za napredak Srbije i bolju Srbiju !

MARA

pre 2 godine

Brza pruga koja je danas pocela da saobracaja znaci jos bolju povezanost i znacajno olaksan zivot nasih gradjana

Ivana

pre 2 godine

Prelepe vesti! Srbija ide velikim koracima ka vrhu. Jedino uz pravog lidera naša zemlja ima svetlu budućnost.

Aleksandar

pre 2 godine

Ovo je građanima Srbije trebalo oduvek. Sav ovaj napredak je postignut vrednim radom trudom i zalaganjem za svoj narod.

Tamara

pre 2 godine

Sve pohvale za najbolneg predsednika,koji se zalaze i bori za bolju Srbiju. Dela govore. Bravo za srpsku zeleznicu,ulozeno je vise novca nego proteklih 40 godina zahvaljujuci dobrom i odgovornom radu predsednika Srbije i Vladi Republike Srbije.

Uki

pre 2 godine

Bravo,konacno ce i Srbija kao mnoge drzave moci da se pohvali modernom zeleznicom,koja itekako znaci!

Miloš

pre 2 godine

Svaka čast predsedniku i njegovom zalaganju za moderniju i uspešniju Srbiju! Sjajne vesti za sve nas.

Mima

pre 2 godine

Ovo je veliki dan za srpske železnice, kojim će se omogućiti brže, sigurnije i jeftinije putovanje.

Ceca

pre 2 godine

U razvoj Srbije se dosta ulagalo proteklih godina, zbog toga možemo da stanemo rame uz rame sa razvijenim zemljama. Živela Srbija!

Jelena

pre 2 godine

Srbija ima na šta da bude ponosna. Jedva čekam da se provozam brzim vozom.

Dana

pre 2 godine

Hvala predsedniku koji se bori za Srbiju za svoj narod.A voz nam je i te kako od velikog značaja

Jovan

pre 2 godine

Srbija ima najboljeg predsednika zahvaljujući njemu dobili smo mnogo toga.Nove bolnice,auto puteve, pruge,vozove.Narod je iz vas najbolji ste

Mira

pre 2 godine

Verujemo da cemo uspeti da celu nasu zemlju opremimo sa odlicnim prugama i vozovima jer to je buducnost nase zemlje.

Irina

pre 2 godine

Brza pruga je samo jedan od pokazatelja napredka nase zemlje.

Nata

pre 2 godine

Srbija sve vise lici na jednu moderno uredjenu Evropsku drzavu.

Mala plava

pre 2 godine

Ponosni smo na ono sto Srbija postize ,sto se vidi u ovom brzom vozu ,njegovoj primeni i znacaju kako za nasu zemlju tako i za dalje spajanje sa Suboticom i Madjarskom

Slobodanka

pre 2 godine

Ovo je veliki dan za našu državu i železnice, kojim će se omogućiti brže, sigurnije i jeftinije putovanje građanima Srbije.

Mala plava

pre 2 godine

Ponosni smo na brzinu voza i brzinu Srbije kojom se razvija

Milanka

pre 2 godine

Ovo je dosanjani san građana Srbije koji su mnogo godina sanajli kada će taj dan doći. Svaka čast taj veliki dan je doašao na veliku radost građana Srbije. Sav ovaj napredak je postignut vrednim radom trudom i zalaganjem za svoj narod državnog rukovodstva.

MARA

pre 2 godine

Ovo je buducnost Srbije.Takvu Srbiju moramo svi da postujemo i volimo

Nada

pre 2 godine

Brzi vozovi promeniće način života i poslovanja u Srbiji. Veliki centri bi če praktično spojeni brzim prugama, što je najsigurniji i najekonomičniji način prevoza. Željeznica se vratila na velika vrata.

Dejan

pre 2 godine

Brzi voz Srbije simbolicno predstavlja ekonomiju Srbije u poslednjih nekoliko dana. Srbija nije vise siromasna i tehnoloski zaostala drzava.

Željko

pre 2 godine

Srbija vise nikad ne sme stati u razvoju kao u periodu 1980-2012 . Ovo je tek pocetak razvoja Srbije , sustizanje razvijenijih i postavljanje mnogo visih standarda zivota nego sto smo naucili do sada.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija