• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.04.2022

12:53

Da li ste čuli za Vidovdansku Bogorodicu?  Drevna ikona pred kojom su se srpski velikaši zaklinjali uoči Kosovske bitke!

Društvo

Da li ste čuli za Vidovdansku Bogorodicu? Drevna ikona pred kojom su se srpski velikaši zaklinjali uoči Kosovske bitke!

Podeli vest

Replika ikone Bogorodice Nerazrušiva stena stigla je u Srbiju pre pet godina, iz ruskog Samovara, i nalazi se u crkvi Lazarici u Kruševcu.

Pravi naziv ove ikone je Nerazrušiva stena, ali je zbog njene istorije nazivaju i Vidovdanska.

Prva ovakva ikona izrađena je još u 12. veku, nakon što se Svetom Savi prilikom boravka na Svetoj Gori ukazala Bogorodica, a kada je sačinjena ikona, naš svetitelj je ikonu poklonio manastiru Filokal u Solunu, gde je dobio čin arhimandrita. Međutim, ikona se tokom vremena izgubila, pa je u vreme cara Dušana oslikana nova ikona po uzoru na izgubljenu. Na ovoj dvojnoj ikoni su na jednoj strani  predstavljeni Bogorodica sa dečakom Hristom u ruci, koji je blagosilja i u ruci drži svitak, a na poleđini je  oslikan Sveti Sava, prvi arhiepiskop sve srpske zemlje. Boja pozadine iza majke i deteta, kao i iza Svetog Save u arhijereskoj odeždi, sa svojom neobičnom bojom imitira stenu. 

Foto: Printskrin/youtube/rtv Kruševac

Trnovit istorijski put
 

U 14.veku pristigla je na dvor kneza Lazara, a predanje kaže da su se pred ovom ikonom, čiji je pravi naziv Nerazrušiva stena, na Kneževoj večeri uoči Kosovske bitke srpski velikaši zakleli na vernost Hristu. Ikona je, nakon stradanja srpskih junaka na Gazimestanu 1389.godine, vraćena u Hilandarsku riznicu, gde se i danas brižljivo čuva. 

Interesantna činjenica je da postoji ikona sa istim imenom - Nerazrušiva stena i stoji oslikana na oltarskom zidu stare saborne crkve Sofije, u gradu Kijevu, već devet vekova. 

Ova ikona nosi se prilikom svake vidovdanske litije, a praznuje se u nedelju Svih Svetih, uoči najvećeg srpskog praznika i Dana grada Kruševca - sedam dana posle Duhova.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija