• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

12.05.2022

07:00

SOLARIJUM UBIJA MLADE U SRBIJI! Dramatično upozorenje lekara! Od raka kože godišnje umre više od 150 osoba MLAĐIH OD 30 GODINA!

Društvo

SOLARIJUM UBIJA MLADE U SRBIJI! Dramatično upozorenje lekara! Od raka kože godišnje umre više od 150 osoba MLAĐIH OD 30 GODINA!

Podeli vest

Tražićemo da se solarijumi zabrane, kaže dr Dušan Škiljević, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije

Više od 150 mladih od 18 do 30 godina svake godine umre od raka kože, koji najčešće dobiju zbog solarijuma!

Prema podacima Instituta "Batut", u Srbiji od melanoma godišnje oboli oko 625 ljudi, a bitku sa bolešću izgubi njih oko 250! Stravični podaci pokazuju da su skoro polovina pacijenata mlade devojke koje se izlažu štetnim UV zracima u solarijumima!

Podmukla bolest

Predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije dr Dušan Škiljević naglašava da je oko 80 odsto dijagnostikovanih melanoma kod mladih posledica upotrebe solarijuma!

- Sve više mladih ima melanom. Taj porast je sprečen kod odraslih ljudi, ali kod mladih nije. Mlađe osobe se intenzivno i dugo izlažu UV-zracima, često i u solarijumima, pa su tako pod rizikom da obole od melanoma i drugih vrsta raka kože. Pre četiri godine je donet pravilnik o upotrebi solarijuma kojim je zabranjeno da ga deca mlađa od 18 godina upotrebljavaju, a da ga odrasli koriste na sopstvenu odgovornost. Zbog ovakve statistike pokušaćemo da urgiramo da se solarijumi više ne koriste - ističe Škiljević i dodaje:

- Više od osam odsto ljudi uzrasta od 47 godina ima aktinične keratoze - promene na koži, koje su znak da je čitava zona kože oštećena. Da vam ne govorim da dete koje dva puta izgori na suncu ima rizik da dobije melanom čak 70 odsto!

Pratite promene na telu

* promene boje (svetla, tamna)
* promena oblika (trakasti, nepravilni, trouglasti)
* promena veličine
* povremeno krvarenje

Dermatolog iz gradskog Zavoda za kožne i venerične bolesti dr Lana Ćirković upozorava za Informer da je melanom jedan od najzloćudnijih tumora i da posledice mogu biti fatalne.

- Prvi znaci su novonastale tamne pojave koje se šire. U nekim situacijama i ne moraju biti mladeži, ali sve što na vašoj koži vidite novo i drugačije treba da probudi sumnju i da dođete na pregled. Nije za šalu, jer se radi o veoma podmukloj bolesti, koja se u najvećem broju slučajeva otkrije u kasnoj fazi. Zato metastaze i razvijanje teških bolesti jesu najveće posledice, jer, nažalost, melanom može dovesti i do smrtnog ishoda. Zaista se radi o najozbiljnijem tumoru kože - objašnjava dr Ćirković.

Foto: Informer

Lana Ćirković

Na pitanje koji su uzroci za razvijanje ovog kancera, ona odgovara:

- Najčešći uzrok, pored genetske predispozicije, jeste prekomerno sunčanje u ranoj mladosti, bilo da se izlažete suncu ili UV lampama u solarijumu. Zato apelujemo na sve, pogotovo na mlade devojke ispod 30 godina, da koriste zaštitne faktore, da na sunce ne izlaze od 10 do 17 sati i da zaborave na solarijum. Tu naviku moraju da iskorene!

Višestruka šteta

Da je solarijum opasan po zdravlje i da može imati kobne posledice po sam organizam, naročito kod devojčica, naglašava i kozmetolog Dragana Višnjić.

- Pored mogućeg karcinoma kože, solarijum ima loš uticaj i na krvne sudove i imunološki sistem. Zbog višenedeljne upotrebe solarijuma koža brže stari, tanji se, pojavljuju se staračke pege, ali i opekotine zbog duplo većeg UV zračenja koje proizvode solarne lampe. Pogotovo je to izraženo kod mlađih, jer im je koža mlada i osetljiva - napominje Višnjićeva.

Brojke

40 odsto srednjoškolki koristi solarijum
50 odsto planira da krene na kvarcovanje
80 odsto pacijenata javi se u kasnoj fazi bolesti

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija