• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.06.2022

07:00

DETALJAN VODIČ ZA ŠTO JEFTINIJI PUT DO OMILJENIH GRČKIH LETOVALIŠTA! Kolima do Grčke ne može se za manje od 250 evra!

Društvo

DETALJAN VODIČ ZA ŠTO JEFTINIJI PUT DO OMILJENIH GRČKIH LETOVALIŠTA! Kolima do Grčke ne može se za manje od 250 evra!

Podeli vest

Pored goriva, poskupele i putarine i cene trajekata * Za sve vozače koji imaju "dizelše" najbolje je da što više goriva sipaju u Makedoniji, gde je taj energent najjeftiniji

Put u Grčku ovog leta, zbog drastičnog skoka cena goriva, koštaće vas, verovali ili ne, više nego sam aranžman za četvoročlanu porodicu u Haniotiju!

Zato budite spremni da u zavisnosti od omiljene grčke destinacije na cenu aranžmana dodate najmanje 250, pa do čak i 370 evra samo za gorivo i putarine. Ekipa Informera napravila je detaljan vodič kako da na putu do četiri najpopularnije grčke destinacije prođete što jeftinije s gorivom. Izabrali smo Halkidiki, Pargu, Krf i Lefkadu, a u našoj računici koristili smo rezervoar od 55 litara, što je prosečna zapremina porodičnih automobila.

Halkidiki

Ukoliko krenete put Haniotija, na prvom prstenu Halkidikija, najjeftinija varijanta je da se rezervoar napuni u Beogradu, jer će vam samo do granice s Makedonijom trebati 29 litara goriva.
Onda je najbolje da se rezervoar dopuni na nekoj od pumpi u Makedoniji, najbolje kod Đevđelije pre ulaska u Grčku, gde je gorivo dosta skuplje. Dok ste na moru kola što manje koristite, da biste imali dovoljno goriva u povratku do srpske granice. Svakako, savet za sve vozače koji koriste dizel jeste da što više goriva sipaju u Makedoniji, na prelazima Tabanovce ili Đevđelija, jer su trenutne cene ovog derivata tamo najjeftinije.

Parga/Krf

Nešto dalja destinacija od Halkidikija je Parga, čiji putni troškovi će biti i daleko veći. Kako bi prošli najjeftinije, savet je da u Beogradu napunite ceo rezervoar, jer ćete do Đevđelije potrošiti 42 litra. S obzirom na to da je gorivo u Makedoniji dosta jeftinije nego u Grčkoj, preporučuje se da baš tu ponovo do čepa napunite svoj automobil. S tim gorivom moći ćete da stignete do Parge i da vam ostane 22 litra. Da bi vam račun bio manji pri povratku u Srbiju, na grčkoj pumpi sipajte 11 litara, koliko vam treba do granice s Makedonijom. Čim uđete u Makedoniju, sipajte još 13 litara, a zatim na prvoj pumpi u našoj zemlji još 29 litara kako biste imali dovoljno da dođete do kuće i ne potrošite mnogo novca u povratku.
Tako da, ukoliko se uputite put Parge, trebaće vam, sa sve putarinama, 330 evra ukoliko sipate benzin i 324,6 evra ukoliko sipate dizel. Poređenja radi, toliko košta i put do Krfa sa sve trajektom.

Lefkada

Oni koji krenu put jednog od najudaljenijih letovališta na mapi moraće da odvoje mnogo više novca za gorivo. Najbolje rešenje za uštedu novca jeste da u Beogradu sipate pun rezervoar i bićete mirni do grčke granice. Zato je savet da već u Đevđeliji dospete 42 litra goriva i tako stignete do Lefkade. U rezervoaru će vam ostati 16 litara za obilazak najlepših plaža.
Dakle, ukoliko se uputite put Lefkade, trebaće vam, sa sve putarinama, 366 evra ukoliko sipate benzin i 356 evra ukoliko imate "dizelaša".
 

Beograd - Hanioti (Halkidiki)


* kilometraža: 730 km
* prosečno vreme puta: 7 sati i 35 minuta
* putarine: 23,8 evra
* gorivo: 56 litara
* ukupna cena troškova puta:
122,5 (benzin + putarine)
124,5 (dizel + putarine)
* cene su u evrima za jedan smer

 

Beograd - Parga/Krf


* kilometraža: 936 km
* prosečno vreme puta: 9 sati i 36 minuta
* putarine: 32,1 evro
* gorivo: 77 litara
* ukupna cena troškova puta:
165,17 (benzin + putarine)
162,3 (dizel + putarine)
* cene su u evrima za jedan smer

Beograd - Lefkada


* kilometraža: 974 km
* prosečno vreme puta: 10 sati i 24 minuta
* putarine: 36,15 evra
* gorivo: 83 litra
* ukupna cena troškova puta:
183,22 (benzin + putarine)
178,25 (dizel + putarine)
* cene su u evrima za jedan smer

Cene goriva

država benzin dizel
Srbija 1,69 1,78
Severna Makedonija 1,78 1,66
Grčka 2,35 1,93
* iznosi su u evrima za litar

Cene putarine u Srbiji

* od Subotice do Preševa 2.120
* od Novog Sada do Preševa 1.720
* od Beograda do Preševa 1.490
* od Niša do Preševa 650 dinara

Cene putarina u Makedoniji

Pet naplatnih rampi
1. rampa: 1,5 evra
2. rampa: 2 evra
3. rampa: 1,5 evra
4. rampa: 1,5 evra
5. rampa: 2 evra

Cene putarina u Grčkoj

Evzoni - Halkidiki 2,3 evra
Evzoni - Lefkada 14,65 evra
Evzoni - Parga/Krf 10,60 evra




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
todor

pre 2 godine

Imate li vi gospodo "kolektora" so bi rekao Fidra u filmu. Na Halkidikiju ne postoji prvi prsten nego prvi prst, a tek kako ste napisali gde sipati gorivo u povratku sa parge ili Krfa. Malo vise paznje pri pisanju aman.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija