• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts.rs

21.06.2022

22:30

Pomama za domaćim belim lukom! Ukusniji i aromatičniji od uvoznog, ali se na trpezama teško nalazi!

Društvo

Pomama za domaćim belim lukom! Ukusniji i aromatičniji od uvoznog, ali se na trpezama teško nalazi!

Podeli vest

Srpski beli luk možda jeste sitniji u odnosu na uvozni, ali ima jači ukus i aromu. Poslednjih godina konzumiranje domaćeg belog luka postalo je privilegija, a u ishrani najčešće koristimo uvozni, sve češće onaj u prahu. Sredina juna smatra se najpovoljnijim vremenom za vađenje belog luka, čija proizvodnja ne zahteva previše novca, a donosi dobru zaradu. Iako potrošnja belog luka raste, većih zasada nema, a prinosi su ispod evropskog proseka

Beli luk već godinama uvozimo, najviše iz Kine, Egipta, Španije, Albanije i, manje, iz Severne Makedonije i Argentine.

Najveći zasadi belog luka u našoj zemlji nalaze se u Srednjem Banatu. Rekorderi po proizvodnji jednog od najjačih prirodnih antibiotika su tri brata Sabo iz sela Mihajlova koji luk uzgajaju na oko pet hektara. Nadaju se da će ove godine prinos biti prosečan, a cene bar kao nekoliko poslednjih godina.

Foto: Printscreen You Tube

Najveći zasadi luka nalaze se u Banatu

-Očekujem oko pedeset tona na celoj površini. Prošle godine cena je bila dvesta dinara, sada očekujem četiristo do petsto dinara. Prošle godine su dolazili nakupci iz Beograda i BiH, njima smo prodali - kaže Tibi Sabo.

Dvorište i tavan Robera Tota već krase rešte belog luka koje će tu  ostati do kraja sušenja. Sa svoja dva hektara izvadio je čak 15 tona luka.

Foto: Pixabay

Domaći beli luk ukusniji od uvoznog, ali i skuplji

Na području pet opština Srednjeg Banata beli luk se gaji na šezdeset hektara. Gotovo da nema kuće koja u bašti nema to povrće bez kojeg je gotovo nemoguće zamisliti tradicionalni ručak, a još manje jela po modernim receptima.

Dileme nema, kažu Mihajlovčani, domaći beli luk je ukusniji i aromatičniji od uvoznog koji je znatno zastupljeniji u prodaji.

Stručnjaci im savetuju da se udruže, jer će sa većom ponudom biti interesantniji trgovinskim lancima i kupcima iz inostranstva, a svakako će izbeći nakupce i dobiti bolju cenu.

Foto: Printscreen You Tube

Proizvodnja belog luka nije preterano zahtevna, a donosi dobru zaradu

-Moramo da imamo sušare, celokupnu infrastrukturu za proizvodnju belog luka, a ne da okačimo beli luk o kotarku, pa da ga sušimo. Samim tim kako ga budemo proizvodili sa kvalitetom će biti i viša kupovna cena od onog iz inostranstva-  poručuje Dragan Marković iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

Foto: Printscreen You Tube One day One recipe

Beli luk- "kruna" mnogih recepata

Stasava i nova generacija proizvođača belog luka, svesna da put do dobre zarade vodi preko većih zasada, korišćenja mehanizacije i prerade, pa tako uz sveže povrće kupcima nude i namaze od belog luka s različitim dodacima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija