• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Espreso/Informer

24.07.2022

19:00

PRAVILA NA PUTOVANJU KOJA NIKAKO NE SMETE DA PREKRŠITE! Turisti, zbog ovoga možete da platite kaznu i do 1.200 evra, a možete i u ZATVOR!

Pixabay

Društvo

PRAVILA NA PUTOVANJU KOJA NIKAKO NE SMETE DA PREKRŠITE! Turisti, zbog ovoga možete da platite kaznu i do 1.200 evra, a možete i u ZATVOR!

Podeli vest

Predstavljamo vam nekoliko iznenađujućih zakona koje ne bi trebalo da prekršite na sledećem putovanju

Svi smo svesni da kada putujemo u inostranstvo, moramo da se pridržavamo zakona i običaja zemlje koju posećujemo. Međutim, postoje i neki prilično neobični propisi na koje možete naići u inostranstvu. Turisti su u prošlosti bivali kažnjavani ili su provodili neko vreme iza rešetaka jer su se bavili aktivnostima koje mnogi od nas smatraju standardnim.

Predstavljamo vam nekoliko iznenađujućih zakona koje ne bi trebalo da prekršite na sledećem putovanju.

Foto: Informer

Meštani na idiličnom italijanskom ostrvu Kapri veoma su ponosni što svoju sliku raja na ostrvu održavaju savršenom. Zato nije iznenađenje što su pratili svetski trend zabrane upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu.

Plastične slamčice i čaše više neće biti dostupne ni u jednom od brojnih restorana i kafića na ostrvu. Da bi se očuvala netaknuta lepota ostrva, turisti će se takođe suočiti sa kaznama do 500 evra ako budu uhvaćeni sa plastikom za jednokratnu upotrebu u svom posedu. Dakle, ako planirate da odete na piknik na Kapriju, vodite računa da sa sobom imate staromodnu pletenu korpu za piknik i samo bez plastike.

Tajland: Vređanje kraljevske porodice

Tajlanđani izuzetno poštuju svoju kraljevsku porodicu, a strogi zakon koji se odnosi na Njihovo Veličanstvo rigorozno se primenjuje kako kod turista, tako i kod lokalnog stanovništva. Prema tajlandskom zakonu, strogo je zabranjeno davati bilo kakve negativne komentare u vezi sa kraljevskom porodicom. To može uključivati i najobičnije spekulacije o kralju.

Kršenje zakona o kraljevskoj porodici može dovesti do produženog odmora iza rešetaka. Ovo uključuje čak i gaženje novčanice, jer se na njoj nalazi kraljev lik.

Nošenje kupaćih kostima

 

 

 

 

 

 

 

Kupaći kostimi su prva stvar koju spakujemo za letovanje. Neki od nas zamišljaju sebe kako ceo odmor provode u kupaćim kostimima.

Foto: printscreen instagram/sanjamarinkovicofficial

Međutim, brojna mesta u Evropi sada nameću zabranu nošenja kupaćih kostima van plaže. Ovo uključuje ne samo žene u bikiniju, već i muškarce bez košulje. Pre 11 godine su gradske vlasti u Barseloni počele da izriču novčane kazne turistima koji se ne obuku pre nego što napuste plažu.

Kupanje u rimskoj fontani

Hlađenje u fontani može izgledati kao savršena aktivnost za vruće letnje dane. Međutim, upravo to vam doneti pozamašnu kaznu. Poput Venecije i Firence, Rim se takođe obračunava sa neposlušnim turistima. U pokušaju da obuzda "turističke vandale", grad je zabranio kupanje u bilo kojoj od fontana. U suprotnom se oprostite od 450 evra, jer ćete toliko platiti ukoliko vas organi reda uhvate u brčkanju.

Jesti u javnosti u Firenci

Lutanje italijanskim gradom Firencom, lizanje sladoleda ili sedenje na trgu i uživanje u pici za ručak deluje kao sasvim obična aktivnost na odmoru. Međutim, kao što je to slučaj u mnogim popularnim italijanskim destinacijama, stanovnici Firence više nemaju strpljenja za horde nesmotrenih turista koji često ostavljaju popriličan nered za sobom. Vlasti su prvobitno počele da čiste crkvene stepenice i kaldrmu koju posećuju turisti svakog ručka. Kada ni to nije odvratilo turiste od iste prakse, grad je izrekao kazne od 150 do 500 evra za obrok na javnom mestu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ODMOR POČINJE ONOG TRENUTKA KADA SEDNEMO U AUTOMOBIL I KRENEMO! Evo šta sve treba da uradite pre nego što krenete na put
Društvo

ODMOR POČINJE ONOG TRENUTKA KADA SEDNEMO U AUTOMOBIL I KRENEMO! Evo šta sve treba da uradite pre nego što krenete na put

Najveće gužve su na auto-putevima, zatim magistralnim i regionalnim putevima koji vode ka planinama, banjama i drugim turističkim centrima u zemlji. Veliki broj vozila je i u tranzitu kroz Srbiju. Branko Stamatovića, v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja naglašava da je od juna poginulo oko 70 ljudi i da je cilj kampanje "Vozi odmorno" da se skrene pažnja vozačima koji kreću na put kako da se pripreme. Istakao je da je jedino tehnički ispravno vozilo – vozilo bezbedno za put

17.07.2022

16:29

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Da li je reč samo o demenciji?! Bajden traži dozvolu da govori, iako je on navodno predsednik! Pametnom sve jasno!
Zašto ovo Amerika dozvoljava

Da li je reč samo o demenciji?! Bajden traži dozvolu da govori, iako je on navodno predsednik! Pametnom sve jasno!

Kojim putem da hodam, gde se nalazimo, koja je ovo godina?! Ili, ko sedi pored mene u ovom intervjuu, gde je Džil da mi pomogne sa ovim, jeli neko ovde? (govori u svoju slušalicu dok čeka da mu vođe daju jednostavna uputstva)... Ovo su pitanja koja Bajden postavlja kad god daje intervjue ili završi čitanje sa telepromptera na govornici.

28.03.2024

17:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija