• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnjik

28.08.2022

14:14

SRPSKU DECU NEĆE STRANCI UČITI ISTORIJU, JEZIK, KULTURU... Srbija i Srpska počinju štampanje udženika od nacionalnog značaja, BEZ UTICAJA DRUGIH IZDAVAČA

Društvo

SRPSKU DECU NEĆE STRANCI UČITI ISTORIJU, JEZIK, KULTURU... Srbija i Srpska počinju štampanje udženika od nacionalnog značaja, BEZ UTICAJA DRUGIH IZDAVAČA

Podeli vest

Pisanje udžbenika srpske istorije, srpskog jezika i geografije uskoro bi trebalo da se izdvoji iz mehanizma slobodnog tržišta kako bi se obrazovanje dece u tim nacionalnim predmetima prepustilo domaćim stručnjacima i državi

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja navode da je, po nalogu ministra Branka Ružića, tokom prošle godine formirana radna grupa koja je razmatrala neophodne izmene i dopune Zakona o udžbenicima, u cilju pravljenja osnova za uvođenje udžbenika od posebnog nacionalnog interesa za osnovnu i srednju školu.

Možda i najbitniji novitet koji bi usledio prihvatanjem pomenutih izmena bilo bi usklađivanje nastavnog programa sa onim iz Republike Srpske.

Nacrt izmena i dopuna Zakona o udžbenicima je pripremljen u maju 2021. godine i nakon toga je poslat kabinetu predsednika Republike Srbije, budući da je reč o inicijativi predsednika, kao i kabinetu predsednice Vlade Srbije, radi konsultacija na višem nivou. U međuvremenu, ostvarena je i saradnja sa kolegama iz Republike Srpske kako bi se pripremili udžbenici od nacionalnog interesa sa istovetnim sadržajem. Takođe, organizovane su i obuke za nastavnike koji će učencima predavati nacionalne predmete, navodi se iz Ministarstva.

Ko nam piše prošlost

Iz godine u godinu stižu pritužbe javnosti na račun ne samo nedovoljno predstavljenih tema iz bliže i dalje srpske istorije, već i na njihovo neadekvatno obrađivanje. Bilo da se radi o namernim „propustima“, ili prosto o činjenici da strani izdavači i njihovi autori ne pridaju previše značaja temama ključnim za razvoj i negovanje srpskog nacionalnog identiteta, većina naučnika i stručnjaka iz domena društvenih sfera smatra da je pisanje novih udžbenika, pod pokroviteljstvom države, odlična ideja.

Iskreno govoreći, mislim da je to jako dobra ideja, iz jednostavnog razloga što se u sadašnjem statusu kakav imamo, sa velikim brojem izdavača, ista pojava tumači na različite načine, a to posebno dolazi do izražaja u istoriji. Isti je slučaj i sa samim jezikom, a možemo reći i sa književnošću. Budući da se radi o nacionalnim disciplinama, neophodno je zapravo da se naprave udžbenici koji će biti u saglasnosti sa zvaničnim stavovima filološke nauke u Srbiji, odnosno sa stavovima lingvista, istoričara književnosti i istoričara, izjavio je za Sputnjik Miloš Kovačević, srpski lingvista i redovni profesor za Savremeni srpski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Izbeći prekrajanje istorije

Miloš Ković, istoričar i redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, smatra najboljom postojećom formulom to da najmanji mogući broj udžbenika pišu najbolji domaći stručnjaci, kako bi se izbeglo i nagomilavanje suvišnog materijala, ali i svako moguće prekrajanje srpske istorije u korist nečije političke agende.

Pod maskom slobodnog tržišta u Srbiji je zaveden monopol nemačkih i hrvatskih izdavača. Na žalost, veliki broj kolega je poklekao pred iskušenjima zarade i uticaja. Potrebno je da se vrati ugled državnom izdavaču, a to je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva. On je doveden gotovo do prosjačkog štapa. Dovoljan nam je jedan, dva ili tri udžbenika u skladu sa brojem osnovnih obrazovnih profila. Tako se radi u najozbiljnijim državama u Evropi i u svetu i nema nikakve potrebe da trpimo ovaj monopol koji su kod nas zaveli strani izdavači, izjavio je Ković za Sputnjik.

Šta će biti sutra

Stav kolega deli i profesor doktor Milivoje Pavlović, predsednik Nadzornog odbora Zavoda za udžbenike, njiževnik i univerzitetski profesor.

Poznato je da se posredstvom udžbenika utiče na svest i pogled na svet čitavog niza generacija, učenika, nastavnika i roditelja, a time i na lice sutrašnjeg društva. Stoga mi je sasvim prihvatljiva inicijativa predsednika Vučića, koju je podržao i resorni ministar prosvete Branko Ružić da se priprema izdavanje udžbenika bar za takozvani identitetski paket poveri samo državnom izdavaču tj. Zavodu. Taj Zavod ima veliko iskustvo i raspolaže kreativnim, ljudskim, tehnološkim i drugim resursima za obavljanje ovog delikatnog zadatka, rekao je za Sputnjik Pavlović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija