• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.09.2022

16:24

NASILJE IZVRŠILE NAJMANJE TRI OSOBE! Profesor Krivokapić rizikovao karijeru zbog Đorđa Martinovića koga su Albanci nabili na kolac: Nisam imao dilemu

printscreen

Društvo

NASILJE IZVRŠILE NAJMANJE TRI OSOBE! Profesor Krivokapić rizikovao karijeru zbog Đorđa Martinovića koga su Albanci nabili na kolac: Nisam imao dilemu

Podeli vest

Profesor Zoran Krivokapić preminuo je u 68. godini

Bio je vodeći naš stručnjak u oblasti kolorektalne hirurgije i proktologije. U praksu je uveo i široko popularisao više od 46 dijagnostičkih postupaka i operativnih metoda. Obavio je više od 5.000 veoma komplikovanih operacija karcinoma debelog creva.

Profesor Krivokapić je bio redovni član SANU.

Ostaće upamćeno da se sam javio da prati stanje Đorđa Martinovića iz Gnjilana, uglednog domaćina, koga su pre 30 godina, Albanci, nikad zvanično otkriveni, nabili na kolac, na čijem vrhu je bila polomljena pivska flaša.

- Za gotovo četiri decenije, koliko radim i operišem, nikada više nisam video povrede kakve je imao Đorđe Martinović - govorio je za "Novosti", akademik Krivokapić, inače rođen u Zvečanu. - Njegovo prebacivanje u London pomogli su advokat Velimir Cvetić, novinar Dragan Barjaktarević i reditelj Milorad Bajić. U Londonu ga je operisao čuveni hirurg Piter Holi, svetski priznat stručnjak za operaciju povreda analnog otvora. Njegov nalaz koji sam doneo u Beograd glasio je da je “isključeno svako samopovređivanje” i da je “zločin proučio sa kolegama posle uvida u kompletnu medicinsku dokumentaciju”. Tvrdio je i da su nasilje izvršile najmanje tri osobe.

Ko je bio Đorđe Matinović

Đorđe Martinović je bio Srbin sa Kosova i Metohije kog su 1985. mučili Albanci nabijanjem na kolac na čijem je vrhu bila polulitarska staklena flaša.

Rukovodstvo komunističke Jugoslavije bilo je ujedinjeno u zataškavanju slučaja koji je, protivno brojnim lekarskim nalazima, obeležen kao samopovređivanje u pokušaju prikrivanja etničkih tenzija u tadašnjoj SAP Kosovo. Zvanična verzija odbačena je sudskom presudom iz 1990, koja nikada nije sprovedena.

Ovo je dovelo do velikog nezadovoljstva među Srbima sa Kosmeta, tako da je nastavljeno njihovo iseljavanje u centralne delove Srbije i Vojvodinu.

Istakao je tada Zoran da mu je bilo poptuno jasno šta se dogodilo.

- Nijednog trenutka nisam se dvoumio da sa Đorđem krenem u London, iako to nije bilo politički poželjno i moglo je da našteti mojoj karijeri. Ali ja dilemu, ljudsku nisam imao. Bilo mi je potpuno jasno šta se dogodilo. Stručnjaci u Londonu su to samo potvrdili iako se potpuno kosilo sa onim što je politička vrhuška tada govorila - pričao je akademik Krivokapić.

Ostao je dobar prijatelj sa Đorđem sve do njegove smrti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?
Live TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?

Oko Srbije već duže vreme kruže razni špijunski dronovi. Malo - malo pa se posmatraju položaji srpske vojske. Niz incidenata dogodio se 2015. pa sve do incidenta ispred Izraelske ambasade. Mnogo je opasnosti! Da li smo bezbedni? Na ovu temu u "Info večeri" govorili su politički konsultant Vladimir Dobrosavljević, bivši obaveštajac Karlo Dulović i Željko Šajn, novinar "Politike".

04.07.2024

22:24

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija