• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

19.09.2022

18:05

NOVI TREND ZALUDEO BUDUĆE RODITELJE! Prave skupocene gala žurke na kojima otkrivaju pol još nerođene bebe: OVAKO TO RADE

Shutterstock

Društvo

NOVI TREND ZALUDEO BUDUĆE RODITELJE! Prave skupocene gala žurke na kojima otkrivaju pol još nerođene bebe: OVAKO TO RADE

Podeli vest

Trend ovakvih proslava zaludeo je mnoge, pa na događaj potroše kao za svadbeno veselje, sa sve muzikom, dekoracijom i velikim balonom iz kojeg u jednom trenutku izleću manji, u plavoj za dečake ili roze za devojčice

Budući roditelji u Srbiji sve češće organizuju prave fešte i gala žurke povodom otkrivanja pola bebe, a za to izdvajaju čitavo malo bogatstvo!

Ovaj neobični trend iz sveta stigao je i kod nas, pa mnogi roditelji nakon saznanja pola deteta, obično u petom mesecu trudnoće, priređuju proslave kako bi svojim prijateljima i bližnjima na raznorazne načine otkrili da li buduća mama nosi dečaka ili devojčicu.

Angažuju se profesionalci

Kako saznajemo, neki od njih čak angažuju i profesionalce koji se bave organizacijom događaja kako bi sve bilo pod konac. Pojedini organizuju proslave u krugu porodice, dok ima i onih koji to proslave sa sve muzikom, hranom, dekoracijom, balonima, konfetama, tortama, svečanim odevnim kombinacijama...

Nakon što se gosti malo ižđuskaju i prezalogaje, roditelji im otkrivaju pol bebe tako što probuše veliki crni balon iz kog izlete konfete i mali baloni u plavoj ili roze boji, u zavisnosti od toga da li majka nosi dečaka ili devojčicu. Neki se čak i odlučuju za tortu iznenađenja, kada roditelji iseku prvo parče torte, vidi se unutrašnjost čija boja otkriva da li će na svet stići dečak ili devojčica.

Foto: Shutterstock

Postoje jeftinije varijante za ove događaje, gde iznajmljen prostor košta oko 315 evra, devet evra je cena pića po osobi, a cena keteringa po osobi iznosi tri i po evra. Dok ima i onih varijanti koje koštaju skoro kao organizacija svadbe ili krštenja, kada su u cenu uključeni prostor, muzika, hrana, dekoracija, piće.

Cene po osobi koštaju isto kao kada organizujete svadbu, dakle od 25 evra pa naviše, sve zavisi od prostora.

- Radimo i te vrste proslava, nekada to bude skromno, dok ima i ljudi koji od toga naprave feštu. Cene vam ne mogu otkrivati s obzirom na to da su različite, sve zavisi koje su želje klijenata, neki prave to za 20 gostiju, a bilo je i onih koji su na takvoj proslavi imali i 100 gostiju - otkrila je za Kurir jedna od organizatorki proslava.

Crni metarski balon iz kog nakon bušenja izleće 50 malih balona (u roze ili plavoj boji) i konfete košta oko 5.000 dinara, dekoracija s balonima i ostalim detaljima košta od 10.000 do 25.000 dinara.

Tu je i kutija iz koje, kad se otvori, izlaze baloni u plavoj ili roze boji, koja košta oko 3.500, a torte za ove prilike koštaju kao i za sve druge proslave, dakle, cena je po kilogramu, a kilogram torte se kreće od 1.500 do 2.500 dinara. Poslastičari nude i tortu u obliku srca, koja, kada se razbije posebnim čekićem, otkriva jagode u roze ili plavoj boji, a cena ove poslastice je oko 3.500 dinara.

Kako saznajemo, ove torte su pravi hit među mladim roditeljima. Naime, buduće mame i tate odu kod lekara na redovni ultrazvučni pregled, ali zamole lekara da im ne saopšti pol deteta, već da to napiše na papiru i stavi u kovertu.

Foto: prinstcreen

Radmila Vulić Bojović

Potom odu u poslastičarnicu, naruče tortu i daju kovertu poslastičaru. Potom na proslavi odsecanje prvog parčeta torte otkriva budućim roditeljima, ali i gostima, kog je pola njihova beba.

Porodični psihoterapeut Radmila Vulić Bojović kaže da je to čisto pomodarstvo.

- To je usvojena praksa, verovatno sa društvenih mreža. Na nekome je da iskoristi priliku da zaradi od toga novac, na drugima da troše na to. Ne vidim u tome ništa loše ni dobro, ni da li je potrebno ili nepotrebno, ali da je nešto što je neophodno - nije. Verovatno je to više za one koji imaju višak novca za trošenje - rekla je Vulić Bojović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija