• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/N.R.

09.10.2022

14:18

SKUP LJUBITELJA ZASTAVINIH AUTOMOBILA! Iako se odavno ne proizvode i dalje imaju svoje mesto u mnogim srcima! (FOTO)

Informer.rs

Društvo

SKUP LJUBITELJA ZASTAVINIH AUTOMOBILA! Iako se odavno ne proizvode i dalje imaju svoje mesto u mnogim srcima! (FOTO)

Podeli vest

Mnogi ljubitelji juga, osmice, keca, floride i fiće, okupili su se na platou ispred Skupštine grada, u Kragujevcu

"Zastava Fun Club", koji okuplja ljubitelje automobila proizvedenih u nekadašnjoj kragujevačkoj fabrici "Zavodi Crvena Zastava", priredio je u Kragujevcu izložbu ovih vozila. Ljubitelji juga, osmice, keca, floride, tristaća, ali i fića, okupili su se na platou ispred Skupštine grada. I pored toga što se odavno više ne proizvode, ovi automobili i dalje ne samo da krstare putevima i ulicama Srbije, pa i sveta, već imaju svoje mesto u mnogim srcima.

Neven Ćerić iz "Zastava Fun Club-a", došao je iz Beograda u kolevku omiljenog Yu automobila. Kaže da vozi Jugo kabrio iz 2004. godine, koji je danas jako redak.

- Ljudi tek u poslednje vreme shvataju šta znači ovaj automobil, koliko je redak, pa je prava sreća da se nađe po nekoj razumnoj ceni, jer su i one počele da divljaju. Bilo nas je osamdesetak ovde, i to sa fićama iz šezdesetih, preko jugića i kečeva iz osamdesetih, pa do neke Floride sa kraja proizvodnje. Domaćih automobila je sve manje u Srbiji, i lepo je što kada se dođe u Kragujevac može da se vidi veliki njihov broj na ulicama, što nije slučaj u Beogradu i nekim drugim gradovima - kaže Ćerić i napominje da je on svoj Jugo kabrio kupio zbog "davnašnje želje, još dok je bio dečak".

Foto: Informer.rs

skup ljubitelja zastave

- On je originalne crvene boje, malo je sportski dorađen i Jugo mi je bio prvi auto, još kada sam položio. On je pouzdan automobil, a ako se održava, može da traje jako dugo i na njemu nema šta posebno ni da se pokvari. Zamene se svećice, ulje i kablovi i on ide dalje bez problema. 

Pažnju najmlađih su bez sumnje okupirale Fiće. Jedan od najstarijih modela je plavi i star je 42 godine, a njegov vlasnik je deda Nikola Prodanović.

- Iz Kragujevca sam i ovog fiću sam kupio pre 15 godina. Čuvam ga i održavam, više nego sebe. On je nezamenljiv auto - imam osam fića. Najstariji mi je napravljen 1963. Sve ih vozim, imam i "bagi fiću". Vozio sam i autobus, ali je fića ostao u duši - priča Nikola.

Okupljeni su do večernjih sati razgledali automobile, koji su mnogima obeležili živote, sećajući ih na neke lepe dane detinjstva, mladosti, prvih ljubavi. Razmenjivali su se brojevi telefona, zagledalo se ispod haube, osluškivali motori i delili saveti. Sklapala su se nova i negovala stara prijateljstva.

Foto: Informer.rs

skup ljubitelja zastave

Proizvodnja zastavinih modela zvanično je prestala 21. novembra 2008. godine. Iz  programa Zastave, najviše je automobila marke Zastava 101, čak 1.273.538. Najpopularnijim automobilom smatra se jugo, koji je kragujevačka fabrika izvozila na sve kontinente, a posebno omiljen bio je jugo kabriolet.

Zastavini "oldtajmeri" se i posle nekoliko decenija mogu videti na putevima, ne samo u Srbiji, već i u zemljama u okruženju, u svim republikama nekadašnje Jugoslavije.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar!
Live TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar!

Neki kažu da se posledice istorije ne smiruju ni danas. Libija više nije ona zemlja koja je nekada bila. Neki kažu da je danas bolje, a neki da je mnogo gore. Mejlovi HIleri Klinton su procurili i otkrivena je istina zašto je Gadafi skinut sa vlasti, a to je zato što se suprotstavio dolaru. O tome zbog čega je ubijen Gadafi, u emisiji "Info dan" govorili su nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović i Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu.

04.07.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija